• 瀏覽: 412,253
  • 回覆: 605
  • 追帖: 21
+670
引用:
原帖由 sohotabc 於 2018-5-10 05:43 PM 發表

好高蛋固醇小食為佳
其實到最後,醫生都會話,想食乜就食多D喇人生不可以及時行樂會令世界變得灰暗。 cancer就係咁樣“藕”出來的。放開心情享受已經為你預備好的。人生先至精彩

引用:
原帖由 sohotabc 於 2018-5-10 07:27 PM 發表

我都係咁話食完先講最多做多d運動人生要及時行樂
近期對做運動的體驗是,要聽下身體的說話,佢話攰就停下來,佢話好想跑多陣就加油
渣馬死人,警察ptu學堂最好體能果個一睡不起。基本上是誤判身體發出的訊號。
做運動如可以陪養出興趣與習慣,做起上嚟是開心的。但見大多數人有目標去做,受傷、比錢交學費、做個真男人,這是我不認同,慘過交功課。
所以,我乜都係隨意去做。

引用:
原帖由 辟易 於 2018-5-12 08:27 PM 發表
體驗不錯.但經驗需要累積.
我們跑步經驗較多的會教新手循序漸進及不要太著重速度.跑步都講天份,大部人練到嘔血都突破不到四分配,但一些人天生有優勢,練一段時間已經可以跑到好好.這個要視乎個人情況.大致上要知自己跑步目標在那裡.大多數人為健康,那就不要急進.以慢跑為主.就算入了跑圈見識很多數據,都要知自己能力在那裡.一步步去提昇.
而經驗就是讓你區分"不能跑"跟"不想跑"的狀態.
長期跑步會有厭 ...
減磅尚未成功。這半年只減了9公斤,近2個月停留不動。係咪要對食物下功夫呢

引用:
原帖由 辟易 於 2018-5-12 11:47 PM 發表

減肥兩方面.食同做.
吸收比消耗少,自然就減到.
但忌節食.節食不止減不到還危害健康.選擇食物少食多餐才是正確方式.
我從來食得小,這半年跑步後亦沒有增加食量,反而消夜碗麵轉咗做生果。
諗緊係咪戒肉會好D

引用:
原帖由 佛系青年 於 2018-5-13 12:12 AM 發表

我放棄了減肥人到中年自然懶
借口
中年即係幾多歲?

引用:
原帖由 辟易 於 2018-5-13 12:19 AM 發表

多菜少肉就可以,不用戒
沒有菜
每日一件旦治,一碗上海雲吞麵,2隻香蕉。就係咁多

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2018-5-13 12:53 AM 發表

嘩!闢辟現真身
係咪要出呢個表情

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2018-5-13 01:12 AM 發表

呢個堅係闢辟冇點你
都無樣 唔通你叫我認住啲格啦底毛咩

引用:
原帖由 佛系青年 於 2018-5-13 08:50 AM 發表

你唔係想我認老年吧

引用:
原帖由 sohotabc 於 2018-5-14 12:29 AM 發表

我好天真㗎
你好傻

引用:
原帖由 辟易 於 2018-5-14 04:46 PM 發表

事實的一半
咁仲有一半呢

引用:
原帖由 辟易 於 2018-5-14 06:44 PM 發表

我受傷係因為避人
我近來改變路線,公園太多人捉精靈,最討厭係果D一字排開散步吹水既人。跑出街反而仲暢順。

引用:
原帖由 辟易 於 2018-5-14 07:26 PM 發表

當時我半馬最後一公里,配速五分四十左右.前面有人我已經就來繞過去,佢突然轉身.我反應算快跳開.但慣性作用突然改變對肌肉關節傷害好大.多得佢唔少... ...
比賽中?定街跑?
如果比賽中肯定有心收你皮

引用:
原帖由 辟易 於 2018-5-14 11:30 PM 發表

當然跑街啦
嗯,我以前行街都經常行返轉頭,可以原諒吧
早幾日新聞,運動場跑步爭執被告上庭,可必呢!

引用:
原帖由 泉船 於 2018-5-14 03:38 AM 發表

是你多麼溫馨的目光,教我堅毅望著前路。。。
泉泉加我分呀

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]