[其他] 風花雪月插少陣啦

本主題由 socialwong 於 2019-7-22 11:51 AM 關閉
引用:
原帖由 auntie-ee 於 2018-6-13 07:34 PM 發表

超大雨

九龍東無雨

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 辟易 於 2018-6-13 09:15 PM 發表

值得讚許.好多人問我跑步的問題,我也帶動過不少人開始運動.但肯堅持下來的寥寥無幾.當中說要減肥的女性佔最多.
一開始興致勃勃.幻想跟我跑好快就有小蠻腰.我給她們制訂計劃跟教怎樣入門.然後一兩個星期後藉口越來越多..日日發朋友圈叫減肥,跑兩日影幾十張相好似好大件事...

你的決心跟堅持已經超越很多人,也用在對的方面,繼續落去,你會有驚喜.各方面的. ...
以年齡來說,我沒有所求。不過在這半年多,與其日日坐喺度對住部電腦,坐到行路都膝頭痛,追巴士一起步又痛。到現在亦有咁多時間對住話手機,但人又精神咗。
亦令我明白,能夠運動已是福氣

引用:
原帖由 泉船 於 2018-6-15 04:18 AM 發表

有運動也敵不過癌或突如其來的病。運動固然好,平常飲食習慣也要調控。

運動帶來活力,生機。不可否認。

恆心也是一種因素。現在我0運動,隨者年紀大,食老底。以前的底子跟不上歲月消磨。 ...
我年齡和外型成日比人睇小10年
對每一樣有興趣的活動都會研究最基本智識。

現代醫療只是看數據,什麼是糖尿病?什麼是血壓高?醫生們只是看著電腦話你身體唔好。但又有幾多人見完醫生肯聽指引去做適量運動呢,我識既人都各有借口,情願深信藥箱可變首飾箱。

做每樣事,睇幾多都只是空談。只有真正行動先會感受到所看的知識是否正確。

20幾年前,英國有一對夫婦。一個末期癌症一個嚴重心臟病,被診斷只有3個月命。他們用所有錢(應該係廿年前既50幾萬)去旅遊。行程和旅遊公司簽約,豪華遊輪玩到是旦一個死為止。點知玩咗2年,旅遊公司蝕到喊,他們自己停止行程。回去搵醫生,醫生話佢哋乜病都無哂

開心放心咁去玩,沒有世上任何煩惱,人身體是會自癒的,這亦是現今醫學界的最大敵人。只以超自然來說開是個別事件。

你唔係未聽過掛,呀超自然版版主

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2018-6-15 07:46 PM 發表

你成日都話自己個樣好後生,得個講字冇用㗎,有圖有真相
而家既P圖技術仲邊有真相架
不過唔好諗住出嚟飲茶喎

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2018-6-15 07:59 PM 發表

飲茶?你諗多咗啦
我驚吖嘛

引用:
原帖由 辟易 於 2018-6-15 08:44 PM 發表

家下我同大陸真有點脫節.平時跟國內朋友基本上日日都有聯絡交談,但就少上去.上親去都發現生活模式越來越不同.特別電子支付方面.香港現在才開始推廣.我樓下間超市開了幾廿年,這兩日開始搞自動收銀.個亞婆排隊俾錢仲話時代要變啦...
不過唔知你覺唔覺,大陸家下治安好左好多.自從通街裝監控後.咩野周街電單車黨扑人搶手袋之類基本上絕跡. ...
監控系統
張學友中國演唱會,由監控系統抽出 通緝犯已經有7個。學友被稱為通緝犯殺星
中國科技我真係見唔到點先進。
但就見到商人諗到點玩,政府就算不支持亦不會阻止在萌芽階段的交易。支付寶為例,他繞過銀行成立支付系統,在成功後都要停止存款性質的業務,交返這權利比銀行做。
行出這步,香港專家只想睇支爆是否由馬雲而起可惜爆咗廿幾年越爆越有。

引用:
原帖由 辟易 於 2018-6-15 08:53 PM 發表

之前都講過運動改變身體的例子.聽返來的唔講.我一個女跑友類風濕關節炎之類的病.醫生都話無得醫.得止痛藥可以開.身體弱到小小野就發燒.
跑左年幾家下玩到越野通山跑.藥都放低好耐.佢同我關係好好,話我係佢靈魂導師.因為在這期間我給予她不少意見.當然她自己毅力最重要.

另一個跑團實例.肥仔+癌症.跑到變身加檢查無左癌細胞.
中醫話藥補不如食補.食補不如氣補.氣補意思就是心態心境.運動分泌多 ...
但大多數人得病後,會尋求神指引呢。大多數遇上神棍。香港比較出名既有

種生機

引用:
原帖由 辟易 於 2018-6-15 11:43 PM 發表

心理是最重要因素.所以心態好一切都好.
運動治癌也是因為人到絕境不放棄,通過運動將信念具體化.從肉體跟心靈上一再強化.最終創造奇磧.
神棍給你希望.但給不了你信念.所以無用. ...
今日同人講開現今流行的自然療法。在西方有國家會被定罪,在香港亦有醫生建議立法。

主要原因係,做一個醫生的操守問題。無論中西醫,有人求診,醫生是以自己的專業知識去幫助病人,在醫生角色有得醫同未有方法醫只可照說。
如要做運動,而如何去無傷害性咁做會轉介比物理治療師跟進,這已經不是醫療問題。
運動能令人有向好的身體變化,但年中唔小人亦因不適當地做運動而死亡。

引用:
原帖由 泉船 於 2018-6-17 06:08 AM 發表

到其時,心態保持,有助一點動力。人力有時而窮。

今天天氣很好。
今日睇咗條片,就係由醫生轉介物理治療師幫助對運動不認識的人安全做運動。
有因為腳做過手術而唔敢做運動的。
有長期高體能訓練而做成傷患的。
膝痛,基本上無藥可醫,醫生可做的只是開止痛藥。
但當時人可以靠自己鍛鍊而遠離藥物。
古語都有話,心動不如行動。
與其坐度諗點死先無咁難睇,不如行動睇下有乜效果咪仲實際
https://www.youtube.com/watch?v=yL_NODpWv5s

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2018-6-23 07:11 PM 發表

開餐

好似好好味呀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2018-6-24 03:59 PM 發表

跟老辟買對家啦 信者得救
賭波不睇波 贏到笑呵呵

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2018-6-24 04:00 PM 發表

今年平靚正

回覆 引用 TOP

慢步石春路

引用:
原帖由 瘋狂樂曲 於 2018-6-25 09:50 PM 發表

各位晚上好
最近連呢度都冇晒心機上嚟
喺咪港版羅拉令百佳送貨隊有壓力呢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2018-6-27 12:21 AM 發表

槍擊案疑犯

如果認定係因爭產而令媽媽比人害死,真可以說深仇大恨。

呢種家人的咀面好令人討厭。

我見過,九龍城買鞋的檔口仔,個老母入咗醫院,喺茶餐廳鬧到面紅耳熱。由其D外姓人(即係D咩女婿新抱呀)好似驚小咗份。做大花面不遺餘力咁去到盡。
點知個老母唔知係咪激到彈返起,無事咁出院。從此,不相往來

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。