• 瀏覽: 411,925
  • 回覆: 306
  • 追帖: 21
+670
引用:
原帖由 stkwok1985 於 2019-3-6 09:27 AM 發表

毒果日報出D新聞同作文真係冇咩分別

以新聞手法包裝"洗腦訊息"令人不齒

比如今日毒果話流浪地球0票房 跟手就capture一張未有人book既圖

但我啱啱又睇睇而家係點 連早場9:30 都有兩成人睇啦

我都想問各板主 其實有冇考慮過禁止毒果係新聞區當source? ...
事實流浪地球 係香港嚟講確實慘淡
不論乜果乜方 都係咁講
我剛剛看了電影院網頁
現在12點場 還有一兩間 一張都未買出

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2019-3-6 09:27 AM 發表

毒果日報出D新聞同作文真係冇咩分別

以新聞手法包裝"洗腦訊息"令人不齒

比如今日毒果話流浪地球0票房 跟手就capture一張未有人book既圖

但我啱啱又睇睇而家係點 連早場9:30 都有兩成人睇啦

我都想問各板主 其實有冇考慮過禁止毒果係新聞區當source? ...

就算名牌旺角百老匯
都係賣出十零張

因在國內收得 小不免媒體就會注意架拉

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2019-3-6 11:18 AM 發表

但事實mavel隊長在同一個場差唔多時間都唔見得好囉 咁個事實係咪即係香港電院冇人睇呢?
要相比 無用嘅
之前我都講 因大陸收得 成45億
媒體就會注意 當果果報導出嚟
只是你感覺 才講毒果乜 毒果物
成日都講 你睇乜報都好
我哋有腦去分析

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2019-3-6 11:27 AM 發表

注意同帶惡意誤導係兩回事
你講到好似
騙徒冇問題 人有腦架嘛 你唔好阻人行騙 如果有人被騙只係被騙果個冇腦
而事實卻是我地應該諗方法阻止行騙出現 ...
其實你注意才是
人哋媒體包括果果
都無話0張 只話買了七張
如果你要全講乜乜物物
咁你就講 毒果唔睇就得
我只講 流浪地球係香港票房確實慘淡
你繼續講(毒果唔睇)就得架拉

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2019-3-6 11:35 AM 發表

睇黎係你未有留意 近期吹緊既風唔係「七張」而係吹緊「零票房」
流浪地球係香港票房係差 唔代表毒果呢D誤導係合理囉
你找番報導啦 無一媒體好似你講話係0張 (唔通我話你係騙徒咩)
好多媒體都係講緊慘淡
無興趣在這板討論乜果物果

你睇咗流浪地球未?

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2019-3-6 12:03 PM 發表

今日先係新聞區出現過 但而家係時政區 你可以去睇睇

我係福田睇左
當年福田 三沙一水 威盡中外

引用:
原帖由 辟易 於 2019-3-6 06:29 PM 發表

驚蟄意思打雷驚醒蟄伏地下的蟲類.萬物開始甦醒,生機湧現.意義上代表春天真正開始.
所以要飲酒食雞
補一補

引用:
原帖由 辟易 於 2019-3-6 06:40 PM 發表

春天濕氣重.人易睏頓乏力.去濕最重要.
我昨日土茯苓牛大力湯.今日粉葛赤小豆湯.
正喎
呢幾日無閑上 但我已微信老友
今星期日靚酒煮自家養雞
襯回暖 補一補

引用:
原帖由 泉船 於 2019-3-7 04:53 AM 發表

時辰有差嗎?

我不太懂驚蟄。

咁0岩在月歷上看到。

習俗,我自問跟隨不了。
24個節氣 都有時辰定出
個點樣定 我都唔知

引用:
原帖由 辟易 於 2019-3-7 11:31 PM 發表
講開保健品有個故事分享.關於心理療法:
話說某男人在越南旅遊買到一樽眼鏡蛇酒.賣家稱此酒不止壯陽功效奇佳,而且亦令人更有活力精神煥發.
於是回去一日一小杯.不出幾日果然感覺自己很不一樣.不止人精神,活力充沛.性功能亦仿佛大躍進.此酒果然有料到.從此見人就誇耀蛇酒有幾勁.
但始終會飲完.打算買酒再浸過條蛇.今次換大酲浸.拎起條蛇唔對路,仔細觀察$#$%$&!!%&^&條蛇塑膠做的.:smile ...
你呢個笑話 大概十年
有人打電台 佢話a朋友係大陸買了蛇酒 吹話自己幾勁幾勁(下刪百字)叫我哋試下
跟住b朋友 受不住引誘 去試 飲完又話幾勁幾勁(下刪百字)
最後佢自己都去試 終於飲完
然後就係你的結尾

引用:
原帖由 辟易 於 2019-3-8 03:07 PM 發表

中國人有時對藥物補身迷信得太過份.這不是中醫的錯,而是將中醫理念行偏了.
特別係壯陽.一樣野一講可以壯陽即時大把人搜購.例如海馬酒..
現代人體能下降甚至很多三十歲後就性能直線下降.其實是因為物質太好.少動多坐.久坐百病生.
如果肯培養出運動習慣,少坐多動.多練下身力量(深蹲,弓步蹲,硬拉...等).別說三十歲,六,七十歲仍可以有心有力. ...
“幾勁”呢下野
心理作祟都應該唔少
所以出現假 偉哥
買人數都不少

引用:
原帖由 泉船 於 2019-3-13 04:50 AM 發表

jai 是貴了,尤其近來流行。

吃素吃肉,有分別嗎?
應該有掛 我不是食素,但不是食肉獸
照計少肉多菜 身體會好啲掛

引用:
原帖由 泉船 於 2019-3-13 05:10 AM 發表

理論上係啦,

我仍堅持一點就,該死唔使病。

及時行樂(當然,不是作奸犯科),

------

食素近年新趨勢,試下,參考下,可能有得著。

___
利申,我近來好肉好海鮮。 ...

岩唔岩食

引用:
原帖由 bomdhead 於 2019-3-13 07:44 AM 發表

https://cdn.discuss.com.hk/t/438622/f/200x200/https://img.discuss.com.hk/d/customavatars/5008907.jpg

肥duet-duet咁似樣嘅, 又幾可愛喎!

https://youtu.be/oFEy3DCeeaU

引用:
原帖由 辟易 於 2019-3-22 01:40 PM 發表

砒霜是劇毒但同時亦可救命.一把刀用來斬人還是切菜視乎使用者.凡事最少都有兩面.不過講到核彈我想起個笑話.

記者問美國總統:為何要打伊拉克
總統:因為懷疑有大殺傷力武器
記者:那為何不打北韓
總統:因為北韓真的有大殺傷力武器 ...
講起北韓 諗起一個笑話
一個北韓小孩晚上用點點的油燈看書 突然問媽媽:點解圖片中小孩睇書用咁光嘅燈泡?
媽媽被問突然無語
剛路過肥仔 聽到小孩所問 就代答
因為我哋要隱藏實力 如果開到咁光
人哋係天空望到

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]