• 瀏覽: 412,419
  • 回覆: 5,328
  • 追帖: 21
+670
唉,香港大學生d中文

附件

IMG_20190712_125050.jpg(157.03 KB)

引用:
原帖由 一個普普通人 於 2019-7-12 12:54 PM 發表

更年期...周時成身汗...再飲熱嘢就真係...
揮汗成雨
氣虛.不是要你飲好熱,但一定不要凍,少少暖就可以.
長期嗜甜及凍對身體傷害大.
現時世界健康第一大殺手不是脂肪,是糖份.

宜家啲「本土大學生」,中文又唔得、英文又唔掂,完全俾內地人超越晒,真悲。
引用:
原帖由 andy1958_1 於 2019-7-12 01:23 PM 發表
唉,香港大學生d中文

可惜宜家科技太發達,製造糖嘅成本太低。
我有啲朋友係香港叫肥,去到美國,佢哋就話佢哋原來算瘦。
引用:
原帖由 辟易 於 2019-7-12 01:31 PM 發表

氣虛.不是要你飲好熱,但一定不要凍,少少暖就可以.
長期嗜甜及凍對身體傷害大.
現時世界健康第一大殺手不是脂肪,是糖份.

除咗行政長官係香港獨有之外,其他嘢,全世界都一樣,包括佢哋好討壓嘅中國。

不過都可以話中國無民主,咁又點。正如我之前話,自從佔中之後,香港班友幫咗國內好多人認清民主係乜嘢。

大家專心搵錢,買多幾層樓好過。
引用:
原帖由 auntie-ee 於 2019-7-12 08:18 AM 發表
這就是今時今日通識科的教材

青少年判刑較輕?明顯係唆擺青少年去衝去做犯法嘅事

9908166 9908167 9908168 9908169

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2019-7-12 01:31 PM 發表
宜家啲「本土大學生」,中文又唔得、英文又唔掂,完全俾內地人超越晒,真悲。
又不可以這樣說.激進搞事一批人,都有專心向學及理性的.我就識大學生不認同他們.但多數保持沉默.因為一是你跟他們一樣激進互鬥,否則道理講不到反而被杯葛批鬥人身攻擊.
剛出爐的狀元有個說欣賞香港年輕人出來遊行表達訴求的勇氣.蘋果大字標題報導.我看視頻原來後面還有句但不要用暴力.報紙隻字不提.死未.

引用:
原帖由 @海東青 於 2019-7-12 09:08 AM 發表

本質上就是媚外奴化,自覺高人一等接受西方文化。所以我話就算自認深藍的那群亦不想改變所謂的香港模式(一國兩制)
反共基地名不虛傳… ...
咁嘅教科書竟然可以通過審查,証明教育局審查不力 教協更是深黃反華份子

教師本來係應該教學生要客觀理性咁睇問題,但事實係一班深黃教師教出一班偏激學生。

引用:
原帖由 一個普普通人 於 2019-7-12 12:27 PM 發表
蝦蝦蝦
呢排天氣真係好濕熱...背只成日痛
我早幾日都背脊痛 痛咗兩日突然間又好番冇事

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2019-7-12 01:23 PM 發表
唉,香港大學生d中文
中文學唔好,英文就更加唔洗講,going home card 都夠膽死講出嚟 國際大笑話

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2019-7-12 01:34 PM 發表
可惜宜家科技太發達,製造糖嘅成本太低。
我有啲朋友係香港叫肥,去到美國,佢哋就話佢哋原來算瘦。
物質豐富造成.現時食物基本都是精製,糖份是主要原料.科學家用白鼠做試驗發現動物一旦嗜甜習慣了精製食品,對糖份依賴性甚至超過毒品上癮.
要完全斷糖幾乎無可能,只可能盡量避免.我好多年前已習慣買食品飲品都先看成份表.其他地方不知,香港的成份表是按比例排列.最多的排最前.例如水.糖.蜂蜜.菊花
那這飲品就是水比例最大,接下去糖份,蜂蜜.菊花這樣.
飲品我九成是飲水跟無糖茶.運動時才可能飲運動飲品.
如果家有小朋友或自己都好.習慣飲運動飲品以為比較健康,那要改改.人體在沒甚麼消耗下飲運動飲品反而是壞事.裡面的甚麼糖份礦物質都會變成身體負擔.
一般情況下水是最好的.連礦泉水都不需要.

引用:
原帖由 一個普普通人 於 2019-7-12 12:27 PM 發表
蝦蝦蝦
呢排天氣真係好濕熱...背只成日痛
濕熱 去北方行返十天八天 例如四川 食下辣野
然後出出火(拔罐)
應該有改善
@辟易

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2019-7-12 13:39 發表

咁嘅教科書竟然可以通過審查,証明教育局審查不力 教協更是深黃反華份子

教師本來係應該教學生要客觀理性咁睇問題,但事實係一班深黃教師教出一班偏激學生。 ...
這種事佔中時期表露無遺!
油塘果個女教師至今還在操作舊業,學校把關教會財力支持…未見光嘅可想而知
而家睇中國收回香港某方面是有防火牆作用,以緩沖外力介入內地。

我呢「本土」完全同政治無關,應該係話 9 成 9 嘅時候都同政治無關。
不過「本土大學生」嘅水平真係越嚟越唔得,連班金主呢幾年都寧願要台灣大學生都多過要香港大學生。
一來佢哋普通話一定溝通到,二來台灣頂尖果班嘅語文同思考能力都比本港嘅出色唔少(學術水平其實差唔多)
香港真係要反思下自己嘅定位。

BTW,我從來唔反對人哋嘅反對自由,我只反對佢哋身口不一、侮辱他人嘅行為。
引用:
原帖由 辟易 於 2019-7-12 01:38 PM 發表

又不可以這樣說.激進搞事一批人,都有專心向學及理性的.我就識大學生不認同他們.但多數保持沉默.因為一是你跟他們一樣激進互鬥,否則道理講不到反而被杯葛批鬥人身攻擊.
剛出爐的狀元有個說欣賞香港年輕人出來遊行表達訴求的勇氣.蘋果大字標題報導.我看視頻原來後面還有句但不要用暴力.報紙隻字不提.死未. ...

引用:
原帖由 yipb1 於 2019-7-12 01:56 PM 發表

濕熱 去北方行返十天八天 例如四川 食下辣野
然後出出火(拔罐)
應該有改善
@辟易  
四川,貴州等地飲食嗜辣正是因為當地濕熱多病瘟.靠辛辣食物來提昇身體陽氣驅濕去寒.
拔罐有幫助但不宜頻繁,次數多傷元氣,一個月一次好了.
要治標還是要靠改變飲食習慣及運動入手.

我係微糖人,我唔鐘意太甜或太咸,所以出街食嘢我就大鑊,香港度度都師父到。
反而中國內地同台灣,我係外面用餐都無乜事。
不過兩岸三地嘅飲品都好甜。
有研究話糖同癌症好有關係,不過我睇過果啲研究,我就偏向中性。
引用:
原帖由 辟易 於 2019-7-12 01:49 PM 發表

物質豐富造成.現時食物基本都是精製,糖份是主要原料.科學家用白鼠做試驗發現動物一旦嗜甜習慣了精製食品,對糖份依賴性甚至超過毒品上癮.
要完全斷糖幾乎無可能,只可能盡量避免.我好多年前已習慣買食品飲品都先看成份表.其他地方不知,香港的成份表是按比例排列.最多的排最前.例如水.糖.蜂蜜.菊花
那這飲品就是水比例最大,接下去糖份,蜂蜜.菊花這樣.
飲品我九成是飲水跟無糖茶.運動時才可能飲運動飲 ...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]