• 瀏覽: 83,265
  • 回覆: 666
  • 追帖: 15
+11
引用:
原帖由 邊際流星 於 2018-4-15 09:42 PM 發表
看台灣很幸福? 香港作家:東西好便宜背後藏辛酸

http://img.chinatimes.com/newsphoto/2018-04-15/656/20180415000926.jpg

圖為外國遊客在九份品嘗台灣美食欣賞風景。(達志影像/shutterstock)

香港人看台 ...
係台灣佬同埋毒果吹到台灣好幸福,同埋香港人被代表姐

引用:
原帖由 邊際流星 於 2018-4-15 09:42 PM 發表
看台灣很幸福? 香港作家:東西好便宜背後藏辛酸

http://img.chinatimes.com/newsphoto/2018-04-15/656/20180415000926.jpg

圖為外國遊客在九份品嘗台灣美食欣賞風景。(達志影像/shutterstock)

香港人看台 ...
黑心油,詐騙同埋自吹自擂充大頭鬼,小學生都知道係你台灣特產啦,真係夠晒無恥,香港地緣上同大陸係比較接近,但係香港制度完善食品監察嚴謹,相比你台灣,人種直接就已經係福建人,香港上市嘅福建系股票一般都有管理層折讓啦😁

引用:
原帖由 jetflyer 於 2018-4-15 10:56 PM 發表
台灣嘢食邊夠香港好食?

台灣衣飾邊夠香港朝?

台灣出行交通,就只用台北嚟同香港比較,邊夠香港方便?其他地方就更唔使跟香港比。

至於住,無實際係台灣生活過,我嘅想法可能比較主觀。總覺得 ...
生活嘅嘢,你識條鐵咩,最緊要自我感覺良好,自欺同欺人都有一手,唔係點做詐騙集團故鄉呀😁

引用:
原帖由 hkguy001 於 2018-4-15 11:08 PM 發表

2300萬的台灣, 食安事件比得上人口13億的大陸

https://zh.wikipedia.org/wiki/台灣食品安全事件列表
所以仲好意思話返人哋轉頭,話大陸都好啲,話香港一個國際排名前列嘅國際大都市食安問題比佢第三世界台灣嚴重,面皮真係成尺厚,難怪可以做到詐騙集團故鄉

引用:
原帖由 jetflyer 於 2018-4-15 11:11 PM 發表

理想討論,用字文雅啲得唔得?你最多話某啲政治傾向嘅青年人為自由甘願過啲刻苦,簡樸嘅生活。
除咗反共嘅自由,我睇唔到仲有咩其他自由香港係差得過台灣囉

引用:
原帖由 siuming1979 於 2018-4-15 09:50 PM 發表
啲嘢食咁平,根本係依靠低價、冇保障嘅勞動力。

道理顯而易見,林生講到發現新宇宙咁
文人多鳩up
一句「台灣好窮」已清楚表達晒佢咁多句廢話

引用:
原帖由 西奴末日 於 2018-4-15 11:27 PM 發表

台灣係師承日本

X2
主要係壞個方面

引用:
原帖由 jetflyer 於 2018-4-15 10:56 PM 發表
台灣嘢食邊夠香港好食?

台灣衣飾邊夠香港朝?

台灣出行交通,就只用台北嚟同香港比較,邊夠香港方便?其他地方就更唔使跟香港比。

至於住,無實際係台灣生活過,我嘅想法可能比較主觀。總覺得 ...
真實既台北市容大概同香港既大角咀舊區咁上下

顏色人應該話:好過生於亂世的HK。。。

引用:
原帖由 at01 於 2018-4-15 11:48 PM 發表
你用香港所賺的錢去台灣消費梗係平
你試下賺台灣工資水平去生活返台灣就知同香港人係返香港消費差不多......
如果咪金剛點解死都係香港撈真銀?
益左呢條台灣佬啦,近年蘋果因為各種目的係咁吹捧台灣,炒起左台灣個價,呢個鄉下仔係香港呃蝦條咪易左囉,你要知道好多港女係智盲黎㗎嘛😁

正常有腦都知, 平....都要人工, 咁平就知佢地可以賺幾多啦~

你睇吓美麗化妝品全離開臺灣就知咩事啦⋯

引用:
原帖由 wailunau1 於 2018-4-16 12:09 AM 發表

坡坡食同住平過香港,
了解過當地工資,
其實揾既錢同香港差唔多,
但奇在佢地人均GDP十分高!
估計係低端人口相對少!
唔係,佢哋將外勞嘅產值計埋落本地人口嗰度,即係如你開放深圳人黎香港工作嘅話,而佢哋嘅產值只計落香港人口,香港一夜之間就會高過新加坡

引用:
原帖由 tintin117 於 2018-4-16 12:22 AM 發表
呢d嘢,有常識的人一早都知啦. 井底之蛙就當係發現新大陸
有名你叫崇台撚,係咁上下水準啦,台灣都崇拜喎,台灣先進過香港好過香港都講得出wor,你期望佢會有咩水準呀?😂佢係一個好好嘅填詞人,但呢個世界除咗填詞之外,仲有好多知識既嘅

林夕老實講從來太理想主義且甚為離地,首先食安問題其實台灣更早,而台灣師承日本,比如地溝油源自台商,是根據日本生物柴油技術而來. 台灣飲品加用塑化劑已是多年嘅事,但台灣食檢很黑,驗到唔報或甚至改標準(呢招又係日本教,可參考日本福島d幅射標準),所以冇人嘈.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]