• 瀏覽: 3,251,954
  • 回覆: 72
  • 追帖: 315
+313
引用:
原帖由 neverdear 於 2020-9-18 10:23 PM 發表
解放軍東部戰區今日(18日)開始在台灣海峽附近進行實戰化演練。大陸國防部發言人任國強在記者會上披露上述軍演消息,稱這是針對台海當前形勢、維護國家主權安全和領土完整所採取的「正當必要行動」,強調台灣是中國不可分割的一部分,台灣問題純粹中國內政,不容任何外來勢力干涉。

繼續係台灣方面力壓 ...
首先,成件事主軸係中美關係。

雖然唔係好明點解有人對美國有幻想,不肯面對華為被斷供的事實,但華為被斷供意味台灣毫無價值可言,即係台灣方向唔洗夾硬比面台灣,以為台獨份子做咩都要忍。

東部戰區公開加大施壓力度,並非毫無關聯。

如果有人以為AMD及Intel無斷供而高興,真係太天橐。需知道Intel 今年七月就同華為簽左四年長約。

人地係要砍斷中國2025全自主設計呢樣野,戰略重點在於通訊產業。

美國從來無話唔同中方做生意,而係等美方公司可以數錢而限制中國廠商移向產業縺上遊。

同西方世界打交道,千期唔好為對手表面讓步而高興,因為只係實踐佢戰略意圖。

引用:
原帖由 carloswkw 於 2020-9-20 09:24 AM 發表

已故毛主席大人物叫我們中國人要輕視敵人的戰略(或者目的/方向),要重視敵人的戰術。為何這樣教授我們?

你只望向敵人的戰略/目的)方向,就中了計啦!

但你研究敵人的戰術才會發現真正的目的之外,還可以看到缺口及破解方法!包括決心一項!如發現敵人的決心,可能只是一種訛詐,何必跟住敵人走?

中國政府就是看到敵人的決心不足,所以就按自己需要一步一步下棋!

如師兄不同意小弟意見或想法,沒有關係, ...
毛主席評水滸如何批評投降派,你應該知道的。

同樣,我前面早就預計美國唱白的一方會加大對中國投資料力度,因為要搶食華為空出來的分額。

例如華為高端芯版制造的手機,例如海思市佔八成以上的安防芯片業務。或者ARM手機端及伺服器端芯片,或者AI應用芯片。

所以敵人幾時話要全面斷供中國呢?我前面就話唔係,重要加大投資中國搶佔市場,搵中國人錢而已。
再而等中國無自主芯片,利用芯片後門必要時利用後門做不可告人的事。
所以,前面就回應你,用中國人求同存異思維諗西方戰略係會吃大虧,人地無話要唔比飯你食,而係唔比你移向產業縺高端,而人地自命正義做咩都。

美國國策, 係除美國外的世界其他地方, 係只能分裂不能合併(香港回歸係中美密月期下的例外事件), 而克里米亞都係美國係事實無力阻止下, 變相默許

所以, 金正恩投誠, 變相兩韓統一, 係唔可能的

而台灣武統對標就係克里米亞, 當日美國要加大東歐的存在, 就污名化俄羅斯, 而同理, 要加強東亞存在, 必定要係東亞樹主敵人, 而佢事實上係希望中國武統
台灣黃皮膚, 美國係唔信任的, 台獨份子自己以為做狗美國人就會同佢同聲同氣, 係太天真

而大陸武統後, 世界格局大變, 係咪好似美國預期咁, 就無法預測, 因為美國問題係在於美國國民並非真係想做世界霸主, 只係資本利用美國做世界霸主的優勢, 從中取利而已

引用:
原帖由 Tpang 於 2020-9-26 02:43 PM 發表

美國當然唔想中國武統台灣,武統台灣跟打掉日本既性質係一樣即美元將失去在西太平洋這個罩門。(美元令外一個罩門在以色列)
以色列係完完全全另一個情況, 因為美國政治本身就由猶太人主導, 美國即使表面上唔係民放國家, 但政策上的確係神權下民族國家
而民族國家對其他民族會唔會絕對信任呢?

而美國會唔會變相默許武統, 從而明正言順使台灣高科技倒退, 兼而合正當化係東亞及印度駐軍, 再而政經上加大佢對呢D國家的干預, 硬食美元.
戰略上美國並無野要輸, 只係美國有無能力控制武統後的局面, 但係, 美國自大的性格, 佢覺得佢自己得

引用:
原帖由 Tpang 於 2020-9-26 03:16 PM 發表

我諗你無睇我呢個post對國際局勢框架既分析。其實現在美國正為其霸權力挽狂難,而霸權本身又以美元為標誌物。國際大事看似無相關,但其實背後既目的也是相同,就是指向維護霸權。以色列及西太平洋係美元霸權的兩個罩門啊! ...
關鍵問題係東亞無戰事下按正常發展規律,美國必定失去東亞,只有超常規的戰略先有機會維持他的霸權。

例如制造事實的戰事,而美國不用直接參予。

引用:
原帖由 Tpang 於 2020-9-26 04:12 PM 發表

只要南海一開戰,無論怎樣美元也玩完,這唔係軍事問題,而係美國金融實在太脆弱,南海被中國一鎖,大量貿易及美國運作將停止,美債被大量拋售,美元流動停止,這對現在美國金融泡沫是致命打擊。
美國唯一有些少希望係食左俄羅斯合縱其它國家拆斷中國所有維生去路,跟中國耗。所以中國就有所謂雙循環概念,雙循環係中國底線思為跟美國鬥到最後既決心。 ...
無戰爭下,美國無可能拆斷中國的道路。因為即使六七十年代都可以非洲打開缺口。

而發生戰爭,南海定台海,我睇台海機會最大。

引用:
原帖由 Tpang 於 2020-9-26 04:31 PM 發表

而東亞無戰事,美國必定失去東亞甚至其霸權,這是肯定的。而中國就是用盡方法維持這局面,因為唔用在自己家門打仗。而美國金融因長期剪唔到羊毛,其泡沫會因時間過去不斷不斷放大,要維持泡沫唔爆又令美國不斷損耗資源。08年金融危機至現在以過了13年,再加上08年金融危機問題基本沒有解決過,而美國大約需要7至8年就要剪羊毛,所以這些問題疊加起來基本無解。 ...
其實馬來西亞前總理馬哈蒂爾講過,自古以來中國同東亞其他國家做貿易,但從來無干涉呢D國家內政。

所以美國無從係東亞地區搵到同中國有巨大矛盾的國家做代理人對抗中國。
越南係社會主義國家超越左歷史問題。

所以美國係南海搞事都無人show佢。

而中國週邊地區,除左統一戰爭之外,外力根本沒有借口以行動無法阻斷中國國際上的發展動能。
我個人評估係,美國急切需要係台海搞事,在一場豪賭維持霸權。

引用:
原帖由 lwkm 於 2020-9-26 06:38 PM 發表

投誠又唔一定要統一,唔係所有人都好似某國咁鐘意統一。
韓國人統一意願非常高。

引用:
原帖由 Tpang 於 2020-9-26 04:54 PM 發表
都未必的,淨係香港呢個中國地區,美國都可以攪到雞毛鴨血,更何況其它地區。基它國家都驚又或者係騎牆的。不過,去到食埋俄羅斯後,美國要合縱也是有其難處,因為那時係全球極其困難之時,其它國家要認真徹底要諗肚皮問題吧! ...
香港鷄毛鴨血而已,大陸內部好得很。

或者有黃絲睇呢個post, 我想同佢講,香港封關近九個月,深圳其實無事無干,唔好期望搞香港等同搞中國。

另外,其實中國本身要大一統係歷史的必然,因為好似長江水災咁,要聯合調道精準調控先得。

最後,據消息指中芯正式被美國列入實體清單,其實美國就係要武統。我睇大陸都已經準備好。

美國已經同大陸攤左牌,只係美國無高調說明。

聖經中的以色列人係自以為上帝的選民,係經歷外界挑戰時會選擇拼死一搏,因為佢地自命不凡。而美國本身係代表以色列利益。

所以根本就唔存在敢唔敢的問題,只係高調定低調。而低調的原因係使對手無法短時間認清形勢形成合力。

當年毛澤東指出,實踐是檢驗真理的唯一標準。重點係真理而不是道理。

真理從來只係實踐出來或者打出來的,如果依然只係認為敢唔敢,思考方式重停留於有利的方向,係明顯低估美國的行動的戰略目的。
神權國家的思維方式係會賭國運式的發動對外戰爭轉移視線,例如當年日本的侵華史實,寧願賭上國運都要開戰。而美元背面In God we Trust, 已經反映佢係一種神權。

六國論成文於北宋,以金錢方式面對外力挑戰,並沒有得到好結果。
放棄一齊幻想接戰先係正確的方式。

中芯的制裁上星期已確認為真的,今日中芯先係供應商口中得到明確答案而已。

根本美國要壓止中國掘起,同抗日戰爭一樣,唔好對敵人有幻想。

另外,亞美里亞現任政府知唔知做左咩事,就係清洗亞美里亞的親俄派。

所以俄羅斯先唔出手著。

補充一點,講你可能唔信,亞美里尼人係衝突下,有人舉美國旗,而圖美國的亞美尼亞同胞捐錢同干預。

成件事得啖笑,中國等睇戲。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]