• 瀏覽: 412,752
  • 回覆: 5,328
  • 追帖: 21
+670
引用:
原帖由 泉船 於 2019-6-18 04:58 AM 發表

認同。

高人多是 深藏不露。

人算不如天算?有因果。
人間千算不如天道一算.很多時算來算去改變的是眼前走向,改不到主流.所以道家才提倡無為.
知易者不占,善易者不卜.
這是我前面說過的越知天機的人越不去算.科學角度上有個名詞叫"量子塌縮".意思就是處於某種狀態的物質,當有觀察者介入,它狀態會發生塌縮.即是你看到的不是原本的它.
易經就是告訴世人.從萬變中找不變.道的規律是永恆的.但一旦被總結出來,因為觀察者介入.所見的已不是原本的道.
所以老子說:道可道,非常道.
能夠說出來的道都不是真正的道,都可以攻破.
名可名,非常名.
可以描述的.都不是事件本身.全是詞不達意.

佛家也有說:不可說
意思一樣.說出來就著相,凡所有相皆虛妄.見諸相非相,即見如來.

佛,道都需悟.而無法言傳.道可道,非常道.不可說.

引用:
原帖由 kwan1516 於 2019-6-17 12:58 PM 發表

在香港歷史上自從有了犯民政黨,香港特首邊個做都死路一條 直至目前為止每一位做特首既....董建華、曾蔭權、梁振英、林鄭,都一樣總是比犯民政黨班人叫下台,點解呢?犯民政黨班人生存既方式.......就係搵理由反對,無論政府做何事,任何立場,一定要日日鬧爆政府,製造社會矛盾!乜咁耐以黎有見過佢地班犯民政黨有建設過咩?耐以黎有見過佢地班犯民政黨有擁護《中華人民共和國香港特別行 ...
前兩日有朋友問我.反對派咁多年散佈謠言無樣發生過.由九七到高鐵.陰謀論多不勝數,但全部靠嚇.點解仲咁多人信?
我話其實係因為恐共.香港人好多接受中共妖魔觀念已經根深柢固.這些人要的只是一個理由,而不是一個事實.
就如你自細教育小朋友床下有鬼,個鬼會食人.那麼這小朋友到大都會驚鬼驚床下.就算你用科學角度解釋無鬼,掀開床下給他看根本甚麼都沒有.他一樣聽到鬼就驚.
所以講事實是沒用的.

引用:
原帖由 佛口蛇心十一 於 2019-6-17 12:46 PM 發表

都係嗰啲啦~
蟹、斑嗰啲囉~
薑蔥蟹 清蒸班

引用:
原帖由 kwan1516 於 2019-6-17 12:58 PM 發表

在香港歷史上自從有了犯民政黨,香港特首邊個做都死路一條 直至目前為止每一位做特首既....董建華、曾蔭權、梁振英、林鄭,都一樣總是比犯民政黨班人叫下台,點解呢?犯民政黨班人生存既方式.......就係搵理由反對,無論政府做何事,任何立場,一定要日日鬧爆政府,製造社會矛盾!乜咁耐以黎有見過佢地班犯民政黨有建設過咩?耐以黎有見過佢地班犯民政黨有擁護《中華人民共和國香港特別行 ...
弱勢政府真無能,今日林鄭又道歉

引用:
原帖由 佛口蛇心十一 於 2019-6-17 01:03 PM 發表

林鄭係個好嘅公務員,熟悉政府架構同程序,
依書本、教科書辦事可能係一流嘅~

但係政治從來都係另一種玩法,
林鄭叻又叻唔晒,奸又奸唔嚟,
自持自身屬精英份子,用教科書思維管理政治,
就似一個商科生教企業做生意,
唔出手就好有理念,一出手先知道會蝕到PK。 ...
完全沒有管治能力,婦人之仁 ……

唯有期望下一屆新的政府,新的管治班子。

失望之中,燃點希望,展望將來 。。。

引用:
原帖由 辟易 於 2019-6-17 02:26 PM 發表

所以我幾時都話得個粱振英似政客.建制泛民全部政棍.
直至現時為止,只有林鄭一人獨自面對傳媒,建制派完全冇一個人出嚟講過一句說話

引用:
原帖由 辟易 於 2019-6-18 03:10 PM 發表

前兩日有朋友問我.反對派咁多年散佈謠言無樣發生過.由九七到高鐵.陰謀論多不勝數,但全部靠嚇.點解仲咁多人信?
我話其實係因為恐共.香港人好多接受中共妖魔觀念已經根深柢固.這些人要的只是一個理由,而不是一個事實.
就如你自細教育小朋友床下有鬼,個鬼會食人.那麼這小朋友到大都會驚鬼驚床下.就算你用科學角度解釋無鬼,掀開床下給他看根本甚麼都沒有.他一樣聽到鬼就驚.
所以講事實是沒用的. ...
中國走出艱難的政治動盪,在短短四十年間經濟與科技力方面,其發展的速度,以及許多方面的不斷進步,超越了無數世界強國,又在英國人手中拿回了香港,現代化的中國在21世紀中期成為世界第二個超級大國,直至撼動美國地位。

自人類有史以來,很多國家是靠開明集權強大,根本沒有一個是靠民主自由強大的。每個國家用什麼體制,如因應它自己發展、文化、國際形勢、自身經歷、經濟與周圍國家關係等等太多因素決定的。中國十三億人口,根本不須講民主!聲音越多,國家越亂!假借民主之名,魚目混珠去爭權,令國家四分五列,分分鐘轉變成內戰就慘了。

大家思考和研究既然民主咁好,點解美國唔推銷俾自己既盟友沙特?反而努力推銷俾自己既敵人中國?現今世代其實發展民主都未有一個國家唔會亂。即使已發展民主制度的國家,都開始出現民主所帶出的弊病。

香港回歸 22 年,香港教育真係有好大問題!教育界(特別是教協)對教育局的政策,都必加以...反23條、反對國教、反國歌、反國旗、反測試、反普通話、反高鐵、反一地兩檢、反填海 等等....中國領土香港,點可能教出反中國的所謂大學生來危及國家安全?香港所謂大學生知道什麼叫生於亂世,什麼叫民不聊生?又要反共、反國家、又要問共產黨爭取....香港所謂大學生你唔覺好矛盾?

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2019-6-18 04:45 PM 發表

班保皇黨真係所謂『不怕神一般對手。最怕豬一般隊友』林鄭呢鑊真係..

引用:
原帖由 佛口蛇心十一 於 2019-6-17 05:24 PM 發表

咁多個特首,最會「潛規則」就係佢~
政客必備。
梁振英具備作為一個政客最重要的元素,就係夠奸。

佔中事件就是一個好例子,你地要佔中咩?佔啦! 時間拖得越長越好,根本唔需要政府出手,香港廣大嘅市民大眾自然會反感 。。

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2019-6-18 04:43 PM 發表

薑蔥蟹 清蒸班
最常煮法

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2019-6-18 04:45 PM 發表

都無辦法啦~

雖則明知道歉咗,反對派依然都會乘勝追擊,
不過咁樣可以令反對派比較難有新借口再搞大啲,
不斷重覆用同一個理由,事情就會慢慢弱化~

激化事情總要有原由,
唔比新借口佢哋,舊事就會過。
不斷升級互鬥,
等於幫反對派「維持」住一個鬥爭嘅氣氛。

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2019-6-18 04:51 PM 發表

完全沒有管治能力,婦人之仁 ……

唯有期望下一屆新的政府,新的管治班子。

失望之中,燃點希望,展望將來 。。。
我諗林鄭依家對自己嘅「大和解」有好深刻嘅教訓~

教科書政治,管用唔管用?
好好咁上咗一課~

引用:
原帖由 kwan1516 於 2019-6-18 04:54 PM 發表

中國走出艱難的政治動盪,在短短四十年間經濟與科技力方面,其發展的速度,以及許多方面的不斷進步,超越了無數世界強國,又在英國人手中拿回了香港,現代化的中國在21世紀中期成為世界第二個超級大國,直至撼動美國地位。

自人類有史以來,很多國家是靠開明集權強大,根本沒有一個是靠民主自由強大的。每個國家用什麼體制,如因應它自己發展、文化、國際形勢、自身經歷、經濟與周圍國家關係等等太多因素決定 ...
其實我唔清楚香港年青人到底是憎恨或恐懼中國共產黨些甚麼?

記得97年亞洲金融風暴,索羅斯襲擊港元匯率,
中國政府收到港府的求救信息後,24小時內,調撥國庫全部外匯儲備到港,擊退大鱷,保住了香港的經濟命脈。

03年沙士期間,香港醫療物資嚴重短缺,普通口罩供不應求,N95口罩更賣到接近100元1個, 有很多醫護人員亦受到感染而被隔離或甚至死亡。中國政府得知情況後,即時運送大量口罩和醫療物資到香港,更派醫護人員到港醫治患者。疫情過後,香港百業蕭條,樓價大跌。中國政府即時開放香港自由行,大量中國遊客的到來,給香港經濟灌注了強大生命力,讓香港各行各業得以扭轉乾坤。
而到了今時今日,香港人得到好處嘗盡甜頭之後,有部分香港人不但不感恩,反而到處驅趕內地購物團,說內地人是蝗蟲,這是人的所為嗎?

佔中、旺暴、反國教、反國歌法、反一地兩檢,反修訂逃犯條例,逢中必反已成了泛民政棍糊弄香港年青人的手段。香港新一代到底幾時才可以清醒呢?

引用:
原帖由 kwan1516 於 2019-6-18 04:54 PM 發表

自人類有史以來,很多國家是靠開明集權強大,根本沒有一個是靠民主自由強大的。每個國家用什麼體制,如因應它自己發展、文化、國際形勢、自身經歷、經濟與周圍國家關係等等太多因素決定 ...
我一向都說民主只是一種手段.只不過信的人會覺得好.相反會認為我支持獨裁.這沒甚麼好說的.
能夠投票就自我感覺良好.英國脫歐是件很好的教材.當無法操控票數時,一個國家前途不是由精英去決定,而是由所謂的少數受從多數來看心情(或喜惡?)來體現所謂民主.結果就是攬炒.
而在可操控的情況下(大部份都是這樣).結果早已有了,公眾亦滿足了投票的民主模式.大家都感覺良好.日本首相多年來三大家族壟斷.這就是民主手段.人選在控制中,結果逃不出預期.如此而已.

引用:
原帖由 佛口蛇心十一 於 2019-6-18 06:00 PM 發表

我諗林鄭依家對自己嘅「大和解」有好深刻嘅教訓~

教科書政治,管用唔管用?
好好咁上咗一課~
當日林鄭一上場就話要大和解,對泛民政棍而言,有用咩?嘥氣啦!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]