• 瀏覽: 3,251,340
  • 回覆: 251
  • 追帖: 315
+313
引用:
原帖由 何足道哉 於 2019-5-7 11:34 AM 發表
窮人上地產版的社會意義
https://applink.discuss.com.hk/mdtoaZnbuW
你係咪有病? 呢個時候想黎履桌? !
你記住坐穩留多D言比我呀,知唔知呀!

引用:
原帖由 walfun 於 2019-6-22 08:37 PM 發表

樓主,對近來局勢有沒有更新睇法?
夜d覆,留意#156那番話。美聯儲無論加唔加息都係死,加既話資金還會有一定回流支撐匯價,減息則加速美元下跌從而對以經上了天既金融市場係相當危險,美國佬對金融市場維穏相當吃力,再加上想用貿戰阻礙中國無論在人民幣石油期貨市場,5G,與北韓實淺東北亞一體化(這個對動搖老美馬仔日本韓國很重要)等等,但中國跟本無有怕。

引用:
原帖由 清風晨曦松迎客 於 2019-6-22 10:49 PM 發表

等睇樓主好文
祈待
留意#156那番話。美聯儲無論加唔加息都係死,加既話資金還會有一定回流支撐匯價,減息則加速美元下跌從而對以經上了天既金融市場係相當危險,美國佬對金融市場維穏相當吃力.
長期留意文章既網友應該明白美元既回流系統, 這個回流過程無論在實體經濟或虛擬經濟都被中國嚴重分流, 對美國去維持上了天既資產市場穩定相當困難. 留意新既TIC 公報數字:

在吸引資金流入方面, 美國面對十大美債持有國在不斷拋售.
(新)十大美債持有國九國減持,中國已連續2個月拋售,持有量創2年新低
http://news.stcn.com/2019/0620/15196021.shtml
兩個月淨賣出2572億美元!外資正以10年來最快速度拋售美國資產
https://wallstreetcn.com/articles/3494695

在美國國內面對這個問題:
面對美債認購相當皮弱, 還掂都借唔到錢, 兩黨不如做戲吧!  現在美國既支出係靠非常手段支撐住, 例如將D退休金攞黎頂住先.....
國會預算辦公室:債務上限已至 美最早秋天沒現金可用
http://finance.sina.com/bg/usstock/usstock_news/sinacn/2019-02-26/doc-ixhnvzsf4423398.shtml

我都唔知點樣形容美國而家個問題, 一個卡仚卡靠借錢既人, 如今開唔到新卡, 借唔到錢, 自己層供緊既別墅, 幾十架豪跑, 幾十條女要養, 點攪?
而家加唔加息都係死, 上次停加美匯本應要下跌, 但又被它頂住. 如今放風要減, 美匯便即刻反映出來, 這會影響股票市場. 我有些覺得它在搏, 將股票市場壓力減輕. 但由於泡沫太大這樣很危險, 如果控制得唔好再加上唔知中國會怎樣沖住來, 會隨時失控.
至於中東方面唔講太多, 最主要係以上情況太急迫. 美國要收口伊郎, 再加上委內瑞拉, 從而影響油價這個對俄羅斯既生命線令其屈服兼且收編, 再要脅其他地區歸邊, 最終直指中國!

引用:
原帖由 清風晨曦松迎客 於 2019-6-23 07:00 AM 發表

依家睇
美國好似瓣瓣都唔惦
委國瓜伊多,瀾泥扶唔上壁
伊朗不是伊拉克,難啃
美國國內要頂,國外要攪,分散國內壓力
火頭處處,咪衰敗越快
好早前説過美國是在國力嚴重下降下擴張,中國則國力上升中收縮。
現在全球既經濟跟本唔足以支撐現時既情況,其它國家或者企業都很需要市場,始終要食嘛,美國要圍堵中國但資源連自己都唔夠。如果理解美元循還系統,加上上面那些新聞情況,美國而家真係鳩之媽碌,美國背後既資本利益如再攪唔掂係有機會選擇執包伏去歐州,那之前係要將美國實行焦土政策。

引用:
原帖由 Tpang 於 2019-6-23 12:12 PM 發表

好早前説過美國是在國力嚴重下降下擴張,中國則國力上升中收縮。
現在全球既經濟跟本唔足以支撐現時既情況,其它國家或者企業都很需要市場,始終要食嘛,美國要圍堵中國但資源連自己都唔夠。如果理解美元循還系統,加上上面那些新聞情況,美國而家真係鳩之媽碌,美國背後既資本利益如再攪唔掂係有機會選擇執包伏去歐州,那之前係要將美國實行焦土政策。 ...
在圍堵中國時,係會將中國週邊既地區特別在南亞方向以反恐名義去敘利亞化。同時還將引發所有中國地區獨立聲音。
今次香港既修訂條例所引發既動亂,我多認為係中國藉台灣呢件案進行修例,其意圖係在來緊既金融危機去收拾香港商界既大老虎,他們在大陸勾結d地方官很久帶比中國好大麻煩,係時候要諗諗。至於那些出來反個d人真係好ON9,攪到香港烏煙障氣正正係班大老虎,你唔收錢幫班大老虎宣傳掉磚。

引用:
原帖由 Frankie-ma 於 2019-6-23 01:02 PM 發表
同意樓主觀點
我哋呢啲普通人 都明白
難道 班美國精英 唔知道?
想問問樓主 覺得 美國 要用咩方法
轉移? 戰爭定係 金融核彈
美國背後既資本利益集團係有機會執包伏轉移至歐洲作平台, 畢竟資本利益係沒有國家觀念.
美國係很難甚至無可能解決而家問題, 除非攪定中國. 而用戰爭想攪定中國係無可能. 那唯一辨法就是圍堵, 從原料, 能源, 貿易..等等樣樣斷掉. 那作為一個十幾億人口既國家自身自然會亂, 最終必然分烈.

引用:
原帖由 清風晨曦松迎客 於 2019-6-24 10:23 PM 發表
即中美互斗
要決勝負?
沒有合作共贏的機會
我認為沒有.
QE所引發既資產泡沬再加上08年金融海嘯沒有解決而唯留下既問題還在哪裏! 誰埋單?
唔洗埋單的那個將主導世界還跟對方(資本主義或社會主義)共贏?
資本主義既鼻祖唔係西方, 中國才是. 結黨營私係歷朝歷代最怕, 現在係時候收番入個潘多拉盒裡面.

引用:
原帖由 高達無雙 於 2019-7-28 07:33 AM 發表

咁我哋一般小市民有乜自保方法?!
其實我POST交代了好多次, 最終既安全資產係人民幣資產及實物貴金屬. 為什麼我寫"最終"原因在於現時美國為苦苦支撐美元匯率過程裡, 所有資產價格都會極其波動, 所以現時是否全部置換以上資產係最好, 這個我唔敢包, 在我來說會以現金為主.
而為何我說人民幣資產及實物貴金屬, 如果你有睇呢個POST頭幾版(尤其POST#5)所講美國以美元玩虛擬經濟去到今日被中國厳重干擾下, 以美國為首所建立既西方秩序將差不多玩完. 而現時美元及美元資產(包括港元港樓等等)係厳重被高估其原因係美國還未能將自身問題轉嫁比其他人,我們才會看到為何現時既經濟及金融問題遲遲沒有被修正. 因為美國在苦苦支撐住.
===========================================================================

早在美國18年發表國防戰略佈告, 當時我說過(POST#31)美國將合縱其他國家圍堵中俄.

"美國一定要以經濟手段, 金融危機或者政治手段迫使其他國家配合自己先制服俄羅斯, 繼而全面惡化中國周邊環境再配合D彊 港 台 蔵 獨 等令中國無法應對襯機全面將美元回流美國.(或者回流歐洲視乎美歐博奕結果)."

美國剛剛傾掂暫停債務上限限制(唔係提高上限, 只係暫停)即它現時可以對在外發債但有前提條件. 看似問題解決, 但留意樓上關於多國在拋售美債及美債需求創歷史新低就知道暫停債務上限限制也於事無補. 而最近香港發生既暴動應該就係美國連同香港班走狗對中國既反擊. 反擊? 這是我認為. 我#31所講美國惡化中國周邊環境再配合 港獨 等問題攪中國, 但你總唔能夠舉幾枝英國旗就能攪起, 所以它們在等. 怎樣等?  有留意文章既網友人應該記得我講過中國一定會修正由地產商主導香港局面. 呀爺在明日大嶼, 半價出售居屋等等已經影響緊佢地利益甚至圏錢走既進度. 現在香港更出招逃犯條例,如再配合中國內地來緊既大力打貪, 內地既貪官跟呢班人既勾檔必然暴光. 可憐班蠢才還走上街賣命, 活脫脫咁表現出什麼叫人家害撚更你你還要說句多謝. 以現時美國既問題, 香港這場危機應該會拖到連同上面所說彊 港 台 蔵獨一齊上. 而彊獨問題美國就剛同22國發表聯合聲明促呼籲中國停止拘押穆斯林民眾的行動.

樓上說過美國現時在南亞問題上等待俄羅斯轉軑配合. 現時已經去到巴基斯坦身上, 由於國內政經壓力巴既立場有些搖擺,  巴基斯坦總理要求美國介入喀什米爾問題!
https://www.hk01.com/即時國際/355674/巴基斯坦總理伊姆蘭汗-願與印度一同放棄核武

引用:
原帖由 walfun 於 2019-8-27 09:27 AM 發表
Tpang兄,對於近月局勢,有沒有更新?
說過美國加唔加息都死, 減息死快D. 為什麼?  如果明白美國用美元運行模式就知道, 現在美元係要回流支撐住債市, 股市來穩定金融市場這個大泡沫. 就如吸毒一般, 忍住唔吸(加息)痛苦難耐, 吸了就舒服點, 結果它還是吸了. 減息理應引發美元從美國流出從而令美元資產價格下跌, 若控制失敗觸發下跌趨勢, 美國背後班人係救唔到. 跟據TLC最近報告, 日本最近買了2百幾億美債成為第一美債持有國,  而中國好似只買了廿幾億美債退居第二美債持有國. 這裡說明中國正準備跟美國灘牌. 而日本呢隻狗在支撐老美, 但美國泡沫直到今天單靠日本及歐洲還能撐多久.
而香港最近既暴動係由中國着手對香港進行修正, 我相信中國想預先解決我一年所說美國會發動台港彊藏南亞等等獨立及恐襲.
中國對香港晨早就堆出多項政策將地產商團團包圍, 它們既利益或者對香港既控制愈來愈難尤其佔中失敗後, 李+X更早早動身. 現在還出逃犯條例, 大劉都在澳門犯案, 那些更大既利益集團在大陸既勾檔可想而知, 那些經濟罪行何止7年. 逃犯條例就是對準呢班人, 奈何香港很多蠢L真係........ 而呢班利益集團在利益不斷受限還要受清算, 那麼唐朝既一首詩就相當應棍"黃台之瓜,何堪再摘".

引用:
原帖由 Tpang 於 2019-8-28 02:33 AM 發表

說過美國加唔加息都死, 減息死快D. 為什麼?  如果明白美國用美元運行模式就知道, 現在美元係要回流支撐住債市, 股市來穩定金融市場這個大泡沫. 就如吸毒一般, 忍住唔吸(加息)痛苦難耐, 吸了就舒服點, 結果它還是吸了. 減息理應引發美元從美國流出從而令美元資產價格下跌, 若控制失敗觸發下跌趨勢, 美國背後班人係救唔到. 跟據TLC最近報告, 日本最近買了2百幾億美債成為第一美債持有國,  ...
有些我想補充那就是有人說中國會放棄香港, 尤得它自身自滅. 我認為係錯! 香港由商人治港唔係第一日既事, 中國對香港進行修正係遲早既事, 今天既亂局係必然發生. 中國人做事係謀全局, 哪會怕一時之亂. 香港係粵港澳大灣區重要一環, 大家應放心. 後生仔既唔該唔好自暴自棄, 走上一條不歸路, 香港既將來唔係樓市!
=============================================================================

講吓收益率曲線, 睇番樓上#89 那次POST出來既文章:
為何收益率曲線趨平會帶來銀行股暴跌並預示着熊市
http://finance.sina.com.cn/stock/usstock/c/2018-12-17/doc-ihmutuec9827948.shtml?cref=cj

當時收益率倒掛好像出現在3年期及7年期. 呢編文章解釋左銀行也是借短期錢再以長期貸出去賺取息差, 而家短期利息還高過長期利息, 銀行貸出長期資金既意願便下降 , 如今倒掛現象以去到非常關鍵的2年及10年期. 令外全球負利率債券市場在短短23日從14萬億去到17萬億, 負收益!! 那些資走晒入債市避險, 留番出面既大泡沫等傻仔去接.

引用:
原帖由 walfun 於 2019-8-29 06:03 AM 發表

香港現時這麼亂,經濟後續有咩睇法?
全球經濟可謂亂78糟, 你也清楚很多指標奇形怪狀經濟亂象樣樣齊, 原因在整個POST交代過唔多說了.
由於香港問題係歷史留下來, 資本利益團體在香港落了很多釘子, 呀爺就着手刺破它們. 呢一刻我感覺到呀爺係有鳩得你亂,纜炒就纜炒吧! 不過在現時全球經濟環境下, 香港無呀爺照係死鳩硬. 捉你國泰匯豐來祭旗, 再用官媒警告其他人, 益係你班資本現在仆街自己炒左先,益係乖乖就範好好地按呀爺規序做生意. 但香港始終要面對全球經濟硬着陸問題, 這個才是我最擔心尤其聯匯問題.

俄羅斯希望加入歐洲對伊朗結算機制,共同對抗美國制裁
https://www.bastillepost.com/hongkong/article/4753779-俄羅斯希望加入歐洲對伊朗結算機制,共同對抗美?current_cat=157277

普京見莫迪:呼籲改革聯合國安理會,支持印度廢除克什米爾自治
https://www.guancha.cn/internation/2019_09_04_516569.shtml

下面以非常簡単再講解番樓上#2, #3. 不再詳細,請自行看.

美國因剪唔到半毛, 令美元循還系統不斷空轉. 所產生既後果係金融泡沫及債務愈吹愈大. 美元既兩個死穴被中國及俄羅斯各揸一個, 而歐洲則索要貨幣主導權.
由於中俄都唔想由自己出手衝撃美元死穴, 因由自己出手去衝撃既話, 對方就等如唔需要受傷. 衝撃一方將同美國肉搏, 在這情況下美國係死硬,衝撃一方也元元氣大傷. 很早前俄羅斯放棄了衝撃美元死穴, 採取放任態度結果令美國能夠解救其中一個死穴, 那就是以色列免被俄消滅. 而俄羅斯放棄了衝撃美元死穴, 也令到它在中東影響力近乎清零. 那麼美國既目標就是解救令外一個死穴(日本), 而中國就是揸實這個死穴既一方. 那麼美國係咪即刻解決中國就得呢?唔係.
由於中國既應對係極度強硬, 如果美國一意姑行要即刻解決置中國於死地, 那中國係必然反擊(南海戦略). 那時候美國係死硬, 中國也受傷. 得益既就係俄羅斯! 所以我在18年頭說, 美國係包圍先是俄羅斯令其屈服, 最終是全面指向中國. 而俄羅斯一直都唔屈服, 它在等什麼? 那就是聯合歐盟再加美國背後既資本主義執包伏轉移至歐洲組建兩極亦即係孺子牛兄所說既大歐羅巴計劃, 再全面包圍中國. 但俄羅斯一直對大歐羅巴計劃進展媛慢, 遲遲唔肯損害中國核心利益(南亞政策), 為什麼? 因為萬一俄羅斯這麼做, 中國便立刻跟俄割直, 此刻一個非常弱既俄羅斯便要單獨面對美歐, 俄羅斯係非常顧忌這是一個坑! 上面兩段新聞顯示俄非常接近表態.

引用:
原帖由 Tpang 於 2019-9-7 03:25 AM 發表
俄羅斯希望加入歐洲對伊朗結算機制,共同對抗美國制裁
普京見莫迪:呼籲改革聯合國安理會,支持印度廢除克什米爾自治
https://www.guancha.cn/internation/2019_09_04_516569.shtml ...
俄羅斯、烏克蘭交換70囚犯 導演、記者都成政治犯…家人團圓淚崩
https://www.ettoday.net/news/20190908/1530992.htm

剛剛才解釋普京支持印度廢除克什米爾自治即俄在南亜方面"有意"向美國傾斜, 接下來俄烏兩國便以交換囚犯釋出善意. 如果理解國家搏弈,大概你也明白這是什麼意思.
俄在守護敍利亞問題上既放任態度令美國能站時封堵解救了美元死穴問題, 再加上任由以色列對伊朗在敍利亞既軍事設施攻擊, 使俄在中東既利益受到很大既損害. 形象點來說即你咁點做人大佬呀! 看看北韓, 侵侵差不多要爬過三八線才見到金仔呢! 中東既利益受損再加上烏克蘭, 東歐(北約), 其實俄羅斯既戰略緩沖區受到很大既壓縮. 令外俄羅斯既經濟問題在全球經濟下行壓力也是非常厳重, 美國退出中導條約也是看中這一點. 試想美國在俄既週邊地區放置解禁後既導彈, 那俄就要跟老美玩起軍備競賽. 有網友說中國在拖延時間, 其實可以咁講, 中俄美歐也在拖, 看看誰頂唔順.

引用:
原帖由 必勝大師 於 2019-9-8 10:55 AM 發表

美國佬 貿易之戰
就建基於美元霸權
白紙變銀紙
全球央行存放
美國佬人口約 四億
許可以挑戰 全球
因為佢建基於 係 全球消費 大一嘅大國
背景就係 美元霸權
白紙變銀紙
講得難聽啲 即使唔使錢買嘢
何樂而不為何樂而不為
全球最有資格 發動貿易之戰
應該係 全球人口最多嘅國家
中國同印度
人口多消費多
理論上同正比
但事實不是這樣的
因為冇貨幣霸權
因此 ...
首先我很高興你留言, 真的!
白條變美元, 唔洗錢買野等等!  咁為何美國一邊白條變美元去買野, 令外一邊又玩欠人家22萬億美債呢? 既然錢就這麼印無限印, 那美國怕什麼貿易赤字呢? 美國係差不多沒有低端產業的, 而低端產業係支撐整個高端產業, 中國係世界上唯一一個有齊整個在聯合國產業目綠所有工業門類既國家, 再加美國有很多在華既核心企業, 中國龐大既人口市場, 試想吓大家關埋門邊個死先, 誰能夠有底氣打貿易戦? 而中國這套完整既工業體系就是中國的心臟, 美元沒落問題既核心. 所以我講美國合縱全球在圍堵中國, 那就是要斷掉所有途徑去提供這個心臟既營養.
其實我很早之前叫你看看我頭幾版, 那裡我解釋了美元現在有什麼問題.

引用:
原帖由 Tpang 於 2019-6-23 12:37 PM 發表

在圍堵中國時,係會將中國週邊既地區特別在南亞方向以反恐名義去敘利亞化。同時還將引發所有中國地區獨立聲音。
今次香港既修訂條例所引發既動亂,我多認為係中國藉台灣呢件案進行修例,其意圖係在來緊既金融危機去收拾香港商界既大老虎,他們在大陸勾結d地方官很久帶比中國好大麻煩,係時候要諗諗。至於那些出來反個d人真係好ON9,攪到香港烏煙障氣正正係班大老虎,你唔收錢幫班大老虎宣傳掉磚。 ...
在6月頭爆發暴動初期, 我以表明呀爺借逃犯條例將要收拾地產大老虎對香港畸形現象進行修正. 捉班仆街番大陸係煙幕, 引爆香港亂局窒息你班商家才是真. 香港班商家而家想停選邊站隊中國要問過美國比唔比了, 佢地咁做會打亂美國既戦略部署的.

空置稅明刊憲 六項房策全部到位 林鄭月娥:增供應絕不走數
https://www.hk01.com/政情/374639/空置稅明刊憲-六項房策全部到位-林鄭月娥-增供應絕不走數

【修例風波】新華時評:港地產獨大高樓價致社會動盪 籲先解決住屋問題https://hk.news.yahoo.com/修例風波-新華時評-港地產獨大高樓價致社會動盪-籲先解決住屋問題-021500608.html

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]