• 瀏覽: 412,301
  • 回覆: 5,328
  • 追帖: 21
+670
引用:
原帖由 auntie-ee 於 2019-6-17 12:12 PM 發表

照我睇,同當年23條立法遊行人數所差無幾,50萬應該有。。。

無論有幾多人遊行都好,人數已經唔係一個重點,重點係現今林鄭已經完全失去管治嘅威信。一個對全香港市民大眾負責任嘅政府,絕對不能夠一而再、再而三毫無底線的讓步。

暫緩執行逃犯條例尚可以理解,但係為保飯碗 不惜毫無廉恥地向暴徒發公開道歉信,我實在不能亦無法接受。

當日盡忠職守維持治安的警察,受盡屈辱、受盡唾罵,甚至被暴徒毆打, ...
在香港歷史上自從有了犯民政黨,香港特首邊個做都死路一條 直至目前為止每一位做特首既....董建華、曾蔭權、梁振英、林鄭,都一樣總是比犯民政黨班人叫下台,點解呢?犯民政黨班人生存既方式.......就係搵理由反對,無論政府做何事,任何立場,一定要日日鬧爆政府,製造社會矛盾!乜咁耐以黎有見過佢地班犯民政黨有建設過咩?耐以黎有見過佢地班犯民政黨有擁護《中華人民共和國香港特別行政區基本法》,效忠中華人民共和國香港特別行政區,盡忠職守,為香港特別行政區服務,對中華人民共和國中央人民政府和香港特別行政區負責咩?去睇清楚犯民政黨既真面目啦!....點解港英時代港督由英國任命,點解在1985年前,所有立法局議員皆由港督委任?點解直至1991年立法局才第一次以直選選出部份議員;而局上所討論的一切議案或法案最終需要得到總督同意並簽署才可通過。換言之,總督對所有議案和法案皆有否決權?點解1997年之前犯民政黨唔要求公民提名民主自決普選港督?點解凡對香港好,對香港人好的,犯民政黨都會反對?....其實香港越好,犯民政黨越驚,反中亂港是他們的職務....犯民最怕無得反中央

香港回歸中央22年.....犯民政黨搞政治搞足22年!中央能夠一而再、再而三的讓步,犯民都會反......中央重可以講咩?
今時今日,真心希望中央政府直接派人接手做特首!

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2019-6-17 12:12 PM 發表

照我睇,同當年23條立法遊行人數所差無幾,50萬應該有。。。

無論有幾多人遊行都好,人數已經唔係一個重點,重點係現今林鄭已經完全失去管治嘅威信。一個對全香港市民大眾負責任嘅政府,絕對不能夠一而再、再而三毫無底線的讓步。

暫緩執行逃犯條例尚可以理解,但係為保飯碗 不惜毫無廉恥地向暴徒發公開道歉信,我實在不能亦無法接受。

當日盡忠職守維持治安的警察,受盡屈辱、受盡唾罵,甚至被暴徒毆打, ...
林鄭係個好嘅公務員,熟悉政府架構同程序,
依書本、教科書辦事可能係一流嘅~

但係政治從來都係另一種玩法,
林鄭叻又叻唔晒,奸又奸唔嚟,
自持自身屬精英份子,用教科書思維管理政治,
就似一個商科生教企業做生意,
唔出手就好有理念,一出手先知道會蝕到PK。

引用:
原帖由 泉船 於 2019-6-17 03:22 AM 發表

術數現今不太可靠。
了解老子,我當然不行。

古文明太深奧,又不是太深。

現階段很難説明。

嘗試令情緒反應平靜下再細想。
不是不可靠.而是識的人少.
正如說中醫或武術不行一樣.真正識的不輕易展露,只知皮毛的滿街都是.當然就被人覺得無料到.
術數如真覺悟到一個境界,就不會輕易去算.因為人算不如天算.越知得多越明白順天應命.正如很多科學家致力科學研究最終信奉神學一樣.

引用:
原帖由 佛口蛇心十一 於 2019-6-17 01:03 PM 發表

林鄭係個好嘅公務員,熟悉政府架構同程序,
依書本、教科書辦事可能係一流嘅~

但係政治從來都係另一種玩法,
林鄭叻又叻唔晒,奸又奸唔嚟,
自持自身屬精英份子,用教科書思維管理政治,
就似一個商科生教企業做生意,
唔出手就好有理念,一出手先知道會蝕到PK。 ...
所以我幾時都話得個粱振英似政客.建制泛民全部政棍.

引用:
原帖由 辟易 於 2019-6-17 02:26 PM 發表

所以我幾時都話得個粱振英似政客.建制泛民全部政棍.
咁多個特首,最會「潛規則」就係佢~
政客必備。

引用:
原帖由 佛口蛇心十一 於 2019-6-17 05:24 PM 發表

咁多個特首,最會「潛規則」就係佢~
政客必備。
甘地話政治無道德.即係為目的政客從來不擇手段.至於目的是利國利民或為利為權都一樣.
董建華老好人一個.曾蔭權班底最好但不作為,得過且過.林鄭太天真.
梁振英夠狠夠硬也夠奸有手段又頂得住壓力.

雖然我昨日沒有出去遊行...但仍然有200萬香港人走上街頭要林鄭下台 
真係想講句"香港人..辛苦晒,香港人加油,中國香港人死開 "  
我知香土有好多中國香港人,我叫香港人加油唔係指你地中國香港人。唔好對號入座。

記得當年林鄭講話"如果香港主流民意要佢下台..佢就會唔做"...唔知佢幾時找數呢 
現在想起佢講呢句時的自信....只可以講佢毫無智慧,做奴才都比主人添煩添亂 
講起佢唔單毫無智慧仲毫無誠信
當日佢話"官到無求品自高"時我真信佢想退休返英國用橡膠子彃教仔(咁先唔會寵壞佢個仔) 
結果佢留係香港幫香港人教仔 
真係辛苦佢喇.....辛苦了咁耐...佢都係時候找數下台了。

講返"送中條例"....呢條例什麼都好..只係送"中"唔好。你話喇..送英、送美、送東、送西都好阿..
點解係都要送"終"。送中幾唔老利。聽到都想反喇。

如果立條"反中條例"一定好多人支持,起碼唔使送終先。

引用:
原帖由 jy008 於 2019-6-17 09:59 PM 發表
雖然我昨日沒有出去遊行...但仍然有200萬香港人走上街頭要林鄭下台 
真係想講句"香港人..辛苦晒,香港人加油,中國香港人死開 "  
我知香土有好多中國香港人,我叫香港人加油唔係指你地中國香港人。唔好對號入座。

記得當年林鄭講話"如果香港主流民意要佢下台..佢就會唔做"...唔知佢幾時找數呢 
現在想起佢講呢句時的自信.. ...
你都無上。。。?

咁你身邊有幾多個朋友上街?
有無3份1所識嘅人上街?

引用:
原帖由 辟易 於 2019-6-17 14:24 發表

正如說中醫或武術不行一樣.真正識的不輕易展露,只知皮毛的滿街都是.當然就被人覺得無料到.
術數如真覺悟到一個境界,就不會輕易去算.因為人算不如天算.越知得多越明白順天應命.正如很多科學家致力科學研究最終信奉神學一樣. ...
術數推演的確超出人類本能,古時一直受嚴格規範。
「道德」是否源自道家的得道?

引用:
原帖由 辟易 於 2019-6-17 08:51 PM 發表

甘地話政治無道德.即係為目的政客從來不擇手段.至於目的是利國利民或為利為權都一樣.
董建華老好人一個.曾蔭權班底最好但不作為,得過且過.林鄭太天真.
梁振英夠狠夠硬也夠奸有手段又頂得住壓力. ...
以德服人者王。以武懾人者霸。
中華5000年見證着,人性是自私的。口說著禮崩樂壞必遭天譴而被皇帝推出午門,每一朝代都在進行中。
隨着現代資訊。中國當權者嘗試著以理攻擊霸權。

謀事在人成事在天

希望人類不需要再次回到洪荒。我們成為古文明........

其實廿三條同佔中事件已經有哂答案
何必仲要搞單甘既野

引渡一個殺人犯有好多方法姐
無需要搞到而家甘
又搵解放軍扮差佬 點知穿煲

成日驚香港人會反中港國甘
而家收吾到科啦 唉

一個有智慧既政客 如何要達到目的
根本吾需要刻意去擴大雙方矛盾

呢排限娘限日限古限未來限乜限物令已經知你龍野喇

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2019-6-17 07:45 AM 發表

香港還有未來嗎?
如果。中國是在維護世界在和霸權博弈,香港正是走在最前線。未來是怎樣。要睇2025

世界各地,開始有媒體見到磚頭如何練成而正確報導

引用:
原帖由 辟易 於 2019-6-17 02:24 PM 發表

術數如真覺悟到一個境界,就不會輕易去算.因為人算不如天算.越知得多越明白順天應命.正如很多科學家致力科學研究最終信奉神學一樣. ...
認同。

高人多是 深藏不露。

人算不如天算?有因果。

引用:
原帖由 @海東青 於 2019-6-18 12:38 AM 發表

術數推演的確超出人類本能,古時一直受嚴格規範。
「道德」是否源自道家的得道?
有數學家說過.算術是可以算盡一切.當然前提是你能掌握到當中公式.所以學理數外人覺得枯燥無味,但也不少人沉迷公式不能自拔.
術數其實就是算式推演.奇就奇在古人為何會懂得這樣高深的算式.甚至到現在都未超越.這絕不是平空出來的.

引用:
原帖由 亞藍米 於 2019-6-18 01:32 AM 發表

以德服人者王。以武懾人者霸。
中華5000年見證着,人性是自私的。口說著禮崩樂壞必遭天譴而被皇帝推出午門,每一朝代都在進行中。
隨着現代資訊。中國當權者嘗試著以理攻擊霸權。

謀事在人成事在天

希望人類不需要再次回到洪荒。我們成為古文明........ ...
我想起曾跟別人說笑形式說起我健身跟看書兩大愛好的關連.
"看書是為了可以跟人講道理.健身是為了讓人聽你講道理."

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]