註冊 登入

[其他] 風花雪月插少陣啦

本主題由 YanNessIsMe 於 2018-4-24 07:39 AM 設置高亮
引用:
原帖由 亞藍米 於 2019-3-14 02:44 AM 發表

你講綿羊。但圖中講的是山羊。我搵咗一D報導。
https://www.nownews.com/news/20190128/3199927/

又搵到一D資訊。
綿羊,主要生產在南半球,出產羊毛為主。
山羊,在北半球為主,羊毛粗而硬,做涮為主。羊絨,山羊的底毛,每隻山羊每年只能出產幾十克,所以比羊毛貴十幾倍,主要來源是中國。
報導中指高級品牌禁用的(馬海毛),我估計是羊絨的一種。
陰謀論講句。 ...
原來這樣.這個已非我認知範疇.不過取絨殺羊也是超出我想像.一般動物毛如不是連皮取都會循環生長.
養一頭羊最終只為取那少量絨毛一次性就殺總覺得不合理.
捕殺鯊魚只割魚鰭都因為鯊魚野生不用養殖成本.所以只要最貴的那部份.雖然鯊魚整條都可用.但一艘船容量有限.
跟山羊兩種不同情況呢.

柳絮已將春色去
海棠應恨我來遲

回覆 引用 TOP

精選樓盤
馬海毛衣超血腥背後!山羊掙扎「掀皮肉式」剃毛 脖子被扭斷丟路邊

https://pets.ettoday.net/news/1366809

http://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=24438485&extra=page%3D1
以下人士  禁止我發言 :
鍾無豔 ,133331628 ,Pink-puncher ,與民為敵 ,浪裹白條
會唔會只係少數山羊係咁,如果次次剪毛都死羊,多多成本都唔夠喎。
引用:
原帖由 vvoy 於 2019-3-14 04:57 PM 發表

馬海毛衣超血腥背後!山羊掙扎「掀皮肉式」剃毛 脖子被扭斷丟路邊

https://pets.ettoday.net/news/1366809

我只係「其中一個」被佢哋「黑名單」:被監控會員253,WongManTak,133331628
仇中反中最鍾意用「黑名單」維穩
引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2019-3-14 05:35 PM 發表

會唔會只係少數山羊係咁,如果次次剪毛都死羊,多多成本都唔夠喎。

睇報導話,6歲以上的毛不適合編織。

回覆 引用 TOP

地鐵炒車。睇香討變咗笑話一個

引用:
原帖由 亞藍米 於 2019-3-18 06:45 PM 發表

地鐵炒車。睇香討變咗笑話一個
點解會變咗笑話呢?

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2019-3-18 10:38 PM 發表

點解會變咗笑話呢?
本來好積極的中國化。變為無中國關係。跟住大量舊帖令大量炒車帖沉底。

引用:
原帖由 亞藍米 於 2019-3-18 11:27 PM 發表

本來好積極的中國化。變為無中國關係。跟住大量舊帖令大量炒車帖沉底。
哦 …… 明白哂

原本以為關中國事,所以成班人走哂出嚟7
點知 …… 結果 …… 原來 ……

燈燈燈凳!..........又有金執

香港討論區論壇遊戲 之 IATA航空公司代碼知多少 3
https://www.discuss.com.hk/viewt ... &extra=page%3D1

回覆 引用 TOP

今時今日香港太多呢啲連用腦都廢事嘅天才啦,炒車係佢哋嘅日常。

祝佢哋常賭常炒。
引用:
原帖由 auntie-ee 於 2019-3-18 11:33 PM 發表

哦 …… 明白哂

原本以為關中國事,所以成班人走哂出嚟7
點知 …… 結果 …… 原來 …… ...

我只係「其中一個」被佢哋「黑名單」:被監控會員253,WongManTak,133331628
仇中反中最鍾意用「黑名單」維穩

回覆 引用 TOP

成日迷信洋人
以為鬼佬乜都掂
泛訊明明無起高鐵經驗
竟然批俾佢起香港高鐵
結果搞到高鐵在車廠出軌

http://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=24438485&extra=page%3D1
以下人士  禁止我發言 :
鍾無豔 ,133331628 ,Pink-puncher ,與民為敵 ,浪裹白條
引用:
原帖由 vvoy 於 2019-3-19 09:59 AM 發表

成日迷信洋人
以為鬼佬乜都掂
泛訊明明無起高鐵經驗
竟然批俾佢起香港高鐵
結果搞到高鐵在車廠出軌
中國制造仲要幾年之後才能成為一級品牌。
而家全世界只在觀察,原本的先進地區唔會做白老鼠,更會監察和放大問題。
如高鐵路段傳聞有沉降, 田北辰即時話中國制盾構機可能品質唔夠班。
盾構機。在中國未有產品前,進口價$7億,中國自主研發費用$5億,成品$7千萬。原有進口價應聲下跌70%。
中國各領域工程師,都是在一股怨氣中攻刻被限制先進技術。真正成果只是在近2年出現。睇返5年前既片係仲未有此景象。

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2019-3-14 17:35 發表

唔係次次剪毛都死羊, 而係 PETA 話 mohair 可用10歲以下羊, 但係非洲業界 mohair 羊種普遍6歲或以下被殺.

there is nothing either good or bad, but thinking makes it so.
don't argue with idiots. they'll drag you down to their level and beat you with experience.
引用:
原帖由 joemanstar 於 2019-3-19 06:26 PM 發表

唔係次次剪毛都死羊, 而係 PETA 話 mohair 可用10歲以下羊, 但係非洲業界 mohair 羊種普遍6歲或以下被殺.
真剪羊毛,看了視频的,太粗大粗暴了。

仍然自由自我, 永遠高唱國歌, 走遍鄉里~~
粥粉麵飯, 皆陣列在前!!
臨兵鬥者,皆陣列前行!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 亞藍米 於 2019-3-19 10:47 AM 發表

中國制造仲要幾年之後才能成為一級品牌。
而家全世界只在觀察,原本的先進地區唔會做白老鼠,更會監察和放大問題。
如高鐵路段傳聞有沉降, 田北辰即時話中國制盾構機可能品質唔夠班。
盾構機。在中國未有產品前,進口價$7億,中國自主研發費用$5億,成品$7千萬。原有進口價應聲下跌70%。
中國各領域工程師,都是在一股怨氣中攻刻被限制先進技術。真正成果只是在近2年出現。睇返5年前既片係仲未有此景象。 ...
以前三星一彈,近期港珠澳大橋都是典型例子.全部是在外國拒絕提供協助甚至限制中由零開始自主研發.
中國人擅內鬥.但到一些危難關頭又總有一幫英雄甘心捨棄名利生命去為國家付出.
當時那一批英雄好多死後才被人知.以他們才能當時如果留在美國榮華富貴享不盡.卻要冒生命危險回國隱姓埋名大西北用盡一生去為國奉獻.
這種人活在另一個層次上.完全是接近宗教精神上的圓滿.我記得其中唯一一位女科學家.吃了幾十年苦,國家給的福利特權全都沒用.,死前還將所有財產捐出.
這種例子很多.也感慨因為有這種人.中國才越受壓迫越強.

柳絮已將春色去
海棠應恨我來遲
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。