• 瀏覽: 412,237
  • 回覆: 306
  • 追帖: 21
+670
引用:
原帖由 辟易 於 2018-11-27 12:39 AM 發表

文革是最高領導層發起.影響深遠(當然是不好的影響),但跟之前所說的性質不一樣.
不過我知你想表達是大家立場不同.功過日後自有評論.
可能其實我兩立場係一至的(為香港好)
只是各有不同路徑吧

引用:
原帖由 辟易 於 2018-11-27 02:06 AM 發表

我個人其實沒甚麼立場.國家層面的事國家去理.普羅大眾最基本要求溫飽而已.

所以點解我偏向中共.因為自己親身體會.近這十零年大陸發展真係好快,鄉村建設發展都不是得個講字.民眾真正受惠.
其他咩野民主之類既野真係好虛無飄渺.
唐宋夠有皇權.點解譽為盛世?我個人認為蛇無頭不行,有個好的領導人就是團隊(國家)的福氣.
硬要以意識形態去講人民作主,民主意識.其實最後又點?個個爭做大佬,做左又 ...
(沒什麼立場)我只當你講笑
企在邊 自然產生立論(包括我)
一個小小村委 都要民主產生(無論你信任不信任)當年不知幾多人想做村委 做了村委就不停叫企業來村發展 我就當佢哋為了村民
我非常認同你現在大陸發展得幾好  大層面我唔識 小層面我們看到
無論任何國家 盛世時 是人民福氣  當衰落又有幾多人會反醒

太深奧議題 我只能膚淺講講

引用:
原帖由 亞藍米 於 2018-11-27 12:33 AM 發表

現時評價是 ,中式社會主義能夠制訂20年以上方案而沒有因換屆而被新任當權者推翻的情況,因而發展快速。
當年毛澤東講 不只百年大計 而是千年大計

引用:
原帖由 泉船 於 2018-11-27 03:26 AM 發表

當年可能如此,現在資訊發達。
該不會重現當年實況。
有誰會喜歡當年
但月餅都會轉訊息

引用:
原帖由 瘋狂樂曲 於 2018-11-27 10:04 AM 發表

千年大計,唔奇
因為一百年容乜易過
無錯 大計要穩妥
大計要審時度勢 而有所微調

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2018-11-27 10:56 AM 發表

國家大事 如此深奧的議題, 我實在不懂~
對於我此等小女子來說, 我只求國泰民安,民生樂利而已。
國家大事如此深奧 當然不是小市民知曉(包括我)
但當有人被浸豬籠,日本車被砸,樓房被強拆,穿意大利牌子被罵,…………做的可能也是你想法 是為國泰
當你是被“搞“一小群人“  沒人幫你發聲 就只有當為國家出一點力吧

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2018-11-27 01:42 PM 發表
都係你唔好,無啦啦 SHOW 乜胸肌,搞到佢哋又失控。

唔覺有人失控
反而覺得招來擦鞋
人家內藏肌 證明歷練
有啲人一早叫喊 可能練聲
去做歌聲

引用:
原帖由 泉船 於 2018-11-28 03:38 AM 發表

月餅,我第一時間諗起供月餅會。

月餅的功能現今可能只是過下節,送下禮。
講起月餅會 細個時媽媽拎月餅返嚟 有兩三個豬仔月餅 無含 幾好食喎

引用:
原帖由 泉船 於 2018-11-28 06:52 PM 發表

對豬仔月餅沒乜印象
棋子餅嗎?
不是棋子餅
個餅 係豬形狀 用月餅皮做的
沒有餡 記得做一份月餅會 送一個

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2018-11-28 10:44 PM 發表

1個咋咩? 我記得好似係有兩個豬仔餅

另外仲有幾個好似糉形(菱形)嘅掛飾

小時候 我家在長沙灣 ,我媽媽在距離我們家 相隔七八條街左右嘅金慶酒家做月餅會( 現在已經執咗笠),有好幾年都係我同大家姐 兩個人 用條擔挑( 一條長長嘅擔挑)擔月餅返屋企,真係好鬼重架~

後來我同大家姐將呢啲責任交託畀我哋嘅細妹,之後我終於脫 ...
老野回憶
哇!你用擔挑擔月餅 你家裡應該有人做生意
這間金慶係唔係東沙島街果間 我未試過卄幾三十年前應該還叫深水埗
不知乜原因改為長沙灣了

引用:
原帖由 泉船 於 2018-11-29 03:26 AM 發表

曾經的歷史細節。拍公仔紙,跳橡根繩,到後來閃卡。。。。

很多很多,只在回憶中。。
射波子 應該試過吧
玩完一定比媽媽罵 因膝頭哥污穢

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2018-11-29 02:08 PM 發表

當時我同大家姐只有10歲8歲左右, 一條擔挑一人一邊, 真係好辛苦㗎

而家後生一輩一定唔肯咁做~

如現在 不是肯唔肯問題
係街外有人報警 話你父母虐兒

引用:
原帖由 泉船 於 2018-11-30 03:31 AM 發表

記不起有沒有玩過,
少時射波子'大時揸波子。
都係用兩隻手指

引用:
原帖由 年英唐.. 於 2018-11-30 09:43 AM 發表

車少早晨
豬籠餅係比較早期
後期嗰啲人通常只係叫做花餅
款式好精緻 用透明硬盒包裝
花餅的形狀有豬,又有兔仔和金魚...等等
會加上金萡紙花做裝飾嘅...當然要睇邊間餅家啦!
我2個家姐最鐘意拎啲紙花來做頭飾玩古代美人
不同餅家 有不同做法,款式又會唔同
我的家族多數幫襯灣仔嗰間「榮華餅家」
呢啲係戰後香港(月餅會)嘅文化特色
通常都係做月餅會先有,好似bonus咁
...
當年未見過免形,金魚形的
仲有金泊咁高檔
當年去灣仔 仲慘過現在去澳門了 又搭車又搭船 所以好少去

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2018-11-30 01:35 PM 發表

兔仔型金魚型我都未見過, 早十幾年前金箔生日蛋糕就見過

我讀中學時期喺北角 砲台山道返學,雖然當時已經有海底隧道,但隧道巴士車費要$1.1, 以當時嘅物價來說, 的確算係好貴( 當時午飯時間喺茶餐廳食一個學生餐 都係$2.2 至$2.5 )。

我返學都係要搭巴士去深水埗碼頭搭船過海再轉巴士, 雖然轉折但車費就慳返好多。我記得果時搭九巴&中巴,學生車費係毫半子,搭 渡海小輪就係一毫 ...
咁高檔?搭車返學
我自小學開始都係行路

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]