• 瀏覽: 3,252,448
  • 回覆: 72
  • 追帖: 315
+313
https://3g.163.com/news/article_ ... isFromOtherWeb=true

由於歐洲傳在廣泛人傳人情況,有跡象表明病毒係歐洲已經變種,發展出大量分枝。

由於RNA變毒唔穩定,疫苗未必有用。

另外,宣揚群體免疫的人,都唔好咁老定話一次感染終身免疫。

引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2020-3-31 12:27 PM 發表
我認為中國為防疫物資大國;呼吸機、口罩,歐美暫時(我估計至少一兩年)要倚賴中國供應

賺大錢肯定可以(短、中線無產能過剩問題);另一方面中國可借物資援助,爭取歐洲國家靠攏中國,有助一帶一路長遠利益

我不太懂國際形勢,但義大利疫情嚴重,可以重點爭取,作為向其他歐洲國家(例如德國)示範

英、美就無謂幫了,他們不會報答你 ...
歐英美係三個體系

歐洲大陸文化思維係強勢政府主導民生,同大陸一向有計傾。

英國就自成一國,自知日已落,比較識睇時勢。

美國就自大自戀狂,橫行霸道。

國際政治入維講實力唔係靠文宣。所以台灣得把口,世衛反擊台灣都唔會加分。

重有,台灣有邦誼的國家都唔係發達國家台灣用膚色歧視有反效果。

防疫的行政措施係基於緊急法logic. 所以上訴庭結果係正常。

其實點解曰本北海島係日本第一批進入緊急狀態,而俄國引封鎖中俄邊境。

參考當年東北鼠疫,由於高寒地區無發進行室外通風換氣,人係室內供暖好易發生聚集性感染。

所以日本及俄羅斯當日政策並無不可。

但係,日本同俄羅斯近日都失控,主因都係西方輸入性病例影響引起。而呢批人係西方生活生活習慣近為西化。

而歐美防疫措施,其實都係對標中國而且可以計係照足中國,即封城及大量廣泛使用口罩,不過佢地把口硬過鐵,要用血的代價自己存在感。

最後,西方,例如德國條件反射式的對中國批評係不可取的。
中國人習慣以史為鑑,其實中國的措施,並沒有超過當日伍連德係東北對抗鼠疫,或者西方世界係1918年對抗美國流感。
所以我搞唔明西方條件反射式對中國批評專制的基礎。

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-4-14 06:20 PM 發表

睇熱鬧唔嫌事大!

佢唔開記招,就真係令人失望!

即然郭榮鏗都識得開記招反駁,冇理由林鄭呢個時候,乜叉都唔做啊?咁樣同怠政完全冇分別嘍! ...
林鄭係剛才的記招,第一條問題已經回應。

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-4-14 06:28 PM 發表

佢點回應?
強調香港係中國一部分而中央人民政府有權作相關言論而且不能介定為干預,亦以泛民媚外去外國叫制裁香港為例子講咩野先係干預。

最後,我睇呢幾年林鄭的記招,佢今日睇落好醒晨。

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-4-14 06:57 PM 發表

遠遠唔夠嘍!

呢啲基本立場,係特首都要堅持!

反而佢對郭榮鏗之流,有咩實質行動去解決佢地,先係重要!

我覺得林鄭對港澳辦文件嘅精神,完全唔想理,亦無心去解決問題嘍! ...
其實,香港行政主導下行議會立法制。

其實政黨應該表態打泛民。

任何野要要林鄭上晒身,唔應該係咁。

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-4-14 08:16 PM 發表

政黨表態打泛民?

民意代表,表態就得啦!

但係,真係落手做,同有資格咁做嘅,就係特首!

基本法賦予特首至高無上嘅權力,唔係俾佢hea做,靠把口就可以制裁反對派?靠把口就可以止暴制亂?勸告如果可以將泛民勸成好孩子,仲要基本法做咩?

响憲政層面,特首就係要事事關心先係! ...
其實你搞清楚,議員咩人選出離呢?

係特首組黨去拉票?

我唔講舊年議會混亂一幕啦。內會選唔到主席,兩辦直接話議員辦事不利違反公職人員守則。

係邊一方責任呢?呢D議會垃圾議會治唔到,選舉又選到入去,係咩人治佢啊?

一方面日隊夜隊政府特首,另一方面又唔各層面針用組合權做野。

特首有無上權力?就算有權力都要班人係唔同角色做野先得ga

引用:
原帖由 @海東青 於 2020-4-14 08:11 PM 發表

吓…
咁林鄭可以做咩?
十問九唔應嘅師奶,就係齋吹過日神?
十問九唔應?你想佢應你咩先?

有人話特首有無上權力,實際政府政策係由行政會議通過,香港制度,並唔係一個人話事。同一制度如同中央政治局常委對國家進行決策一樣。

議會實施唔到佢職能,係咪議會問題先?重要而家實際上議會建制派手握否決權。

議會係咪上重演舊年法案委員會建制泛民枱底大合唱呢樣野呢?
今年內會又唔敢要做咩大制作,純粹為啖氣拖死香港?
大陸來講,各級政府同人大有唔同議能,應對份內事。就立法會問題,議員份內事,林鄭早前已經批評內會停擺而家兩辦出聲,我諗正常人都知邊一方面應該負責任。

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-4-14 10:47 PM 發表

你點可以將特首同議員混為一談呢?

特首係香港領導人,而議員就只係民意代表,佢地嘅憲制地位同權力完全不同。

特首嘅命令,議員唔聽,係一回事,但特首執唔執行佢嘅憲制責任,係另一回事!

一個係如何鬥爭嘅問題,一個係履行自身責任嘅問題。

面對泛民,特首既要鬥爭,更加要履行特首嘅憲制責任!呢兩樣,完全冇衝突,就算特首鬥唔贏泛民,都唔可以唔履行佢嘅憲制責任嘛!

就好似而家,特首就算得唔到泛民配 ...
我個人覺得你應該講直白D,例如憲制地位同權力係咩,佢可以做D咩,政府及支持者要點配合。

一方面插林鄭,去年林鄭做野但一方面又唔敢一係各層面大力支持,結果就整單6.12出離。

舊年得工聯會全力保駕護航。

我唔講咁多廢話,以抗疫為例子,現在叫戰疫,咁即係進行準戰爭動源。
以現時香港架構,政府決策由專家小組比建議(當軍呢批人係軍師),行政會議集體決定(呢批人係軍事委員會成員),林鄭公佈決策落實。

執行上係咪要由類比作軍人的人配合呢?公務員無工亦無過,唔係太大問題。
但泛民一收政府錢無做野,整單黑醫護出離,立法會拖延。

呢D建親建制團體有無大力出力?

睇番中央政府,係由上而下各級政府人大,及公民會個人配合打戰疫,香港就得政府全力抗疫。

如同某大報,表面愛國但日日圍插政府,剝奪政府的執政基礎及支持,唔係比意見只係盲反,你期望林鄭及林鄭為守政府獨力難支下做到大事?

我要強調一點,社會唔係一個人構成,如果有批人支持黑暴犯民,而另外四成無出盡力維持政府威信及扶助政府決策用力所能力量盡力,理應就唔應該太空泛地話政府。

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-4-14 11:21 PM 發表

拖唔拖死香港,唔係中央同特區政府嘅問題,係泛民同佢地支持者嘅問題啡!佢地選擇阻撓施政,關中央政府特區政府咩事?

咁樣同香蕉安為自己身為華人而覺得羞恥嘅心態,有咩分別?唔去痛批白人玩歧視,反而為自己一身黃皮膚覺得罪惡,自卑成咁樣,不如死咗佢啦!

林鄭自己都話郭榮鏗只會繼續拉布,咁係咪要跪响泛民面前,要佢地高抬貴手,放香港人一馬? ...
拖死香港唔係泛民同佢支持者問題?係wor

你講啱左例子啦,原來你介定泛民有問題,唔係應該由建制派係建制內主導全體主導大力回擊咩?你眼中得林鄭,話林鄭有責任,但又唔講林鄭應該點做,林鄭應該有咩人可以配合。

講林鄭開金口其他建制就自動波埋位,過去咁多年來,建制議會反水同泛民大合唱的例子重少嗎?

林鄭就內會問題幾時開金口呢?建制係咪成個月內都扮聽唔到?好啦,兩辦而家都出手啦。本來建制議員用佢力量可解決的事要林鄭同中央落場,你真係覺得係林鄭及中央問題?

我全力反對民進黨,但行動上佢地應該參考。佢地通過保持蔡省長威望,而全綠下場全方位打國民黨,蔡省長永遠只係做好人,直接結果國民黨滅黨。

一方一面基望林鄭中央開金口出面行動就可以解決,一方面又無視過去香港建制存在的問題,我認為你針對林鄭言論係本末倒置。
林鄭係花園街大火流下眼淚,佢搞明日大嶼搵地起公屋,眼下就無數所謂建制人仕明反暗反土地政策。
好多野,回看過去22年,根本唔係特首及中央問題。

引用:
原帖由 Tpang 於 2020-4-24 03:11 AM 發表

中國唔會因為日本近段時間乖乖而放鬆南海行動.
近排中美在南海活動新聞非常搶眼. 無他, 美國(資本團體)極需要剪羊毛或執包伏走佬歐洲. 呀爺又要非常小心美國真係剪羊毛而錯失南海時機. 但又生怕美國唔係真正剪羊毛而是執包伏走佬歐洲, 那便留下美軍跟自己扣上, 將自己拖入泥潭.
美國各洲要求放寬限制令而總統唔同意, 好老實毎天兩三萬人確疹, 需則有緩和積象, 放寬限制令真能令國家正常運轉嗎? ...
其實分階段復工無話錯,不過歐美人民被洗腦到復工等於放棄防疫。要求無差別復工,又抗拒戴口罩。

或者可以參考香港,已經有食店,K房,健身室嘈話要復工阻消限制。

睇香港現況,資本主義最大問題其實係無人制約資本家下,資本家把政府弱化成無能無為而治。越強勢越有為的特首就越比人搞。

而家歐美疫情純粹睇資本家會唔會放棄部分眼前利益,只係要求佢地政府好似香港咁用錢掟向酒吧健身室等佢地係疫情鍵關時期少D 嘈音。

據世衛提早流出關於美國神藥瑞得西韋的論文,指中國研究下呢隻藥失敗。

所以股價下跌。

其實按現時資料,暫時應該係參考古籍涉及肺感染,而針封Sars事件後開發的連花清瘟膠囊,似乎係藥副作用最少同最平的選擇。

而且體外細胞研究及實際臨床都有一定效果。

美國隻神藥都係留番比美國人慢慢試啦。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]