• 瀏覽: 411,921
  • 回覆: 5,328
  • 追帖: 21
+670
引用:
原帖由 auntie-ee 於 2019-5-21 03:19 PM 發表

Kwan kwan 誤會了,ee只是一個普通人而已。

小時候家境困難,所以培養咗一種性格,就係好節儉好慳家,食唔捨得食,著唔捨得著。
現在年紀漸長,覺得應該係時候享受人生,人生匆匆數十載,生命是很脆弱的,何必要刻薄難為自己呢? ...
所言甚是
因此我舊年已提早退休,過些慢活的生活,興之所至又可去去旅行…

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2019-5-21 03:19 PM 發表

Kwan kwan 誤會了,ee只是一個普通人而已。

小時候家境困難,所以培養咗一種性格,就係好節儉好慳家,食唔捨得食,著唔捨得著。
現在年紀漸長,覺得應該係時候享受人生,人生匆匆數十載,生命是很脆弱的,何必要刻薄難為自己呢? ...
嘻嘻! ee誤會了,純粹只係用鹹牛肉講笑咋。想起我細細個年代聽人講“來路野”喎現在年代的人絕對不會講“來路野”喎?

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2019-5-21 03:31 PM 發表
EE 講得啱,做咗咁耐嘢、咁辛苦,有時候嘆下係好應該。

想食就食,想玩就玩,最重要係身體健康

引用:
原帖由 chanwah1963 於 2019-5-21 08:45 PM 發表

所言甚是
因此我舊年已提早退休,過些慢活的生活,興之所至又可去去旅行…
肥華好耐冇見啦

我越來越喜歡慢活嘅生活 去旅行就鍾意參加 hea玩嘅美食團

引用:
原帖由 kwan1516 於 2019-5-21 10:18 PM 發表

嘻嘻! ee誤會了,純粹只係用鹹牛肉講笑咋。想起我細細個年代聽人講“來路野”喎現在年代的人絕對不會講“來路野”喎? ...
証明 kwan kwan 都係老嘢 玩咗金幣game未呀?

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2019-5-22 07:57 AM 發表

証明 kwan kwan 都係老嘢 玩咗金幣game未呀?
哈哈!我六十後呀當然係老嘢金幣game我一早就交咗啦
我睇見你係IQ區吹水艦度留言.....你最近上網經常彈啲著好少衫好惹艷嘅女人喎
係呢......呢排比比、查理、花啦搞咩?無IQ謎題加game玩?

引用:
原帖由 kwan1516 於 2019-5-23 12:37 AM 發表

哈哈!我六十後呀當然係老嘢金幣game我一早就交咗啦
我睇見你係IQ區吹水艦度留言.....你最近上網經常彈啲著好少衫好惹艷嘅女人喎
係呢......呢排比比、查理、花啦搞咩?無IQ謎題加分game玩? ...
係囉,香討app有太多廣告,好煩

最近Q版冇game玩,可能遲d會有卦

在Q版吹水艦睇見比比嘅轉載......
呀?唔係瓜?竟然咁?  

日本政府決定在今年年底之前處理國內所有微波爐,所有不能響應要求的公民和組織機構都要受到罰款和監禁的懲罰。 

日本禁止使用微波爐是因為廣島大學的科學家們的一項研究,他們發現無線電波在過去20年對公民的健康造成了更大的傷害,使用微波爐的危害甚至超過了美國1945年9月在廣島和長崎投放的原子彈。 相關專家表明,微波爐加熱的食物含有非常不健康的輻射。 因此,日本所有大量製造這種產品的大微波爐工廠即將關閉。 

韓國發表聲明:2021年,微波爐生產即將停止。中國也計劃在2023年禁用這項技術。 

一場關於預防癌症的會議在Kashira癌症治療中心舉行,會議最後指出,這些食品應該避免食用: 

1. 精煉油 
2. 動物源奶(建議飲用豆奶) 
3. 塊狀加工食品(雞湯香料如麥琪之類) 
4. 汽水(每升32塊糖) 
5. 精製糖 
6. 微波爐加熱食品 
7. 嬰兒出生前不做乳房X線檢查,超聲心動圖除外。 
8. 非常緊身的內褲胸罩 
9. 酒精 
10. 溶解冷凍食品,再冷凍 
11. 喝從冰箱裡拿出來的塑料瓶裝水 
12. 避孕藥。它改變了女性的荷爾蒙系統從而引發癌症。 
13. 剃鬚後使用的專用除臭劑,容易致癌。 
14.各種白糖(癌症細胞在糖分滋養下最容易滋生)癌症患者應盡量避免食用糖。 

會議建議日常飲食中應增加: 
1. 蔬菜 
2. 用蜂蜜代替糖  
3. 植物蛋白質 (豆類代替肉) 
4. 刷牙前空腹喝兩杯與體溫相同的水 
5. 食物應該加熱但不要溫度太高 
6. 蘆薈汁+生薑+歐芹+芹菜+肉豆蔻素。我們建議空腹混合著喝下。 
7. 每天喝胡蘿卜汁 
8. 番茄大蒜洋蔥和肉一起食用 

注 : 
美國醫師協會發現了引發癌症的原因 
1.不喝塑料杯子中的茶、咖啡或任何熱的飲品。 
2.不要吃任何包在紙裡的或塑料袋子中的熱食(如炸薯條) 
3. 不要吃塑料盒中的食品或微波食品
我們要注意以下幾點:當塑料暴露在高溫下時,產生的化學物質能引起52種癌症。因此,您必須避免飲用各種軟飲料,如可樂、百事可樂、AV、芬達等所有濃縮果汁。 
4. 吃新鮮菠蘿但不要喝與可樂混合的菠蘿汁,這種混合飲料是致命的。 
5. 接電話用左耳,適度使用耳機。 
6. 不要用冷水吃藥 
7. 晚7點以後不要吃難消化的食物 
8. 早晨多喝水,晚上少喝水 
9. 進食後不要立即保持水平位置(躺下/睡覺) 
10. 當你的電話快沒電的時候,不要拿起手機,因為此時手機比滿電視輻射要強1000倍。

引用:
原帖由 kwan1516 於 2019-5-25 12:24 AM 發表
呀?唔係瓜?竟然咁?  

日本政府決定在今年年底之前處理國內所有微波爐,所有不能響應要求的公民和組織機構都要受到罰款和監禁的懲罰。 

日本禁止使用微波爐是因為廣島大學的科學家們的一項研究,他們發現無線電波在過去20年對公民的健康造成了更大的傷害,使用微波爐的危害甚至超過了美國1945年9月在 ...

引用:
原帖由 亞藍米 於 2019-5-25 01:24 AM 發表

米米.... 勁!我竟然係分唔清.....

引用:
原帖由 kwan1516 於 2019-5-25 01:33 AM 發表

米米.... 勁!我竟然係分唔清.....
我已迷失。。。。。
追求絕對健康是最大錯誤,人,就是需要接受自然。何謂自然?在世上存在的都是。身體不適就停止過份接觸。
做運動有人話係健康之路。但年中唔小人死於運動中。。。。。

引用:
原帖由 亞藍米 於 2019-5-25 01:54 AM 發表

我已迷失。。。。。
追求絕對健康是最大錯誤,人,就是需要接受自然。何謂自然?在世上存在的都是。身體不適就停止過份接觸。
做運動有人話係健康之路。但年中唔小人死於運動中。。。。。 ...
有說堅持,有說鬆緊有度。

有關微波爐的謠言
已經傳左幾十年
當年周兆祥博士話
微波爐產生的輻射
會損害男性精子
勸大家唔好用

作呢篇嘢嘅人,連輻射可分為「游離輻射」和「非游離輻射」都唔知。

微波爐發出嘅係「非游離輻射」,係無害嘅。 大家可放心使用。
引用:
原帖由 kwan1516 於 2019-5-25 12:24 AM 發表
呀?唔係瓜?竟然咁?

日本禁止使用微波爐是因為廣島大學的科學家們的一項研究,他們發現無線電波在過去20年對公民的健康造成了更大的傷害,使用微波爐的危害甚至超過了美國1945年9月在 ...

引用:
原帖由 亞藍米 於 2019-5-25 01:54 AM 發表

我已迷失。。。。。
做運動有人話係健康之路。但年中唔小人死於運動中。。。。。 ...
基本功做好,根底雖然除年月漸減。

我近十年沒運動,

幸好年少時有認真的操過。
左腿為重心的馬步,現在仍有功效。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]