• 瀏覽: 412,500
  • 回覆: 137
  • 追帖: 21
+670
引用:
原帖由 auntie-ee 於 2019-6-18 06:29 PM 發表

香港現時所謂嘅民主,根本就完全唔民主,甚至比獨裁更獨裁。

佢地容不下任何一種不同的聲音,只要同佢地意見相反,就會被滅聲、被起底、被網絡欺凌,喺佢地嘅眼中,言論自由只是民主人士的專利,其他人絕對沒有所謂「言論自由」! ...
一個普通市民的心聲,佢形容香港現時所謂嘅民主好似去左層壓式推銷會,又或者邪教聚會咁
https://news.discuss.com.hk/view ... 90&extra=page=1

但我無法理解香港現時所謂嘅民主黨在香港社會上做了些什麼?在香港安定繁榮上做了什麼?相信香港市民是睇到的。啊!原來民主黨近年真係唔係正常人,成班騎呢一個二個正仆街!其中包括.....
(天下為攻林卓廷)一個三白眼低級沖茶員佢係人格卑劣、毫無政治道德!專攻CY追殺UGL事件已接近6年幾,證據呢?一時話有證據又講唔出,一時又要人地提供證據,咁究竟你地有無證據?佢地話要尋求外來法律意見?三白眼唔係浪得虛名.....竟然話係要cy拿出證據證明自己冇罪?佢係咪傻架?未查證過釘書機就高調開記者會大肆宣傳抹黑北京,到現在還沒有任何向中央政府道歉之意,這些卑鄙無恥之徒連做人最基本的承認錯誤及承擔責任也沒有!天下為攻D錢用去左邊?  

(強搶手機許智峯)一個城市大學法律系學士的立法局議員許智峯懷疑女職員手機有野侵犯佢私隱,竟然強搶手機衝入男廁強行閱灠手機內容,女職員受驚嚎哭,許智峯仍然不肯還返手機,事隔10分鐘後才歸還手機?什麼法律系學士?呢d究竟係什麼法律系?真係太不可思議
(嗌人八婆胡志偉)胡志偉所謂民主黨主席,佢有本事就大大聲理直氣壯講自己的論點,竟然係呢d咁低質素既行為?成隻癲狗咁沖呀沖呀!亂嗌特首林鄭做八婆?品行粗劣嘆為觀止!咁既質素都做到議員?我實在不明白做這種事的人到底腦袋在想甚麼?諗黎諗去原來民主黨主席係咁做?
(帶咪主持涂謹申)涂謹申最好笑,說什麼30年法律經驗?竟然無立會秘書處職員確認法案委員會基礎下表決的合法性,自己帶音響設備,帶埋自己秘
書、法律顧問,自己開間房帶咪再跟住扮「主持」,仲自把自為「通過」?
偽制網頁通知叫議員開會咁都得呀?終於明白什麼叫做圍爐取暖!
(廿一野釘林子健)萬中無一大肥豬話有獎學金去美國讀書既林子健!做呢d開創先河野,老作大陸公安釘書機釘搞佢大脾,痛痛痛痛....廿一痛,廿一野釘大脾....呀大佬?仲叫保安局長交待喎?好彩而家有天眼!唔係口同鼻拗!不過証確鑿....當初想出位,赤柱留左個最出既位比佢,讓佢夢想成真吧....人生要更精彩嘛!

鄺俊宇應該...藏有《武穆遺書》質疑???
啊!點解民主黨59人退黨?所謂『不怕神一般對手。最怕豬一般隊友』...你地識乜? 呢d係民主的表現.....你59人識條毛咩!

引用:
原帖由 辟易 於 2019-6-18 08:52 PM 發表

我無數據統計.但以自己朋友為例確實黃比藍言行偏激好多.
有個朋友住八鄉,上佢屋企燒烤.立場上佢黃我藍(其實我本身不認同這種分類,不過暫這樣來當彼此立場吧).大家飲下酒講下點解撐或反.佢都會聽我講自己理由.講完碰下杯就係咁.
如果黃藍都似我地咁相處,相信香港點都唔會太差.
可惜唔係.早年講到佔中有朋友連我家人都拖埋落水.而這種事好多..世界在進步.唯獨香港在鬥爭中沒落. ...
你呢個朋友還沒有進入偏激?竟然都會聽你講自己理由,都可算係萬中無一啦!

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2019-6-22 06:34 PM 發表

因為現時這一班年青示威者已經不受泛民控制,完全失控了,這就是張超雄的下場

http://www.orangenews.hk/news/system/2019/06/21/010119654.shtml
因為鑊鑊都係企係後面指指點點.....議員人工就收足,衝又唔見佢衝,有位佢就出黎抽水...比佢地坤左咁多年仲唔知咩!

哈哈!廢青食住靠父母,在場屋企人都是錯

https://www.youtube.com/watch?v=3Z_El90ubWI

教棍一手一腳訓練出來廢青批鬥父母!

引用:
原帖由 一個普普通人 於 2019-6-24 09:45 PM 發表
約,,,,2000年之前我係投泛民嘅...
2000之後我投佢地對家..
約6-7年前我申請取消做選民...

波叔...你幾時先悔改
波叔係司馬昭之心...路人皆知!千辛萬苦找新聞就係搵理由想抹黑共產黨,點會悔改!
點解波叔多年來所有係討論區發出既帖都係一路重複針對共產黨?背後原因?其實好簡單....波叔其實係中國國民黨D人

引用:
原帖由 辟易 於 2019-6-27 06:36 PM 發表
犧牲色相轉話題,歡迎波叔齊運動.
近日在風花雪月吹水版被波叔污染了。點可以要犧牲色相轉話題啊?
顯示波叔全部帖子
https://news.discuss.com.hk/view ... =2866788&page=7
吹水版.....一次半次的政治立場意見是沒有問題,一日幾版去做同一件事.....點都講唔通
講得直接又怕得罪!波叔係司馬昭之心...路人皆知!睇返波叔短時間內一日幾版去不停回覆宣傳做同一件事..(包括不停回覆相關文章,回應有近似。亦見到是 copy and paste。等等).已說明濫用平台,其目的純粹是搞政治立場,甚為討厭。
根據洗版定義其目的分明是犯總版規[二]
呢度係風花雪月吹水版,大家吹兩句水...希望波叔理性一點,無須牽扯得太遠

引用:
原帖由 辟易 於 2019-6-27 07:44 PM 發表

又無所謂污染.不過政治話題公海大把.這裡不妨輕鬆下.
但是......我現時看到的惡意灌水...希望YanNessIsMe版主常規處理

引用:
原帖由 WongManTak 於 2019-6-27 07:48 PM 發表

先有你們長期政治立場意見, 互相乎和.
異見即違規
個人一次半次的政治立場意見是沒有問題...但是我現時看到波叔不停洗版

引用:
原帖由 WongManTak 於 2019-6-27 07:55 PM 發表

我認為你在惡意灌水!
你話你認為我是符合惡意灌水嗎?我希望YanNessIsMe版主常規處

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2019-6-27 10:04 PM 發表

如果露埋兩點 會更有加誠意
咸濕....ee

引用:
原帖由 auntie-ee 於 2019-6-27 10:44 PM 發表

你夠膽講你唔咸濕咩?
哈哈!你知我同ee你講笑
男人想咸濕女人係作為每個正常男人的表現.......作為玩屎忽既民陣呢....只是知道,人體構造,臭屎忽窿,是用來大便,拮得多好易無啦啦跌舊屎出來!搞屎忽代價係...每次示威撬起地下磚頭.....說時遲那時快,無啦啦跌舊屎出來,就係咁....一定要屎片跟身 你肯定知講邊個啦!

引用:
原帖由 佛口蛇心十一 於 2019-7-1 02:48 PM 發表

我唔準你咁講!
人哋係「和平精英」,唔係暴徒~

和平撞擊、和平投擲、和平襲擊
鐵馬、鐵枝、挖磚頭、拆鐵欄、激光、玻璃石灰、通渠水.....這些都是水手無寸鐵嗎?
這些都是正常的和平示威嗎?和平/理性嗎?
現時呢班暴徒越嚟越毒,已經不受泛民控制,完全失控了

https://www.youtube.com/watch?v=NYxdbK9LOsA&feature=youtu.be

這就是張超雄話「星期一出嚟暴動」

引用:
原帖由 @海東青 於 2019-7-2 12:05 AM 發表

他自狼來他自惡
我自一口真氣足

九陰真經果然名不虛傳
師兄講名不虛傳係代表「九陽真經」第二卷經文中選輯

「他強任他強,清風拂山崗;他橫任他橫,明月照大江。」
「他自狠來他自惡,我自一口真氣足。」

代表「九陰真經」經文選輯係.....
「天之道,損有餘而補不足,是故虛勝實,不足勝有餘。
其意博,其理奧,其趣深。天地之像分,陰陽之侯烈,變化之由表,死生之兆章。」

引用:
原帖由 @海東青 於 2019-7-2 01:20 AM 發表

可能我心底又另一回事
一如以往的坐車回家…
哪,道理何在?
我唔明師兄你想表達D乜?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]