• 瀏覽: 412,307
  • 回覆: 5,328
  • 追帖: 21
+670
引用:
原帖由 辟易 於 2019-6-18 08:52 PM 發表

我無數據統計.但以自己朋友為例確實黃比藍言行偏激好多.
有個朋友住八鄉,上佢屋企燒烤.立場上佢黃我藍(其實我本身不認同這種分類,不過暫這樣來當彼此立場吧).大家飲下酒講下點解撐或反.佢都會聽我講自己理由.講完碰下杯就係咁.
如果黃藍都似我地咁相處,相信香港點都唔會太差.
可惜唔係.早年講到佔中有朋友連我家人都拖埋落水.而這種事好多..世界在進步.唯獨香港在鬥爭中沒落. ...
你呢個朋友還沒有進入偏激?竟然都會聽你講自己理由,都可算係萬中無一啦!

引用:
原帖由 一個普普通人 於 2019-6-18 07:35 PM 發表
真係世界變...
一班人千方百計去破壞一個自己居住多年原本平和的城市.....
即係受外人疏擺去拆自己間屋...
竟然仲沾沾自喜...

睇電視舊上海租界才有的洋奴..沒想到現世紀這裡如此的多
好耐冇出貼..日前出了這貼..都係拍烏英

...
普普

引用:
原帖由 辟易 於 2019-6-18 13:15 發表

有數學家說過.算術是可以算盡一切.當然前提是你能掌握到當中公式.所以學理數外人覺得枯燥無味,但也不少人沉迷公式不能自拔.
術數其實就是算式推演.奇就奇在古人為何會懂得這樣高深的算式.甚至到現在都未超越.這絕不是平空出來的. ...
易經符號和玄學星矅名稱都是抽象式,推算模式轉化為象各人感受有別,正如每人體質不同實屬天賦。

引用:
原帖由 kwan1516 於 2019-6-18 09:06 PM 發表

你呢個朋友還沒有進入偏激?竟然都會聽你講自己理由,都可算係萬中無一啦!
生左個仔可能而家唔得閒理咁多野.識左十幾年不過因為搬遠左少左聯絡.
咁正常就係應該尊重彼此立場架啦,可惜大部份人勢成水火.連夫妻都係何況外人.

觀察量子的科學理論,真的合乎道可道,非常道。

謝謝分享。

引用:
原帖由 gblsf4 於 2019-6-18 09:55 PM 發表

普普
F4早呀...
連場為反而反..不問對錯..為破壞而非建設的運動..
也帶出不少香港現況..如下句..上文說的唯獨香港在鬥爭中沒落

引用:
原帖由 jy008 於 2019-6-18 07:23 PM 發表

冇統計過...不過有好多同事去
每個上街遊行的香港人都應該感到自豪..
特首之所以會跪低....佢地都有出一份力。
都正常啊~
即使我身邊嘅人都有人去,
但係比率就好小~

依個問題我問咗10個人,有1個去,
有去嗰1個人,問佢身邊有幾多人去?
佢話有3個去~
而無去嗰9個人問佢身邊有幾多人去?
大部份都話:唔清楚,不過應該無人去。

引用:
原帖由 佛口蛇心十一 於 2019-6-19 12:53 PM 發表

都正常啊~
但係比率就好小~

佢話有3個去~
大部份都話:唔清楚,不過應該無人去。 ...
始終大部份社會都係正常人佔大多數..
叫得正常人..即係..唔會千方百計破壞自己地方..
即係..唔會做攪屎棍..
即係...沉默的大多數...

即係...

引用:
原帖由 WongManTak 於 2019-6-18 11:52 PM 發表

你指林鄭?
不是,做保險的.

引用:
原帖由 佛口蛇心十一 於 2019-6-19 12:53 PM 發表

都正常啊~
但係比率就好小~

佢話有3個去~
大部份都話:唔清楚,不過應該無人去。 ...
或者物以類聚人以群分吧.我識的人雖然正反都有.但比例上支持政府的大比數.
遊行我都有朋友去.現場仲同我報導消息.

引用:
原帖由 一個普普通人 於 2019-6-19 08:08 AM 發表

F4早呀...
連場為反而反..不問對錯..為破壞而非建設的運動..
也帶出不少香港現況..如下句..上文說的唯獨香港在鬥爭中沒落
...
佔中後香港已死
無法治, 只有假髮人治

引用:
原帖由 gblsf4 於 2019-6-19 02:04 PM 發表

佔中後香港已死
無法治, 只有假髮人治
樹旦啦...我地可以點...唔通又去霸佔所謂"大律師"公會...記協...教協...咩...
天要落雨...再者...花無百日紅..人無千日好..否極泰來..盛極轉衰..千古不變的道理..
東方之珠蒙塵..亦非自今日起..
無論如何...
我日子都係咁過..
風花雪月..以上話題說太多..又...暫且打住

引用:
原帖由 一個普普通人 於 2019-6-19 01:34 PM 發表

始終大部份社會都係正常人佔大多數..
叫得正常人..即係..唔會千方百計破壞自己地方..
即係..唔會做攪屎棍..
即係...沉默的大多數...

即係...
敵人目的其實係要你「亂」,
依家唔亂,所以佢心裡就覺得未算贏,
因為仲未達目的。

好快,
對方就會忍唔住要再搞暴亂,
一發動暴力抗爭,和平嘅形象就會瓦解,
嗰一刻先係反擊嘅時候。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]