• 瀏覽: 412,467
  • 回覆: 605
  • 追帖: 21
+670
引用:
原帖由 前來泛黃的腳毛 於 2018-8-25 01:39 AM 發表

自從雨傘運動後,許多問題勇現,衣食住行四樣基本的野,也可以講到政治問題及分堆,以前大家最多網上討論,爭鋒相對寸步不讓,現在現實生活也影響到,可能你們會話,係真唔係呀,事實證明有多少情侶因此運動分離和結合 ...
雨傘運動只是群獸浦面的一個點。主因689推佢地出台前。Hocc在這個點之前你知佢有幾蠢嗎?
雨傘運動令好多反智行為成為主流,當一個正常人唔去降低自己標準去迎合身邊智障。分手是必然的。相反,在茫茫人海,搵到同自己一樣頻道的同路人,咪交合囉。

古語都有話:因誤會而結合,了解而分開。

引用:
原帖由 辟易 於 2018-8-25 11:38 PM 發表

未必是降低標準.而是發現一個不用上進的藉口.
人要墮落而找到貌似光明正大的理由.就會催眠自己去信奉.
呢個藉口好多人朗朗上口。
喺人都係咁做啦,做乜要跟你D老嘢既古老做法呀?做得好唔會有人讚架。

引用:
原帖由 辟易 於 2018-8-29 12:16 AM 發表

始終有清醒人.
今早收到朋友一個電話.話個仔考入中大.
其實這是意料之中,因為此位友人個仔非常生性,由細到大一直品學兼優上過報紙.他入大學理想是將來入教育界,希望為教育後代出一份力.
由於家景並不富貴,他一早自己兼職支付自己開支,真是好乖仔.
難得是幾份兼職老闆都賞識他,講明如大學畢業想入職一定請.有這待遇並非只因為他十分優秀.據友人說老闆欣賞的是這樣年輕卻具備責任心及肯做不埋怨的性格 ...
這樣的人在香港是小數,由其近年讀大學開始去排公屋。在得到知識同時亦懂得權益,但是不向好方面想。人心活在最壞打算的日子,點會有將來。

近年,我好討厭的2個藝人。
DO姐、森美。
他們的風格無變,和以前一樣。
但這半年經常聽他們的節目,令我改變咗莫名的討厭感。
他們沒有改變自己風格,但。在歲月成長中,他們能夠面對自己的以前,帶領身邊同事做到最好。這一種做人態度是要堅持終身學習和個人胸襟修養去成就的。

我能夠轉變喜歡他們。是看了曾志偉的一番言論。他說最喜歡和肥姐合作,處身下把位置。

社會的形成,就是每個人都有自己的位置,能否成功取決於自己付出幾多。

政府福利,只是為市民做一個安全網,是希望有人不幸失去能力不能向上爬,跌落嚟會唔死得咁啫。但點解大學教授教人去搶福利嘅?

引用:
原帖由 泉船 於 2018-8-29 03:15 AM 發表

因果關係,50,60年代捱騾仔工,到70,80年代後經濟起飛,生活一代比一代舒坦,也做就很多溫室小花(包括我),魄力,在早一,二代,很平常。為生活,為家庭頂硬上。話說當年沒有這麼多的福利。
香港有福氣。
辛苦血汗換來相應的享受。 ...
56拾年代所謂的人浮於事。工不應求,1份公10幾個人爭,又沒有失業救濟金。每個人都須要多技傍身。去應付無良老版的要求。
今時今日,我會講,識都唔做。
會話比D仆街老細知,睇下當年點解咁多小販,只賣一兩樣野會令人回味再回味。只因古語都有話:買花生都係叫做老細唔使受氣。但自己生意,梗係做自己最在行既嘢啦。

引用:
原帖由 辟易 於 2018-8-29 02:13 PM 發表

精英總是少數.但決定是否做精英是個人選擇.
這本來無可厚非,個人有權選擇自己.
我想說的問題是.現在多了人選擇不做精英,甚至連基本責任心等也放下.但同時卻怨天尤人,自覺懷才不遇.認為別人的發達是天跌落來的.
沒想過自己日蒲夜蒲逃課打機有工唔返樣樣嫌辛苦時.別人卻是自律刻苦地去尋找自己價值.做兼職踩十二個鐘都沒怨言就為幫輕家中負擔. ...
決定是否做精英,普通人只可以選擇準備好自己,任何小事都可能係一個機會。
好多廢柴上師,傳說中乜都唔識,但就係識在適當時候表現自己。就算是同級別的2打6,只要知道邊個先可助佢升職,對其他人的口面,我就接受唔到。
一個有責任心和有能力的人,大半數會中途放棄職場的勾心鬥角。到創業時遇到廢青,睇下佢炒得幾多。

大多數的廢青。好多連一個醒悟的機會乜沒有。由他吧。

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2018-8-29 03:49 PM 發表

突然有所感觸

先夫在我兒子11歲的時候因肝癌去世時,雖然 當時我感到像天塌下來了一樣, 但我依然能夠堅強起來咬緊牙關,我每天都是捱足13-14小時,靠自己一雙手把兒子帶大的。。。 ...
以我估計,你講既係89拾年代的香港。要感恩是在這年代有機會比你捱13—14個鐘而有收入。如果在56拾年代,又或者是那時在中國大陸。根本沒有就業機會比你。

大陸。在本世紀開始好多成功故事,在未有故事前的上世紀,因為無出路,所以好多人都想盡辦法去生存,當中創意無限。回顧同時期的香港亦正轉形而走下坡,但因政府的安全網令人不思進取,令香港與世界領先的越來越遠。曾經成功的前塵往事變成一個井,令新生代坐在這裏看世界。

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2018-8-29 10:36 PM 發表

你估計錯誤,不是八九十年代,是97回歸前,我家是開花店的,我每日6點左右起床,由屯門坐巴士出旺角,食早餐後去花墟開舖,至晚上8-9點收舖。

雖然捱得過03年SARS,但敵不過業主瘋狂加租,最後決定提早退休,光榮結業。 ...
敵不過租金。這是沒落的趨勢呢,是世界性,但沒有人去想這是什麼原因。
日本,就係敵不過高薪的本土,將所有原本最先進的事業轉移到其他有低廉勞工的地方,最早應該係馬拉。但去到韓國,電視比人搶埋。到韓國開始貴,轉到去中國,已經令中國意指2025。
以上,只可以講馬拉人又蠢又櫴,機會來到不懂珍惜。

點解中國市場受到重視?老實講,如果做到全民都是必須品,一人賺佢$1都10幾個億呀,到時可以學馬雲咁講,賺錢賺到好痛苦啊

引用:
原帖由 泉船 於 2018-8-31 04:18 AM 發表

租金也是很波動的。
風高浪急中。

凝聚實力,適時而出。
儲蓄,可能在風浪中找出一片天。
堅持。是一過出路。
以日本為例,好多品牌都堅持本土生產線,賣得更貴都有捧場客。
日版牛仔褲,賣點喺邊?
老牌波鞋“老虎”。在我中學年代流行過一陣,我認知中只係2線品牌。今日。又番生,仲吹到係世上最大跑鞋品牌。跑版師兄以擁有最貴價的日版旗艦型號為榮

有淘寶後,由最初的垃圾級,經這多年,其實有唔小好貨,所謂好與唔好,大多數只差細節做得好唔好,就算用同一樣材料,無心做的只會被淘汰。
現時網購模式,其實競爭大得黎仲係好透明,機會就睇邊個品牌能夠堅持用心去制作。

引用:
原帖由 佛口蛇心十一 於 2018-8-31 07:36 PM 發表
近日有個熱話,
有個咩老大攞刀劈人比人反殺,
唔知點解,睇到有啲心涼~
心存兇狠換來牢獄之災值得咩?
上個禮拜法庭判咗一單黃大仙兇殺案,入獄8年。兇器是生果刀,兇手是一個聲稱是 綜援傷殘社會廢人。死者係一個 過氣廢柴古惑仔。
無論什麼原因,兇狠心已起,2個邊個死都唔會有人可憐。
坐監果個,個心能夠安樂地做人嗎?

引用:
原帖由 辟易 於 2018-8-31 11:00 PM 發表

日本半導體曾引領全世界.當年就是被美國用質易戰後假和解搞掂的.經此一役日本元氣大傷半導體世界地位崩解.更引來泡沫爆破.
有興趣可以找"美日貿易戰的教訓"看看. ...
這只是今次貿易戰網上經濟學家所引用單一睇法的言論。
香港和台灣之死,亦是經濟起飛後轉移生產線到較落後地區,大陸是當時首選,早廿年前亦開始轉到其他東南亞地區。當年所謂4小龍,其餘2條因政治和地理關係而沒有全力轉移到中國,在保留原有和轉形方面都做得更好。

引用:
原帖由 亞藍米 於 2018-8-31 11:26 PM 發表

這只是今次貿易戰網上經濟學家所引用單一睇法的言論。
香港和台灣之死,亦是經濟起飛後轉移生產線到較落後地區,大陸是當時首選,早廿年前亦開始轉到其他東南亞地區。當年所謂4小龍,其餘2條因政治和地理關係而沒有全力轉移到中國,在保留原有和轉形方面都做得更好。 ...
再回顧,日本是戰後亞洲最先起飛國家。最好景時是以商業手段去拼購各國企業。但回看一下,真正核心技術是沒有去衝的。主要以工藝品質去帶動市場。
轉移生產線,低技術的電器會在中國。較高技術會轉到韓國,sony和三星合資的電視研發,亦被三星以平價戰勝sony。連研發廠都被三星全部收購。
但。這些只是影音玩具,以工藝為主,晶片之類核心技術。這2國似是半放棄。三星早2年旗艦手機,會分用2種cpu。本土版會以同廠出品 獵戶座處理器,國際版會以高通處理器出貨。但近年好似停止了。
小米早期產品亦見用過 獵戶座處理器。

今次貿易戰,一打就直擊最高階核心區。
要學日本放棄核心嗎?

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2018-9-8 10:06 PM 發表
又係食乳豬

你去飲牙

引用:
原帖由 sohotabc 於 2018-9-8 10:17 PM 發表

ee呢d係家常便飯
家常便飯好小食7喎

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2018-9-8 10:28 PM 發表

7你個死人頭 連埋碟炒飯總共10樣 仲有半隻雞

咁你呢張係7吖嘛
據推斷,連埋單尾炒飯炆伊再加糖水咪10樣囉

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2018-9-11 01:15 PM 發表

你同亞米都係臭口組 正衰人嚟㗎
但我講嘢有說服力喎

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]