• 瀏覽: 3,251,302
  • 回覆: 251
  • 追帖: 315
+313
引用:
原帖由 孺子牛 於 2021-4-2 07:17 PM 發表
响我地中國,呢幾日不斷有消息傳出來,話係中國各大銀行經過追討「違規貸款」,成功追回款項幾多幾多。

中國各企業利用中央扶持實體經濟嘅政策,以「經營貸」名目,成功向銀行貸到款項,結果將啲貸款投入去樓市,玩炒樓。搞到樓價節節高。

中國人都識得咁玩,無理由美國人唔識玩。搞基建只係借錢嘅啅頭啫,錢到手就去咗投機市場,美國啲新基建進度玩到蝸速咁,其實係冇資金支持,只係係咁易有呢啲項目存在,裝下門面啫!

...
絶對同意啦!其實看我之前大富翁例子以經可以諗到,美國嚴重去工業化。佢地用那麽龐大資金去攪基建把鬼咩。中國就唔同了,龐大既基礎建設要跟工業體系互相配合才有意思才能回本的。美國而家勁失血,3萬億、9千億、2萬億又2萬億,基本上可以斷定幾個月後又3萬億、6萬億皆因佢地既金融泡沫唔能夠放在一旁,$200一股匯豐唔比佢跌係要印$出來維持股價同股息吧!
我地不如估吓半年後佢用咩借口印$吧!或半年後可能佢泡沫以經等唔切了。

引用:
原帖由 蒙尼 於 2021-4-4 12:11 PM 發表
任志剛提倡港股交易可用人民幣找數

有冇伏?白頭佬唔似係阿爺既人
好耐之前任總肯定唔係呀爺既人,早年梁振英曾暗批任志剛,結果任志剛立即在中大演講關於聯繫匯率脫鈎問題反擊。令港金融市場發生小震盪。
不過到了今天,佢呢d人眼見呀爺已經勢不可檔,還是老實做人好。

引用:
原帖由 PaoHow 於 2021-4-4 05:36 PM 發表

在2011年11月,任志剛於公開場合表示支持唐英年參選2012年香港特別行政區行政長官選舉,於同月公開正式擔任唐英年競選辦公室的高級顧問
中國人民銀行行長周小川對任志剛讚不絕口︰「兩地人民幣業務發展以及金融合作問題,任志剛曾給出大量有預見性的意見,多年前已經開始探討這方面的問題,不管是研究或實際推動方面亦獲高度評價。」他又表示,任志剛在國內,尤其是在人民銀行行內有很高的聲譽。
https://www.google.com/url?sa=t& ... F0CG7utdQswePG9O_Ym

政治性尤其是國際搏奕要睇背後大局,門面説話大家也會説。記得在12年任志剛一反常態説聯匯脫鈎引起一場風波令到剛上任既梁振英要出來解畫。

引用:
原帖由 hkc9 於 2021-4-4 06:20 PM 發表

看風駛舵總比逆流而行好。
白頭先生坐了柑管焗個位咁耐,一定不是省油的燈,而且留在國內很久,應該了解國內發展,當然也明白世界現在是什麼“勢頭”。
所以需然當時佢退任金管局,但跟本唔可以亂咁噏,他(背後既人)發表那篇文章就是警告梁振英(呀爺)別學董建華去動它們奶酪。

引用:
原帖由 PaoHow 於 2021-4-4 10:51 PM 發表

'前金管局總裁任志剛以中大研究員的身份發表一篇名為《香港貨幣體制未來》的學術研究文章,指固定匯率本身並非一個終點,認為香港需因應環境的變遷檢討現行的聯繫匯率制度,其中包括「脫鈎」的可能性'
現在回望過去,這篇文章可以令阿爺睇到那一刻香港人的奴性。
2012年中國在許多方面還有很多功夫要做,如南海建設 武器升級 金融及地緣佈局.....等等, 跟本唔可以一吓子跟美國攤牌, 唔可以亂. 由於中國未準備好攪自己既國際體系, 局L住09年要用4萬億呢濟猛藥救美國也是迫不得以.  香港是中西角力敏感地區, 佢個L樣身為財經敏感人仕居然遲唔發表早唔發表, 編編在特區換屆時發表. 居心叵測!
不過時到今日, 中國以經是勢不可檔, 一切以經準備就緒再唔需要印幾多萬億救美國.
至於香港人什麼奴性,  黃C就最L特出. 最L好笑就係D奴隸主用什麼民主人權綠色環保就令到D黃C唔用腦去反! 呀爺而家係解放緊香港, 要將主導權從既得利益者手中拿回來啊! (經常按豬仔那1位人兄唔該你用吓腦諗吓啦)

引用:
原帖由 mart1212 於 2021-12-19 10:47 AM 發表
刪帖正常丫。
唔使版主,我可以答你。
國際局勢你識咩?

你只不過係轉帖員。
就算係局勢分析員都只不過係靠估咋。

我早前係討論區講過,呢度十個有十一個根本唔識時政,包括我。
人講你又講。
你係咪同緊我講?

引用:
原帖由 mart1212 於 2021-12-22 09:42 AM 發表

唔單單係一個人,每一個人包括我。
如果國際局勢分析得咁準,又分析唔到中國會走到今日?
你問你自己有無睇清楚我或其他網友既野那怕有10%先發表你既偉論先啦!

引用:
原帖由 實力地位 於 2021-12-22 09:51 AM 發表

條友擺明搞事
拉黑吧!
唔需要,讓我得閒找回我一些分析比佢睇。
未睇過人家分析就下定論本身就以經唔合資格去講時政。真怪!

引用:
原帖由 lv 於 2022-2-25 12:01 AM 發表

俄突然宣戰背後會否
打爛老尾的驚天大陰謀?
除了提供彈藥之外
會否俄人已收到風
老尾的殘殺部隊已潛入烏國
隨時用排華手法殘殺烏國俄人?
大帝先下手為強
用導彈攻擊藏身
軍事基地的老尾部隊?
美國一直唔願意交割利益比俄羅斯, 俄羅斯就友鳩你美國繼續等, 反正你美國急我唔急. 俄羅斯都講了撤軍, 你老味就一直煽風點火試俄佬底線. 俄佬就出手.  美國立即話唔會派兵及歐盟現階段唔可能將俄羅斯排除SWIFT外.  即係鳩縮.  不過這樣做美國也有短期好處, 在金融極度危殆既美國其美元至少重上97解解困.

引用:
原帖由 Duncan_Nadal 於 2022-5-5 15:50 發表
*《美國拼命挑釁中國,原因和我們想得都不一樣:背後是一筆大買賣》*

近日,俄羅斯外交部發言人扎哈羅娃發文,批評美國不斷對北京採取挑釁行為。扎哈羅娃表示,美國是繼續製造不穩定的主要因素,並稱 「這不僅與北約向烏克蘭提供武器有關,也與中國有關」。隨後她還指出,美國近日批准對台價值1億美元的軍售合同,並表示 「馬基雅維利提出的 ‘分而治之’ 原則已經過時,取而代之的是新原則—— ‘ ...
我在第二頁(#17)講過這段
”留意美司令提及 "索耶認為中方為追求利益,持續擴大活動範圍,但如在南海等限制貿易,或封鎖海路與空域,將影響地區穩定。"
如果跟開我文章既網友應該好清楚我多次提及中國在南海限制貿易,或封鎖海路與空域對美國係致命而並非只影響地區穩定咁單.
在南海限制貿易或封鎖海路與空域對中國自己本身就有極大傷害, 好地地中國為咩咁做, 你美國為咩怕中國會咁做?
無它的, 那就是你美國將要做一些會攞中國命既事情, 什麼會攞中國既命? 那就是萬劍歸宗企圖將中國內熱錢抽出回流美國. 所以中國就要在南海做野.
現在美國所有野以經浮上水面全方包圍中俄, 先迫俄羅斯就範最終圍堵中國!“

美國並非想中國打台灣,中國打台灣美國是必死。美國在南海攪事意在防守。美國以經第二次加息,想滿血複活中國必然反擊,中國用航母帶着七隻艦提醒美國吧!

引用:
原帖由 sherming 於 2022-10-3 17:42 發表
俄烏二月尾開戰, 歐洲足有大半年時間準備過冬, 可以有幾大影響呢???
這是意大利. 他口中工廠會很麻煩.

https://www.youtube.com/watch?v=We1b8lTNBc8&t=1s

https://www.youtube.com/watch?v=ovCi68UtwRs&list=RDCMUCisni19FjShzFkL_ZRj1FdQ&start_radio=1&rv=ovCi68UtwRs&t=17

金仔真係好得意醒目, 英國24日宣佈減稅計劃, 我認為這是將全球資金加速回流美國.  25日佢就開始10天連射5口導彈, 最後那口更飛愈日本. 由於美國加息至今令全球股匯債受相當大壓力, 美國側側搏加息(長期加對維穩金融泡沫也相當困難)舒援一下還可, 搏大霧就要小心D了.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]