• 瀏覽: 411,870
  • 回覆: 605
  • 追帖: 21
+670
引用:
原帖由 auntie-ee 於 2018-5-15 12:29 AM 發表

邊度有分加
要識呃神騙鬼先有得加架
我凸然覺得我好有天份

引用:
原帖由 123chung 於 2018-5-16 11:09 PM 發表
依法治國
好在now記者是在中國挑釁執法人員。在其他地方搶回證件可能已掹鎗
點解now要剪咗搶證件片段

引用:
原帖由 亂港四人幫 於 2018-5-17 08:04 AM 發表

咁的說話都講得出口,你是否香港人?
我呢代香港人有這樣失控情緒會比人話有神經病。可能,而家有人為港女之名自豪吧

衰咗要認,比人丙要企定。你明白這句香港人話的意思嗎

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2018-5-17 11:42 PM 發表

有線 & now 同聲同氣 梗係要cut走 對自己人不利嘅證據啦
好似無第二條原片。傳說有搶證全過程,但要“朋友”先搵到

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2018-5-18 11:27 PM 發表

無綫新聞剛剛都有報導
有無人要now膠袋

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2018-5-18 01:47 PM 發表

咁你快啲搵你“朋友”幫幫手,搵條原片出嚟啦
我衰得濟,無朋友

引用:
原帖由 一個普普通人 於 2018-5-19 09:46 AM 發表

粉絲 (1人)用戶名用戶組粉絲人數狀態封鎖亞藍米 [離線]VIP14追蹤
通叔晚上好

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2018-5-19 07:49 AM 發表

now 新聞報告之前話「中共打壓記者採訪, 強壓記者在地上鎖上手扣拘捕。」

當 事件片段公開之後, now新聞即時改口風,只係話「 不能接受 內地公安用過分武力拘捕記者」 ...
公安真係唔啱,應該即時掹鎗,再有動作就開鎗先合乎國際標準。但係突然有幾個出手制伏咁大人力資源,效率低囉

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2018-5-19 04:33 PM 發表

收聲? 點解要我收聲呢?

難道所謂「民主」就是要打壓人民言論自由嗎?
嗯。我都認為now要講清楚前傳。點解公安查證,已交還比記者但唔比呢個攝影師呢?因為佢“好聲好氣”嗎

引用:
原帖由 sohotabc 於 2018-5-19 11:18 PM 發表

亦可證明中國文明咗
其實19年前的民運,中國已知到要有片有真相,當年好多相無公開,只有鬼佬在做作。過咗2年,新疆有單在國際傳媒有圖直指是中共血腥振壓,但中共搵到圖片源頭是其他國家戰地相。所以,圖片戰都好高技巧。

引用:
原帖由 泉船 於 2018-5-19 04:23 AM 發表

有院友
你D院友好爛賭呀

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2018-5-19 11:42 PM 發表

我都認為中國公安 今次真的有點兒 心慈手軟
其實中國近年可以講太寬鬆。好多小事行政拘留幾日了事

引用:
原帖由 泉船 於 2018-5-21 03:10 AM 發表

有品不算爛。嗜好,各有各的,因緣眾合吹下水,幾好呀
我覺得我似條鹹魚無乜嗜好

引用:
原帖由 泉船 於 2018-5-22 02:33 AM 發表

你周身刀,不礙一物。怎能算是鹹魚?再者,鹹魚也有其用啦
有興趣的我會去深入了解點樣玩。但經你一講。原來我欠缺了一樣嘢……理想

學懂了去欣賞失去了理想只因知道自己能力差,亦可以講死剩把口,要面的咪講句輸人唔輸陣囉

引用:
原帖由 泉船 於 2018-5-22 03:59 AM 發表

不同階段,有不同理想,當初我年少時,曾夢想做個天文學家,考古學家,我的心智是做不了。

理想也在自身妥協下,若即若離,甚至更遠。
思想與身體不同步,做就我的失敗。

不過,當中的經驗也是一種養份。

我看你好,看別人好,就是未曾想過自己的好。

理想會隨着年紀而生變化。
面對現實不低頭者,有大成就。
不過沒我份。

可也學到了什麼是隨遇而安的皮毛。 ...
一個人沒有被迫而能夠濟身於高層次是天份,隨遇而安咪我呢D無天份既人防護罩囉

就如近日的中國論,能夠掘起只因被封鎖,我亦講過,現在做到最大的購物網亦唔見有乜新科技,只是付款方式轉用時代上人們不可離身的手機做工具,就做到全民無現金社會現象。因為收錢的暫時未要比終端用戶費用,樂意使用。

今次比美國迫佢玩高端中國蕊,睇下到2025邊個在笑吧。
仲有幾年,我應該有眼睇吧

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]