• 瀏覽: 412,745
  • 回覆: 5,328
  • 追帖: 21
+670
引用:
原帖由 佛口蛇心十一 於 2019-6-18 05:31 PM 發表

最常煮法
加碟油菜 三餸一湯,白飯任裝

引用:
原帖由 佛口蛇心十一 於 2019-6-18 05:50 PM 發表

都無辦法啦~

雖則明知道歉咗,反對派依然都會乘勝追擊,
不過咁樣可以令反對派比較難有新借口再搞大啲,
不斷重覆用同一個理由,事情就會慢慢弱化~

激化事情總要有原由,
唔比新借口佢哋,舊事就會過。
不斷升級互鬥,
等於幫反對派「維持」住一個鬥爭嘅氣氛。 ...
今日朋友 send來一張圖片,值得大家反思

引用:
原帖由 佛口蛇心十一 於 2019-6-18 05:50 PM 發表

都無辦法啦~

雖則明知道歉咗,反對派依然都會乘勝追擊,
不過咁樣可以令反對派比較難有新借口再搞大啲,
不斷重覆用同一個理由,事情就會慢慢弱化~

激化事情總要有原由,
唔比新借口佢哋,舊事就會過。
不斷升級互鬥,
等於幫反對派「維持」住一個鬥爭嘅氣氛。 ...
今日朋友 send來一張圖片,值得大家反思

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2019-6-18 06:04 PM 發表

當日林鄭一上場就話要大和解,對泛民政棍而言,有用咩?嘥氣啦!
大和解係用嚟「講」,並唔係用嚟「做」
所以根本佢注定會失敗

引用:
原帖由 辟易 於 2019-6-18 06:03 PM 發表

我一向都說民主只是一種手段.只不過信的人會覺得好.相反會認為我支持獨裁.這沒甚麼好說的.
能夠投票就自我感覺良好.英國脫歐是件很好的教材.當無法操控票數時,一個國家前途不是由精英去決定,而是由所謂的少數受從多數來看心情(或喜惡?)來體現所謂民主.結果就是攬炒.
而在可操控的情況下(大部份都是這樣).結果早已有了,公眾亦滿足了投票的民主模式.大家都感覺良好.日本首相多年來三大家族壟斷.這就是 ...
香港現時所謂嘅民主,根本就完全唔民主,甚至比獨裁更獨裁。

佢地容不下任何一種不同的聲音,只要同佢地意見相反,就會被滅聲、被起底、被網絡欺凌,喺佢地嘅眼中,言論自由只是民主人士的專利,其他人絕對沒有所謂「言論自由」!

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2019-6-18 06:29 PM 發表

佢地容不下任何一種不同的聲音,只要同佢地意見相反,就會被滅聲、被起底、被網絡欺凌,喺佢地嘅眼中,言論自由只是民主人士的專利,其他人絕對沒有所謂「言論自由」! ...
一個普通市民的心聲,佢形容香港現時所謂嘅民主好似去左層壓式推銷會,又或者邪教聚會咁
https://news.discuss.com.hk/view ... 90&extra=page=1

引用:
原帖由 佛口蛇心十一 於 2019-6-18 12:15 AM 發表

你都無上。。。?

咁你身邊有幾多個朋友上街?
有無3份1所識嘅人上街?
冇統計過...不過有好多同事去
每個上街遊行的香港人都應該感到自豪..
特首之所以會跪低....佢地都有出一份力。

真係世界變...
一班人千方百計去破壞一個自己居住多年原本平和的城市.....
即係受外人疏擺去拆自己間屋...
竟然仲沾沾自喜...

睇電視舊上海租界才有的洋奴..沒想到現世紀這裡如此的多
好耐冇出貼..日前出了這貼..都係拍烏英

https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28281165

引用:
原帖由 迷名 於 2019-6-18 02:19 AM 發表
其實廿三條同佔中事件已經有哂答案
何必仲要搞單甘既野

引渡一個殺人犯有好多方法姐
無需要搞到而家甘
又搵解放軍扮差佬 點知穿煲

成日驚香港人會反中港國甘
而家收吾到科啦 唉

一個有智慧既政客 如何要達到目的
根本吾需要刻意去擴大雙方矛盾

呢排限娘限日限古限未來限乜限物令已經知你龍野喇 ...
香港的特首及一眾高官都唔係政客...
都係獨裁者任命的奴才...
.
政客係形容參與民主政治的人物....
係獨裁制度下當高官都係奴才..

引用:
原帖由 一個普普通人 於 2019-6-18 19:35 發表
真係世界變...
一班人千方百計去破壞一個自己居住多年原本平和的城市.....
即係受外人疏擺去拆自己間屋...
竟然仲沾沾自喜...

睇電視舊上海租界才有的洋奴..沒想到現世紀這裡如此的多
好耐冇出貼..日前出了這貼..都係拍烏英

...
一方水土一方人
一國兩制令香港變成怪胎,融入不了國家主流發展。

這幾日真係好戲連場..
特首跪完又跪.....
幾日前仲講緊唔好寵壞個仔..
轉個頭就跪低....
再一次令人看到奴才的本性.."只要有能力,就可以令奴才跪完又跪" 
無論佢之前講過什麼,只要有需要跪,奴才總會想到跪下的理由‧
睇下警察一哥轉得幾快,一時話係暴動,轉頭又話唔係。轉得比天氣更快。
轉得咁快...其實都係為了跪低, 
這幾日看政府高官的表演真係大開眼界,笑到下巴都快跌落來。

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2019-6-18 06:29 PM 發表

香港現時所謂嘅民主,根本就完全唔民主,甚至比獨裁更獨裁

佢地容不下任何一種不同的聲音,只要同佢地意見相反,就會被滅聲、被起底、被網絡欺凌,喺佢地嘅眼中,言論自由只是民主人士的專利,其他人絕對沒有所謂「言論自由」! ...
【反修例風波】台名嘴篤爆黃色邏輯:
我說它是惡法就是惡法 一切我說了

黃智賢道出香港沉默大多數聲音!
https://hkgpao.com/articles/1003165

引用:

現時情況同佔中差不多.我身邊朋友正反都有.都有鬧交事件,所幸不多.家人朋友還是少講政治.好少理性收場.夫妻都一樣鬧交.我有個做保險朋友就是這樣.
現在支持的大多保持沉默.有的甚至fb都刪埋.因為一講就被人威脅欺凌甚至起底.個氣氛其實幾壓抑.

但我無法理解香港現時所謂嘅民主黨在香港社會上做了些什麼?在香港安定繁榮上做了什麼?相信香港市民是睇到的。啊!原來民主黨近年真係唔係正常人,成班騎呢一個二個正仆街!其中包括.....
(天下為攻林卓廷)一個三白眼低級沖茶員佢係人格卑劣、毫無政治道德!專攻CY追殺UGL事件已接近6年幾,證據呢?一時話有證據又講唔出,一時又要人地提供證據,咁究竟你地有無證據?佢地話要尋求外來法律意見?三白眼唔係浪得虛名.....竟然話係要cy拿出證據證明自己冇罪?佢係咪傻架?未查證過釘書機就高調開記者會大肆宣傳抹黑北京,到現在還沒有任何向中央政府道歉之意,這些卑鄙無恥之徒連做人最基本的承認錯誤及承擔責任也沒有!天下為攻D錢用去左邊?  

(強搶手機許智峯)一個城市大學法律系學士的立法局議員許智峯懷疑女職員手機有野侵犯佢私隱,竟然強搶手機衝入男廁強行閱灠手機內容,女職員受驚嚎哭,許智峯仍然不肯還返手機,事隔10分鐘後才歸還手機?什麼法律系學士?呢d究竟係什麼法律系?真係太不可思議
(嗌人八婆胡志偉)胡志偉所謂民主黨主席,佢有本事就大大聲理直氣壯講自己的論點,竟然係呢d咁低質素既行為?成隻癲狗咁沖呀沖呀!亂嗌特首林鄭做八婆?品行粗劣嘆為觀止!咁既質素都做到議員?我實在不明白做這種事的人到底腦袋在想甚麼?諗黎諗去原來民主黨主席係咁做?
(帶咪主持涂謹申)涂謹申最好笑,說什麼30年法律經驗?竟然無立會秘書處職員確認法案委員會基礎下表決的合法性,自己帶音響設備,帶埋自己秘
書、法律顧問,自己開間房帶咪再跟住扮「主持」,仲自把自為「通過」?
偽制網頁通知叫議員開會咁都得呀?終於明白什麼叫做圍爐取暖!
(廿一野釘林子健)萬中無一大肥豬話有獎學金去美國讀書既林子健!做呢d開創先河野,老作大陸公安釘書機釘搞佢大脾,痛痛痛痛....廿一痛,廿一野釘大脾....呀大佬?仲叫保安局長交待喎?好彩而家有天眼!唔係口同鼻拗!不過証確鑿....當初想出位,赤柱留左個最出既位比佢,讓佢夢想成真吧....人生要更精彩嘛!

鄺俊宇應該...藏有《武穆遺書》質疑???
啊!點解民主黨59人退黨?所謂『不怕神一般對手。最怕豬一般隊友』...你地識乜? 呢d係民主的表現.....你59人識條毛咩!

引用:
原帖由 kwan1516 於 2019-6-18 06:44 PM 發表

一個普通市民的心聲,佢形容香港現時所謂嘅民主好似去左層壓式推銷會,又或者邪教聚會咁
https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28290890&extra=page=1 ...
我無數據統計.但以自己朋友為例確實黃比藍言行偏激好多.
有個朋友住八鄉,上佢屋企燒烤.立場上佢黃我藍(其實我本身不認同這種分類,不過暫這樣來當彼此立場吧).大家飲下酒講下點解撐或反.佢都會聽我講自己理由.講完碰下杯就係咁.
如果黃藍都似我地咁相處,相信香港點都唔會太差.
可惜唔係.早年講到佔中有朋友連我家人都拖埋落水.而這種事好多..世界在進步.唯獨香港在鬥爭中沒落.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]