• 瀏覽: 412,956
  • 回覆: 605
  • 追帖: 21
+670
引用:
原帖由 auntie-ee 於 2018-8-4 01:54 AM 發表

只有三四歲大的小朋友,心智尚未成熟,根本未懂得分辨是非對錯, 所以當佢做錯事的時候( 例如片中二人打交) 父母係有責任 作出提點 ,我個人就認為適當嘅指令係有需要嘅,起碼要令佢地知道自己做錯事,懂得尊敬&服從父母,對嗎?

如果唔係咁做, 你認為有咩更好嘅方法 可以教育子女呢?冇理由大聲喝罵又或者對佢地進行體罰卦 ...
年紀越大,是非對錯的概念越來越不懂。大多數人認同的就是對的吧?咁51對49%,果49%的人錯得好大下喎。

小朋友和動物的學習能力強大,要佢地做一個順民沒有難度,但懷恨在心的反擊會更大力。
我 會向小朋友學習,因為他們的任何活動都是出於自然的。
小朋友更是天然的政客。邊個可以食得住他們會自然地親近。

就如我外甥

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2018-8-5 03:57 PM 發表

無論51%對49%定係99%對1%,根本就無分別,亦都唔存在對與錯之分, 意義在於少數服從多數, 這就是民主,不是嗎?

訓練動物方面我冇經驗,我淨係知道訓練貓比訓練狗難度更大。

至於教育小朋友方面,我唔知你有冇見過有小朋友因為想要買玩具,在街上大哭大鬧,甚至瞓街而強迫父母就範。 如果父母喺呢個時候屈服的話,對小朋友來說,似乎要父母做順民更加沒有難度。

養不教,父之過。 小朋友原本就係一 ...
這樣是民主。和是非公義沒有關係。

教小朋友是身教。如你說的情景,我會帶佢去執紙皮搵錢黎玩

#甘地:
毀滅人類的七件事:
1. 沒有原則的政治;
2.沒有犧牲的崇拜;
3.沒有人性的科學;
4.沒有道德的商業;
5.沒有是非的知識;
6.沒有良知的快樂;
7.沒有勞動的富裕。

引用:
原帖由 瘋狂樂曲 於 2018-8-5 08:57 PM 發表
各位晚上好

最近,我發現我個女
佢嘅動作,尤如情人一樣🙈
打佢patpat

引用:
原帖由 瘋狂樂曲 於 2018-8-5 09:16 PM 發表

唔係嗰啲
而係愛摸鬚根,攬腰攬頸
男仔都會係咁的。

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2018-8-6 03:47 PM 發表

有d嘢我想8下

你知唔知早幾日 電車白師奶同花師奶單嘢,果個白師奶係咪真係走咗,定抑或係有返警局協助警方調查呢? 呢幾日好似冇哂下文咁,我真係好想知道後事如何? ...
睇見大媽隻抽已無興趣入

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2018-8-6 03:47 PM 發表

女兒原本就是父親的前世情人

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2018-8-10 11:44 AM 發表
生死一刻!單車友失平衡自炒 險捲巴士車底

https://youtu.be/Vr0sehJwRh4
呢期路權L網紅吖。係人都喊打
其實警方執法唔嚴啫,只在單車踁捉D小問題,什麼路口要落車推。
香港法例,單車在馬路行,係要跟氣車道路使用守則,高速公路、隧道、行車天橋是禁止單車進入。如果被檢控人士有駕駛執照而違反交通規則,會依例扣分的。

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2018-8-11 02:39 PM 發表

你係咪講緊 人地已經講咗對唔住,道咗歉, 條單車友仲要人哋跪低嗰單嘢呀
梗係在跑版我都有份鬧

引用:
原帖由 YanNessIsMe 於 2018-8-11 09:48 PM 發表

暫且...假設...是一種"悟"的人生
這是精神病,完全沒有悟
一個覺醒的人又點會去逃避工作上的“唔開心”。喺邊度跌低當然喺邊度企番起身,唔好以為上咗白車以後都唔使經過出事現場。
別人當然唔會明白佢既感受。因為佢只用唔開心一句就逃過去。
心如工畫師。人生是由自己創造,喺人生既路途上,有時會偏離跑道,有時會迷失方向。要喺迷惘之中重新出發,正向面對失敗是第一關。

就如傳說中自殺的魂會不斷重複死法

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2018-8-12 01:36 AM 發表

啱先喺跑版,終於搵到你有留言嘅帖子 竟然有人話你係「特殊有需要照顧人士」,真係笑咗
闢辟初時叫我唔好睇跑版,有毒。

其實主要係有好多扮專家扮權威,在投訴版我亦鬧過一個被永禁的前版主,就係呢D咁既人令討論區沒有意義

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2018-8-12 12:31 PM 發表

我絕對同意你嘅講法, 搭𨋢嘅時候,坐輪椅人士的確擁有優先權。

但至於關愛座(優先座)或道路使用權方面, 到底邊類人仕優先, 就的確有值得商榷嘅餘地 ...
在我媽人生最後三年,我每日都會推佢出街吸下新鮮空間,基本上,香港的路設計是無障礙,只要搵下一定唔使人幫。
在推輪椅的日子,大多數人都會出於好心幫到就幫的。我感受過別人的熱情,亦會同樣地以別人的關愛回饋給其他人。

但香港人好奇怪,在人多的地方,有D人行行下會突然停下,比人撞到又口噏噏。有D中意三五成群企喺出入口吹水喎。
推住輪椅,又邊會趕時間呢?其實我在地鐵亦無要人讓我行先,但奇怪,我只是見 車立 到,企直身準備起步,個站務員會要求我唔好郁,唔好阻住人出 車立 。但我距離 車立 門超過10呎,前面有人我是排到最後的,我亦無諗過可以入到 車立。但她的態度,我咪用粗口同佢講嘢囉,佢話我犯法咪叫佢報警囉。

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2018-8-12 04:04 PM 發表
唔知大家點睇昨晚尖沙咀事件

但我個人嚟講,我都係比較鍾意以前尖沙咀嘅表演文化, 無論表演魔術或雜耍,黑人打鼓又或者年輕人彈結他唱民歌,佢地的而且確真係好自律。

https://www.youtube.com/watch?v=t4OT0SsGukk

https://www.youtube.com/watch?v=NnpOwuzBCqo&t=3s  ...
呢班大媽的確令人討厭。
班毒L亦令人討厭。
每做一件事如果只是有分別心去針對特定的人,而不是公平對待。這是不公義

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2018-8-12 11:10 PM 發表

最大原因係班大媽自己首先搞串咗個party,比哂機會班港獨廢青,比人有機可乘,比哂位人地入, 班廢青仲唔乘機食住上咩 。
在深水埗有南亞村吖

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2018-8-12 11:45 PM 發表

你當班廢青傻㗎咩?
班南亞佬咁大隻, 又有槍, 點夠人 fight 呀?
人哋一隻手指頭都捽死佢啦
咁學乜人講公義呀
近年亦有好多歐美人仕在港行乞,說是窮遊世界。同大陸來港行乞沒有分別。

以前無論中外人仕。都有D卓頭比你睇吖,鬼佬玩下樂器,大陸佬玩到無手無腳、扮下和尚咁。

而家。復古啦,寫幾隻字喺地下算。
唔知幾時會玩埋賣身葬父呢。

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2018-8-13 11:10 AM 發表 
香港唔少人自私自利,但係自己又唔認。
我無見過一個地方嘅人係會驚自己坐唔到𨋢就好似會死咁。
這是等唔到 車立 想死的非香港人
https://www.youtube.com/watch?v=LWWt8g7eIlU

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]