• 瀏覽: 412,371
  • 回覆: 605
  • 追帖: 21
+670
引用:
原帖由 偷野用 於 2018-11-11 11:55 PM 發表

應該係皮膚色素影響, 有些人是灑唔黑的, 只會灑到紅卜卜, 甩皮 ~
我覺得係飲食習慣有關。係自細的家鄉煮食方式。
我識既,潮州人比較白,南番順比較黑,四邑人又白返D喎。

引用:
原帖由 辟易 於 2018-11-15 01:11 PM 發表

19我繼續努力整
咁你介咗酒未

引用:
原帖由 辟易 於 2018-11-24 09:01 PM 發表

大話西遊最經典的評語是:年輕時笑著看.成熟後流著淚看.
西遊記第一百零一回之月光寶盒
當年入戲院睇,完場時全院震撼。
小李兩味吖,粵語殘片就見得多啫, 欲知後事如何請看下集大結局。好多人諗緊會唔會下一年先有得睇

引用:
原帖由 佛口蛇心十一 於 2018-11-24 06:49 PM 發表

周星馳啲戲,有好多情節會比較深刻,
唐伯虎點秋香玩敲擊樂嗰段,我次次翻睇都笑~
能夠有閒情去睇睇過多次既笑片都應該係想笑多次啫

引用:
原帖由 半空性感的膠袋 於 2018-11-24 10:55 PM 發表

苦海!忘記怎麼唱
lolo既歌,聽好喇,唱既話....硬係覺得會縮膊歪頭咁。。

引用:
原帖由 半空性感的膠袋 於 2018-11-24 11:06 PM 發表

這首歌配那個情節
真的難忘⋯⋯
我最喜愛主題曲是天若有情。
但覺得最配合畫面而令人感動的是 也許不易。

引用:
原帖由 半空性感的膠袋 於 2018-11-24 11:26 PM 發表

阿郎嗎?
那個會留淚
睇電影時佢 哭泣灑淚 個位入得啱啱好。真係會喊架

引用:
原帖由 辟易 於 2018-11-24 11:55 PM 發表

當年好似好少電影分上下集.最多是收得再拍一系列,而不是一開就已計劃好幾集上.
後來越來越多.無間道都分三集上.
無間道....只是系列式。
仙履奇緣是已經準備好,2個禮拜後上畫。

應該係當年亞甘正傳之類180分鐘超長影片啟發。再加上殘片式 欲知後事如何請看下集大結局,效果唔錯,又無人投訴呃錢。當年反而有人話,坐足3個鐘坐死人咩

引用:
原帖由 辟易 於 2018-11-26 08:36 PM 發表

民生才是頭等大事.近幾年發神經不理民生搞民主.結果如何有眼睇.
當民眾醒覺時,自然唾棄.
由孫中山創建的三民主意,是民族主義、民權主意行先,由佢自己未死時親自改變當中概念係先例。只因,都係口號式創作而生,內裏概念要不停轉變迎合時勢。

驅除韃虜 恢復中華

是建國時的頭等大事
然後.....才是團結所有國內民族(包括任何胡虜)

今朝地震這版裏有人感到嗎?
我平時未瞓醒,今朝咁啱未瞓,在床上屈住腳,震到膝頭都識郁。我以為是眼瞓的身體反應。聽新聞先知係有感地震,都有3幾秒架

引用:
原帖由 辟易 於 2018-11-26 11:56 PM 發表
這是重點.
食老本死硬.
中共最叻一樣野就是做到這一點.你鬧還鬧,佢真係變得快且準.
其中一個例子.不足十年前傳媒還在譏笑中國官員形象落後老土出不了場面.今時今日看看中國外交官王毅,華春螢,傳螢等.個個魅力與能力相當.不止國內,連國外都一堆粉絲.
所以說中國強大起來不是沒原因的.不喜歡中共的覺得中共專橫獨裁一言堂聽不進其他聲音.
如果是這樣中共其實一點也不可怕.
可怕在於你鬧他的他都聽 ...
華姐好似都好資深,出鏡有無廿年?

曾有傳說,中共的民調數量亦是世界第一的並不是表面做比人睇,所以毋須宣傳。

引用:
原帖由 佛口蛇心十一 於 2018-11-26 11:57 PM 發表

無唄~
我趕時間到唔得閒感受地震
這是我咁大個仔第二次有感,第一次真係坐喺度頭暈。

引用:
原帖由 辟易 於 2018-11-27 12:01 AM 發表

聽講以前泛民打的是民生牌.而且謀的是同政府"有得傾".
那個時期我根本沒留意過政治.
而現在大家都知為反而反.根本無心傾.打的是民主口號.
那就難怪湯家驊退出.道不同不相為謀.
最好笑今日看新聞他那句"敗將之風".真係抽水抽到盡.
大將之風就聽得多.敗將之風點解大家想想. ...
以前
你唔係講緊 葉錫恩 年代吧?當時的民主派是 民主建制聯盟 。

引用:
原帖由 辟易 於 2018-11-27 12:12 AM 發表

我印象最深是王毅.超有氣場.王之藐視一度成為表情包紅遍國內.
民調我不清楚.但政策的方向一致性執行起來效率好快.我知是因為跑步認識了很多國內人,包括各個階層及職位的.一個跑圈動輒幾百人,我有幾個跑群都加入.看他們朋友圈動態了解到一些. ...
我以前鄉下老表所講,每一個人都在投票,公社選乜代表物代表都是由所屬地以人票方式選出(人票,例如以一組5個人為單位,呢5個人為一票)。選出代表一級一級咁去選出核心領導人。

引用:
原帖由 yipb1 於 2018-11-27 12:20 AM 發表

相信當權時各領袖 都會覺得自己搞好民生 包括毛澤東 特朗普 習近平 文翠珊…………
但時代巨輪不停在轉 轉到某個位
就有不同的評價 ...
現時評價是 ,中式社會主義能夠制訂20年以上方案而沒有因換屆而被新任當權者推翻的情況,因而發展快速。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]