• 瀏覽: 412,298
  • 回覆: 605
  • 追帖: 21
+670
引用:
原帖由 vvoy 於 2018-12-25 10:42 AM 發表

大廚阿大廚 :
鹽焗單身狗 係乜黎架 ?
比我做會係..... 酥皮焗香腸

引用:
原帖由 辟易 於 2018-12-31 04:11 PM 發表
2018收官.祝大家2019事事順利,身體健康
收官
邊度鄉下話黎架

八達通淘寶付款叫停 受人民銀行新政策影響
港人在淘寶付款方式裡面的八達通、銀通支付選項,日前被有關方面停止。現時港人只能使用信用卡、Alipay 以及繳費靈(PPS)進行付款。根據本地報章引述業界消息指,中國人民銀行的新政策,令到八達通需要改變現有清算渠道,才能繼續讓在淘寶使用八達通付款。

▲嘗試以香港淘寶帳戶付款時,八達通選項出現暫停服務直至另行通知的字眼
根據《蘋果日報》引述業界消息指,中國人民銀行要求在 2019 年起支付機構資金僅能通過「中國銀聯」、「網聯清算」兩間機構辦理。八達通與銀通進行跨境備付時,如果並非透過上述機構,就需要重新建立合法的渠道。報章引述香港金管局發言人表示,該局將繼續同內地相關機構保持密切溝通。
人民銀行早前表示在 2019 年 1 月 14 日起必須實現備付金 100% 集中交存,以避免被人非法挪用的情況,防止消費者出現損失。
資料來源:蘋果日報, Unwire

https://unwire.hk/2019/01/01/oct ... 4KSDmCzy_HYo5AodmAE

千祈唔好對住水魚尿尿

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2019-1-8 03:58 PM 發表

唔㩒住佢就會跳 所以( 㩒水魚) 就係咁解啦
水魚唔好亂㩒。㩒中間佢個頭夠長咬到你架。。

引用:
原帖由 yipb1 於 2019-1-9 11:22 PM 發表

推牌九時 最好(水魚燉龜)就正
呢富嘢我只識玩牌九,仲要慢慢數點數。連術語都唔識。乜嘢天九、釣魚、15湖完全唔知點玩

乜㩒水魚係排九術語咩

引用:
原帖由 半空性感的膠袋 於 2019-1-11 07:48 PM 發表

這次的有些難啊
應該以東方日服答案為依歸

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2019-1-11 12:41 PM 發表
唔知大家對呢單嘢仲有冇印象

呢單案件 令我印象最深刻嘅反而係喺麻雀館內比歹徒開槍打死咗果兩個人,雖然佢哋係互不相識,但卻竟然係同年同月同日生, 結果就同年同月同日死在麻雀館內,到底是巧合還是命中註定呢?

https://youtu.be/27zenM3Gr1s ...
印象中。死者有一個係坐館,唔肯除錶被殺。跟住電視新聞無再報導(我從來唔睇劇情報紙新聞的)

[quote]原帖由 kwan1516 於 2019-1-13 12:14 AM 發表

https://hk.on.cc/hk/

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2019-1-12 10:00 PM 發表

亞米果然勁 咁都比你知道左
嘩!!! 秘密外洩,即時封盤。

唔關我事架

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2019-1-13 12:10 AM 發表

東方有10題 論壇得9題
果然。全中。60金

引用:
原帖由 kwan1516 於 2019-1-20 11:41 PM 發表

唉....我2658#提出又有金執
我連一個冇喎.........慢人一啪已經比人封盤
深表同情

都係你 咁高調貼條link出黎

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]