• 瀏覽: 411,919
  • 回覆: 718
  • 追帖: 21
+670
引用:
原帖由 yipb1 於 2018-6-13 07:14 AM 發表
之前插少陣 覺得幾好
話題唔錯 例如超版講煮送 某啲會員講下飲 講下食 風月一番
但近期開始講極具爭議性話題
其實新聞版有好多關於自己喜好爭議性話題 盡可行出一步 表達一番 一展所長
啲人總是好好一個插少陣版 搞到 熾熱氣氛
其實我好欣賞范冰冰一句話
我在陽光下等你 ...
是的.其實不同立場都可以有共同愛好.無謂仇人見面一般.上網我好多美好回憶.關乎個人上網用甚麼心態.
我嗜好多.咩都可以插幾咀傾下.吹水樂趣是很多的.
現時我某app上仍有教人煲湯同養生.輕輕鬆鬆咪幾好.

引用:
原帖由 亞藍米 於 2018-6-13 06:10 PM 發表

我呢半年買咗5對
不錯,肯投入肯堅持.一定會有好的變化.

引用:
原帖由 亞藍米 於 2018-6-13 08:00 PM 發表

我由第一次講同個肚腩死過,跟住你教我跑步由行路開始。已經減咗超過10公斤。

11月開跑。1月先買磅。
值得讚許.好多人問我跑步的問題,我也帶動過不少人開始運動.但肯堅持下來的寥寥無幾.當中說要減肥的女性佔最多.
一開始興致勃勃.幻想跟我跑好快就有小蠻腰.我給她們制訂計劃跟教怎樣入門.然後一兩個星期後藉口越來越多..日日發朋友圈叫減肥,跑兩日影幾十張相好似好大件事...

你的決心跟堅持已經超越很多人,也用在對的方面,繼續落去,你會有驚喜.各方面的.

引用:
原帖由 亞藍米 於 2018-6-13 10:47 PM 發表

以年齡來說,我沒有所求。不過在這半年多,與其日日坐喺度對住部電腦,坐到行路都膝頭痛,追巴士一起步又痛。到現在亦有咁多時間對住話手機,但人又精神咗。
亦令我明白,能夠運動已是福氣 ...
年齡?哈哈..你不知運動的人對年齡不太敏感.只是個數字而已.
你繼續落去,會發現身體各種狀態逆生長.比你十年前狀態還好.
我教人其中一句話:運動就是給自己最廉價但卻是最大最好的投資

引用:
原帖由 yipb1 於 2018-6-15 05:24 AM 發表

隨時嚟隨時走
不過超版成日講跑步 足足十九幾頁 都唔知佢係唔係搞健身室?
跑步呢家野對我嚟講 一竅不通
都唔知點入位
仲有你 自做了板煮 講野縛手縛腳 悶鬼都死 米鬼做(純個人意見) ...
唔緊要.你有咩嗜好.我地轉話題.
我不去健身室.健身都係玩徒手健身.

引用:
原帖由 泉船 於 2018-6-15 04:18 AM 發表

有運動也敵不過癌或突如其來的病。運動固然好,平常飲食習慣也要調控。

運動帶來活力,生機。不可否認。

恆心也是一種因素。現在我0運動,隨者年紀大,食老底。以前的底子跟不上歲月消磨。 ...
樂觀跟消極的分別.
現時長壽科學上仍無一個答案,包括長期食煙飲酒操勞各種各種的人都有長壽例子.
但有運動習慣的人思想較正面樂觀及開心.以及身體強壯都是事實.

引用:
原帖由 yipb1 於 2018-6-15 06:58 PM 發表

見你有時都講下你去大陸
我就喜歡上大陸食下野
去卡拉ok(但唔係我唱 我聽姐)早幾個月係卡拉ok聽到個女仔唱劉若英(後來)哇 唱得真好

https://youtu.be/t0igPuDjYUE ...
家下我同大陸真有點脫節.平時跟國內朋友基本上日日都有聯絡交談,但就少上去.上親去都發現生活模式越來越不同.特別電子支付方面.香港現在才開始推廣.我樓下間超市開了幾廿年,這兩日開始搞自動收銀.個亞婆排隊俾錢仲話時代要變啦...
不過唔知你覺唔覺,大陸家下治安好左好多.自從通街裝監控後.咩野周街電單車黨扑人搶手袋之類基本上絕跡.

引用:
原帖由 亞藍米 於 2018-6-15 07:10 PM 發表

我年齡和外型成日比人睇小10年
對每一樣有興趣的活動都會研究最基本智識。

現代醫療只是看數據,什麼是糖尿病?什麼是血壓高?醫生們只是看著電腦話你身體唔好。但又有幾多人見完醫生肯聽指引去做適量運動呢,我識既人都各有借口,情願深信藥箱可變首飾箱。

做每樣事,睇幾多都只是空談。只有真正行動先會感受到所看的知識是否正確。

20幾年前,英國有一對夫婦。一個末期癌症一個嚴重心臟病,被診斷只有3 ...
之前都講過運動改變身體的例子.聽返來的唔講.我一個女跑友類風濕關節炎之類的病.醫生都話無得醫.得止痛藥可以開.身體弱到小小野就發燒.
跑左年幾家下玩到越野通山跑.藥都放低好耐.佢同我關係好好,話我係佢靈魂導師.因為在這期間我給予她不少意見.當然她自己毅力最重要.

另一個跑團實例.肥仔+癌症.跑到變身加檢查無左癌細胞.
中醫話藥補不如食補.食補不如氣補.氣補意思就是心態心境.運動分泌多巴胺令人愉悅樂觀,加上喚醒身體機能.所以有根據的.

引用:
原帖由 亞藍米 於 2018-6-15 09:00 PM 發表

監控系統
張學友中國演唱會,由監控系統抽出 通緝犯已經有7個。學友被稱為通緝犯殺星
中國科技我真係見唔到點先進。
但就見到商人諗到點玩,政府就算不支持亦不會阻止在萌芽階段的交易。支付寶為例,他繞過銀行成立支付系統,在成功後都要停止存款性質的業務,交返這權利比銀行做。
行出這步,香港專家只想睇支爆是否由馬雲而起可惜爆咗廿幾年越爆越有。 ...
中共確實比以前開明.從改革方向可以見到.

引用:
原帖由 yipb1 於 2018-6-15 09:58 PM 發表

唔覺你對大陸脫節 有時你都講下大陸養雞養鴨
我就對大陸電子付款 有所保留
從來戶口都唔會超過兩雞野(已包括在縛定微信 支付寶)但話需如此 電子支付確實方便 比小費都得
早兩三年前 碰瓷見得多 還好有朋友係車內 能解決 現在碰瓷黨確實少了好多。但個人爭執,打架 都時常發生 ...
我仍未適應用支付寶,事關我份人懶,未殺到埋身習慣性守舊.
不過用開的都解釋過個系統好安全.我想過多一段時間都要學下用.因為越來越普及了.
爭執,打架之類的國內公安多數不多理.現時有起事上來有時都會睇背景辦事.我有個跑友當兵的就講過.不過比起以前紀律好好多了.
有一個相熟刑警都講.以前局入面公器私用是基本.幾年前已經無得咁.例如你要用駕車,你必須要有公務理由先可以用,而且車有追蹤系統,你用駕車去到邊全有記錄.著住制服唔可以係車度食煙等等...同以前好大分別.

引用:
原帖由 亞藍米 於 2018-6-15 09:08 PM 發表

但大多數人得病後,會尋求神指引呢。大多數遇上神棍。香港比較出名既有

種生機
心理是最重要因素.所以心態好一切都好.
運動治癌也是因為人到絕境不放棄,通過運動將信念具體化.從肉體跟心靈上一再強化.最終創造奇磧.
神棍給你希望.但給不了你信念.所以無用.

引用:
原帖由 yipb1 於 2018-6-16 08:56 AM 發表

你上次上大陸跟朋友 沿途都唔洗拎銀包出嚟 已經在學習當中
講一個實例你聽聽 幾個月前當時同老友唱k
老友個電話突然噹噹響 一看(已成功支付163元………………)
大家都呆了一下 我就講乜都唔洗做住 你把你的微信 支付寶 餘款轉過嚟我到先  其後通知有關微信 到現在還是石沉大海
公器私用 大的確實減少了 但用政府車去下附近機場 萬達 酒店 …… 呢啲小事過小事
係大陸用香討 我就小講這些 就唔 ...
你上大陸應該多過我好多.我反而是國內朋友多.現在網絡發達.以前我交朋識友在各論壇.但只限於香港,已覺得網絡令社交圈子無限擴大.現在一部手機一個app,全世界都可以識到朋友.
自我入了跑圈交友數量激增.主動加我的都二百幾人.當中談得來感情好的二三十個.所以你親身體驗多,我就靠平時交流獲取資訊.

現在有個夢想就是有足夠的時間跟錢.全國去跟朋友聚聚跑跑.食跟住其實花不了多少,主要是交通費用.上次我去紹興跑馬拉松.來回機票早兩個月訂二千幾.住民宿三間大房有露台平均一人一日都是百零.超正.食就基本餐餐俾人請到我都唔好意思.但不去刻意食酒店排場.大排檔三個人點餐有菜有肉有湯食到飽都是一百幾十.
去廣州也是.
惑覺現在在大陸有錢你可以豪使,無錢可以選擇低消費,
反而香港想慳真係無咩位可慳,樣樣都貴.

引用:
原帖由 yipb1 於 2018-6-18 09:02 AM 發表

嘆杯茶 食個糉
人生一大樂事
鹹肉粽我至愛

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2018-6-18 12:42 AM 發表

我今天和網友"WongManTak"討論時,他作出如圖1的回應。
事緣我以圖2你在投訴版曾作的回覆,而他則以圖1的回應指你在投訴版中講的內容是吹水的。
我希望辟易兄能證實上述"WongManTak"的說法是否屬實。 ...
這主題定位為吹水帖.我在這裡跟各位都是吹水(閒聊).想不到不止一個人用吹水帖留言來大作文章.真是物以類聚....

不過那句"你們的超級版主"又真是幾溫暖

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]