• 瀏覽: 412,332
  • 回覆: 5,328
  • 追帖: 21
+670
引用:
原帖由 辟易 於 2019-3-8 07:26 PM 發表

粉葛.赤小豆,扁豆,粟米.土茯苓.牛大力.老桑枝.生熟薏米

紅字為主要去濕材料.可以自己配搭.
加豬展

引用:
原帖由 ape 於 2019-3-8 07:40 PM 發表

今日中左招買左成藥食好啲。
銀翹解毒片幾好.我用來看門口.覺得作病就食住打底.好多年無幫襯過醫生.

引用:
原帖由 belady 於 2019-3-8 07:50 PM 發表

加豬展
是的.瘦肉也可以.
受得到寡味可以不加肉煲水飲,效果最好.

引用:
原帖由 ape 於 2019-3-8 08:00 PM 發表

細個媽子成日比我食,仲有牛黃解毒片
牛黃解毒片主要針對上火生瘡等熱毒.感冒還是銀翹好.

引用:
原帖由 ape 於 2019-3-8 08:06 PM 發表

聽日去買樽食先,thanks
我試過幾隻.同仁堂泉昌代理那隻最好.不過間中斷貨.

引用:
原帖由 ape 於 2019-3-8 08:08 PM 發表

邊度有賣?華X堂?
普通中西藥行都有.華X堂賣得貴.

引用:
原帖由 ape 於 2019-3-8 08:10 PM 發表
超版咁大隻唔怕凍啦
又一個誤區.好多人以為大隻就唔怕凍.大隻一般血氣比較旺.但看那一種大隻.
好壯實大舊的比較抗凍係真.但健美那種多數怕凍.因為體脂低,脂肪少當然不抗寒,我識好多大隻佬都不耐凍.

引用:
原帖由 辟易 於 2019-3-8 11:52 PM 發表

又一個誤區.好多人以為大隻就唔怕凍.大隻一般血氣比較旺.但看那一種大隻.
好壯實大舊的比較抗凍係真.但健美那種多數怕凍.因為體脂低,脂肪少當然不抗寒,我識好多大隻佬都不耐凍. ...
香港好多肥人怕凍。因為脂肪只在肚腩。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]