• 瀏覽: 411,861
  • 回覆: 5,328
  • 追帖: 21
+670
引用:
原帖由 auntie-ee 於 2019-6-15 04:13 PM 發表

煮好 海鮮餐 之後,可唔可以上圖畀大家睇下
可以~

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2019-6-16 12:15 AM 發表

點解你唔入去玩呀? 快d報名參加,加入我果隊啦,我果隊得3個人咋
啊!原來 ee你玩三字經
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28267205&extra=&page=1

可惜完結......餘下題目最後清哂

引用:
原帖由 亞藍米 於 2019-6-16 12:16 AM 發表

教會是宗教信仰的房子,多數指一神教。

玄學,好似無神喎。
玄學出自道教,來自河圖洛書.後世易經,太極,先天十六卦,後天八卦,太極兩儀四象九宮皆由其演化出來.
科學角度可以視為算式.參透者可算盡天下事.
先天十六卦已失傳,據說太過逆天被黃帝刻意毀去半部,只剩後天八卦.但亦非同小可.現代電腦基礎算式0同1在易經中早已出現.早了幾千年.所以所謂占卜本質並非迷信,而是算式推演.
好難想像古人有這智慧,所以上古文明是有一定道理的.
佛家沒玄學.雖有神通但與推演無關.所以玄學出自道家.
有這樣一句話:亂世道士出山.
在各個朝代亂世中不時有道家人身影.
盛世道士歸隱.
這是道家的風格.

引用:
原帖由 亞藍米 於 2019-6-16 05:31 AM 發表

小數人種樹,小數人乘涼。其餘大多數係行屍走肉
點都好, 大樹好遮陰,種不種到?隨緣。

引用:
原帖由 辟易 於 2019-6-17 12:28 AM 發表

玄學出自道教,來自河圖洛書.後世易經,太極,先天十六卦,後天八卦,太極兩儀四象九宮皆由其演化出來.
科學角度可以視為算式.參透者可算盡天下事.
先天十六卦已失傳,據說太過逆天被黃帝刻意毀去半部,只剩後天八卦.但亦非同小可.現代電腦基礎算式0同1在易經中早已出現.早了幾千年.所以所謂占卜本質並非迷信,而是算式推演.
好難想像古人有這智慧,所以上古文明是有一定道理的.
佛家沒玄學.雖有神通 ...
術數現今不太可靠。
了解老子,我當然不行。

古文明太深奧,又不是太深。

現階段很難説明。

嘗試令情緒反應平靜下再細想。

引用:
原帖由 亞藍米 於 2019-6-16 02:30 AM 發表

中共已經成功研發時間廊穿越過去未來,下世代通訊系統唔再叫G喇
呢個世界果然真係 誰大誰惡誰正確
軟弱無能的政府,竟然向惡勢力低頭,向暴徒道歉

冇啦,香港玩完啦 ……

引用:
原帖由 泉船 於 2019-6-16 02:55 AM 發表

未來的情況,是今日的造就。
香港還有未來嗎?

引用:
原帖由 亞藍米 於 2019-6-16 05:31 AM 發表

小數人種樹,小數人乘涼。其餘大多數係行屍走肉
極端的自由,極端的民主,獨裁來臨的日子不遠了

引用:
原帖由 佛口蛇心十一 於 2019-6-16 09:58 AM 發表

可以~
說好的圖呢?

這個世界,有幸有不幸

https://youtu.be/epYhQVQgFPc

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2019-6-17 07:50 AM 發表

說好的圖呢?
開飯就食,我自己都無影到。。。。

200萬人。。。。。

好似又真係無乜邏輯性。。。。。

引用:
原帖由 佛口蛇心十一 於 2019-6-17 10:38 AM 發表
200萬人。。。。。

好似又真係無乜邏輯性。。。。。
照我睇,同當年23條立法遊行人數所差無幾,50萬應該有。。。

無論有幾多人遊行都好,人數已經唔係一個重點,重點係現今林鄭已經完全失去管治嘅威信。一個對全香港市民大眾負責任嘅政府,絕對不能夠一而再、再而三毫無底線的讓步。

暫緩執行逃犯條例尚可以理解,但係為保飯碗 不惜毫無廉恥地向暴徒發公開道歉信,我實在不能亦無法接受。

當日盡忠職守維持治安的警察,受盡屈辱、受盡唾罵,甚至被暴徒毆打,卻竟然換來一個這樣的結果,林鄭咁做試問置盡職執法的警察於何地?  

今時今日,真心希望林鄭下台!

引用:
原帖由 佛口蛇心十一 於 2019-6-17 10:37 AM 發表

開飯就食,我自己都無影到。。。。
昨晚有咩海鮮食呀?

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2019-6-17 12:13 PM 發表

昨晚有咩海鮮食呀?
都係嗰啲啦~
蟹、斑嗰啲囉~

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]