• 瀏覽: 11,338
  • 回覆: 88
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 超靚仔17 於 2018-4-22 10:52 AM 發表
〔即時新聞╱綜合報導〕近日華為才遭美國封殺,如今又傳出原本欲承建的澳洲海底光纖電纜,遭到澳洲政府拒絕,正式出局。
《華爾街日報》報導,澳 ...
唓,我以為好大單添!

引用:
原帖由 for158 於 2018-4-22 01:48 PM 發表

你老母係西人?
師兄說得對

5億算係咩工程?
喺香港建間圖書館都10億!

引用:
原帖由 oldbeer 於 2018-4-22 02:20 PM 發表

你呢個想法行事死十次都未知乜事,你攻海外市場
幾時都不可只從自己角度想人家會有乜反應,
人地幾年前講到出口都唔理,仲有乜好講!
中國工業力發展之路,唔係歐美日澳聯手就可以由外部去壓抑,呢個係純粹理性既歷史條件分析.

你試吓回顧當年18世紀初,技術力大比例落後於大英帝國及歐洲既新旦生美洲合衆國(美國),遭受前宗主國,大英帝國既經濟封鎖,當時自信滿滿既大英帝國相信,用船航禁令、工業技術封鎖,就可以令到連蒸氣機工廠都無既美國人,永遠停留在農牧既蠻荒社會,但歷史現實卻係點?

到1stWWW時,美國工業經濟力已經變成,比英國及歐戰各國既總和,還要龐大一倍以上既經濟巨無霸, 傲視歐洲!

當年18世紀初,喺各技術層面都大幅落後歐洲既美國,又係點樣喺種種封鎖下,只用一百年時間就反超越歐洲?

答案就係美國以模仿抄襲英國篜氣機等工業品為基礎,去製造出粗劣既仿製火車、織布機等等,用呢啲仿製工業品,去供應自己美國既龐大內需市場(美國喺植民地年代,其人口已經遠遠龐大於大英帝國本土),喺龐大而且統一性高既內需市場保證下,促成美國工業製品既不斷換代更新,出現嚇人既工業奇蹟: 美國依扙自己龐大既內銷市場,只用約70年時間,就完成大英帝國花近150年才走得完既工業化之路,人口龐大既美國喺工業技術力既成長速度,促促快英國一倍有多,就係多得自己龐大既人口動力!

其實美國類似案例早有先例,就係後起之秀德國,以高速工業化追趕上英法兩國,德國同樣人口遠超英法兩國,所以當德國成功起步去工業化,其工業技術推進力量遠超前輩英法兩國.

歷史一再輪迴,呢個客觀情勢再次出現,而且係出現喺當今中國人身上. 當今中國技術力落後美日德,但落後幅度不過5~10年,比起當年美德兩國落後境況,中國現況樂觀得多,你睇中國過去30年既工業技術成長力,快得驚人! 不論歐美日如何封鎖,依賴中國自己龐大既內銷市場,一樣會促夠支撐中國人既工業技術向前突破,重演當年美德兩國工業化既歷史.

對於一個人口大國而言,工業化最艱難時刻就係起步,只要煎得過起步期既 "惰性" 難關,依賴其龐大人口巿場需求,就會形成 "慣性動力" 去維持自身工業技術成長,唔係外部市場封鎖就能夠剎停,只少以美國及德國既歷史例子已經表明呢個現實邏輯.

明未?

澳洲同美國一樣都係冇歷史厚度既國家 諗野係膚淺 唔會太長遠

引用:
原帖由 百李挑一 於 2018-4-22 12:59 PM 發表
澳洲網速出名又貴又慢
無華為幫手
即係我地用開1000m , 用返6m梗係想死啦。
人地澳洲鬼用開6m . 鬼知1000m有幾快咩。

引用:
原帖由 bchk1842 於 2018-4-22 01:25 PM 發表
華痿等執笠,抵死
中共勾結伊朗恐怖份子勢力,罪該萬死
中國人唔作死就唔會死
我怕你到死個日,佢都未執喎。

引用:
原帖由 hangten 於 2018-4-22 11:33 AM 發表
將大陸人逐出澳洲
所以你返左香港?

引用:
原帖由 for158 於 2018-4-22 06:42 PM 發表

老鷄食洋腸😍😍
生個低能樣

敵對國,不應投資。

引用:
原帖由 超靚仔17 於 2018-4-22 10:52 發表
〔即時新聞╱綜合報導〕近日華為才遭美國封殺,如今又傳出原本欲承建的澳洲海底光纖電纜,遭到澳洲政府拒絕,正式出局。
《華爾街日報》報導,澳 ...
連合計和應英美對付中俄。

中國只會報喜不報憂!