• 瀏覽: 412,791
  • 回覆: 750
  • 追帖: 21
+670
引用:
原帖由 亞藍米 於 2018-7-25 06:12 PM 發表

當年紀大了,回看前塵,我感思所有難題都能自然度過。
車到山前自有路
船到橋頭自然直
只要唔死,行過去就會有領會。所得經驗無論是苦或樂,靈魂都會享受的。 ...
老餅米又想當年 乜你都有靈魂㗎咩?

引用:
原帖由 尹惜時 於 2018-7-25 11:44 PM 發表
網頁版瓜左?
啱先都好似瓜左一陣

引用:
原帖由 半空性感的膠袋 於 2018-7-25 04:55 PM 發表

同感
人生哲學,知易行難

引用:
原帖由 亞藍米 於 2018-7-26 06:22 PM 發表

我的靈魂大約在卅歲死了,打算在80歲埋葬身體。
今日見到港版羅拉真人,165cm咁上下高,應該唔夠百一磅,條腰.....20吋呀我的靈魂好似復活啊 ...
沒有靈魂的軀殼 = 沒有鑰匙的門

引用:
原帖由 辟易 於 2018-7-26 07:12 PM 發表

運動吧
跑步 + 運動 = 老辟

引用:
原帖由 yipb1 於 2018-7-27 12:28 AM 發表

咁深嘅野 好難消化
少年你太年輕了

當你去到老餅米咁嘅年紀, 到時你就自然會明㗎喇

引用:
原帖由 yipb1 於 2018-7-28 04:12 PM 發表

多謝你 還說我年輕
年齡需秘密 但應大過你
不過我心態好年輕架
同譚校長一樣年年25歲

引用:
原帖由 亞藍米 於 2018-7-28 09:09 PM 發表

深夜唔記得帶鎖匙要$3800開鎖架
好明顯 係太夜,
半夜三更開鎖佬唔想做佢生意,所以咪專登獅子開大口
假如佢真係肯畀3800嘅,咁咪去幫佢開鎖囉

引用:
原帖由 亞藍米 於 2018-7-28 09:36 PM 發表

哲學,從來無人會明。
人生從來都要自己面對,其他人的意見只可作參考。
心如工畫師,每個人心中都已有自己的藍圖。
宗教,從來都是比人借用名目行騙。就以佛為例,信和學係2樣嘢。
信的,只要信不去問,每日諗下經就會成佛,這是迷信。
學的,每事問,對任何經典如何容合世事萬物都深入理解,佛像可以放去廁所。因為“佛”字只代表覺醒的智者
...
雖然我冇宗教信仰, 但我尊重所有宗教人物,無論佛像觀音像耶穌像定聖母像, 我都唔會放入廁所咁變態囉。

引用:
原帖由 亞藍米 於 2018-7-28 10:23 PM 發表

ee就快60喎
頂你 個肺

引用:
原帖由 亞藍米 於 2018-7-28 10:17 PM 發表
https://www.youtube.com/watch?v=kuiK9RxCbBo
好勵志嘅故事

佢講得好好:
最大的阻力就是自己
踏出第一步 向夢想出發

引用:
原帖由 亞藍米 於 2018-7-28 10:28 PM 發表

這是比諭。
當然,就如先人的一幅畫,我們只會用尊敬的的去懷念,又點會放廁所
如果係比喻,用「收埋床下底」會好啲囉

引用:
原帖由 亞藍米 於 2018-7-28 10:45 PM 發表

耶和華話拜祭偶像是違法的,要將這塊木頭掉落屎坑
有賊人偷蕉

【轉貼】美國著名的攝影師 Henry Leutwyler 採訪了美國芭蕾劇院當家女伶並拍攝了一系列的舞姿照片。在採訪結束後, Leutwyler 還剩下了幾張底片,於是他做了個大膽的要求:希望芭蕾女伶能脫下她的舞鞋,讓他拍攝她的裸足。這個要求讓舞者十分不悅,但基於禮貌,她還是同意了。

當這張照片登上了 Life 雜誌,卻感動了無數的人。

右腳是我的人生
左腳是別人眼中的我的人生

你不是我,怎知我走過的路、我心中的樂與悲。

幸福如人飲水,冷暖自知。

引用:
原帖由 kwan1516 於 2018-8-2 11:43 PM 發表

睇完之後好心up
唔知算唔算係職業病呢?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]