• 瀏覽: 412,452
  • 回覆: 5,328
  • 追帖: 21
+670
引用:
原帖由 亞藍米 於 2019-3-14 02:44 AM 發表

你講綿羊。但圖中講的是山羊。我搵咗一D報導。
https://www.nownews.com/news/20190128/3199927/

又搵到一D資訊。
綿羊,主要生產在南半球,出產羊毛為主。
山羊,在北半球為主,羊毛粗而硬,做涮為主。羊絨,山羊的底毛,每隻山羊每年只能出產幾十克,所以比羊毛貴十幾倍,主要來源是中國。
報導中指高級品牌禁用的(馬海毛),我估計是羊絨的一種。
陰謀論講句。 ...
原來這樣.這個已非我認知範疇.不過取絨殺羊也是超出我想像.一般動物毛如不是連皮取都會循環生長.
養一頭羊最終只為取那少量絨毛一次性就殺總覺得不合理.
捕殺鯊魚只割魚鰭都因為鯊魚野生不用養殖成本.所以只要最貴的那部份.雖然鯊魚整條都可用.但一艘船容量有限.
跟山羊兩種不同情況呢.

馬海毛衣超血腥背後!山羊掙扎「掀皮肉式」剃毛 脖子被扭斷丟路邊

https://pets.ettoday.net/news/1366809

會唔會只係少數山羊係咁,如果次次剪毛都死羊,多多成本都唔夠喎。
引用:
原帖由 vvoy 於 2019-3-14 04:57 PM 發表
馬海毛衣超血腥背後!山羊掙扎「掀皮肉式」剃毛 脖子被扭斷丟路邊

https://pets.ettoday.net/news/1366809

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2019-3-14 05:35 PM 發表
會唔會只係少數山羊係咁,如果次次剪毛都死羊,多多成本都唔夠喎。

睇報導話,6歲以上的毛不適合編織。

地鐵炒車。睇香討變咗笑話一個

引用:
原帖由 亞藍米 於 2019-3-18 06:45 PM 發表
地鐵炒車。睇香討變咗笑話一個
點解會變咗笑話呢?

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2019-3-18 10:38 PM 發表

點解會變咗笑話呢?
本來好積極的中國化。變為無中國關係。跟住大量舊帖令大量炒車帖沉底。

引用:
原帖由 亞藍米 於 2019-3-18 11:27 PM 發表

本來好積極的中國化。變為無中國關係。跟住大量舊帖令大量炒車帖沉底。
哦 …… 明白哂

原本以為關中國事,所以成班人走哂出嚟7
點知 …… 結果 …… 原來 ……

燈燈燈凳!..........又有金執

香港討論區論壇遊戲 之 IATA航空公司代碼知多少 3
https://www.discuss.com.hk/viewt ... 42&extra=page=1

今時今日香港太多呢啲連用腦都廢事嘅天才啦,炒車係佢哋嘅日常。

祝佢哋常賭常炒。
引用:
原帖由 auntie-ee 於 2019-3-18 11:33 PM 發表

哦 …… 明白哂

原本以為關中國事,所以成班人走哂出嚟7
點知 …… 結果 …… 原來 …… ...

成日迷信洋人
以為鬼佬乜都掂
泛訊明明無起高鐵經驗
竟然批俾佢起香港高鐵
結果搞到高鐵在車廠出軌

引用:
原帖由 vvoy 於 2019-3-19 09:59 AM 發表
成日迷信洋人
以為鬼佬乜都掂
泛訊明明無起高鐵經驗
竟然批俾佢起香港高鐵
結果搞到高鐵在車廠出軌
中國制造仲要幾年之後才能成為一級品牌。
而家全世界只在觀察,原本的先進地區唔會做白老鼠,更會監察和放大問題。
如高鐵路段傳聞有沉降, 田北辰即時話中國制盾構機可能品質唔夠班。
盾構機。在中國未有產品前,進口價$7億,中國自主研發費用$5億,成品$7千萬。原有進口價應聲下跌70%。
中國各領域工程師,都是在一股怨氣中攻刻被限制先進技術。真正成果只是在近2年出現。睇返5年前既片係仲未有此景象。

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2019-3-14 17:35 發表

唔係次次剪毛都死羊, 而係 PETA 話 mohair 可用10歲以下羊, 但係非洲業界 mohair 羊種普遍6歲或以下被殺.

引用:
原帖由 joemanstar 於 2019-3-19 06:26 PM 發表

唔係次次剪毛都死羊, 而係 PETA 話 mohair 可用10歲以下羊, 但係非洲業界 mohair 羊種普遍6歲或以下被殺.
真剪羊毛,看了視頻的,太粗大粗暴了。

引用:
原帖由 亞藍米 於 2019-3-19 10:47 AM 發表

中國制造仲要幾年之後才能成為一級品牌。
而家全世界只在觀察,原本的先進地區唔會做白老鼠,更會監察和放大問題。
如高鐵路段傳聞有沉降, 田北辰即時話中國制盾構機可能品質唔夠班。
盾構機。在中國未有產品前,進口價$7億,中國自主研發費用$5億,成品$7千萬。原有進口價應聲下跌70%。
中國各領域工程師,都是在一股怨氣中攻刻被限制先進技術。真正成果只是在近2年出現。睇返5年前既片係仲未有此景象。 ...
以前三星一彈,近期港珠澳大橋都是典型例子.全部是在外國拒絕提供協助甚至限制中由零開始自主研發.
中國人擅內鬥.但到一些危難關頭又總有一幫英雄甘心捨棄名利生命去為國家付出.
當時那一批英雄好多死後才被人知.以他們才能當時如果留在美國榮華富貴享不盡.卻要冒生命危險回國隱姓埋名大西北用盡一生去為國奉獻.
這種人活在另一個層次上.完全是接近宗教精神上的圓滿.我記得其中唯一一位女科學家.吃了幾十年苦,國家給的福利特權全都沒用.,死前還將所有財產捐出.
這種例子很多.也感慨因為有這種人.中國才越受壓迫越強.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]