• 瀏覽: 83,269
  • 回覆: 666
  • 追帖: 15
+11
台灣人渣多

原本都想留有餘地,追求過簡樸生活?咪講笑啦,根本就高不成低不就,廢物有工唔願返唔焗住過簡樸生活唔通想做大富豪呀,無屋企人嘅咪擺老援囉,所謂追求心靈富足只係遮醜布,等同時時將公義掛係咀邊嘅仆街一樣虛偽。
引用:
原帖由 jetflyer 於 2018-4-15 11:11 PM 發表

理想討論,用字文雅啲得唔得?你最多話某啲政治傾向嘅青年人為自由甘願過啲刻苦,簡樸嘅生活。

引用:
原帖由 launch_date 於 2018-4-17 04:01 PM 發表

???

係要講政制既話,聯合國有調查報告指
挪威民主指數最高,亦係最快樂城市,排前既都係民主國家

咁台灣同香港比呢?
台灣足足贏香港一倍,快樂指數都多一倍
有正常教育同智力嘅人有心睇下各種調查同研究報告都應該知道你講嘅嘢。 

引用:
原帖由 malibig2015 於 2018-4-16 09:28 AM 發表

睇到大部分人將國民生產總值GDP理解成人均收入,可以生產咁多唔代表可以得到咁多囖
雖然不等,不過都正相關。

真心講句,大家都睇到、知道呆彎嘅情況,
呆蛙點會生活得開心?點會覺得幸福?
好嘅話,呆正苦嘅民調、民眾滿意度…等,
就唔會咁低啦!

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 launch_date 於 2018-4-17 06:03 PM 發表

2017年 -----  差
聯合國《世界快樂報告2017》.......由榜尾倒數的最不快樂國家,前5名則為中非共和國、布隆迪、坦桑尼亞、敘利亞、盧旺達。
亞洲方面則是新加坡領先,排名第26,其次為32名的泰國,香港則是第 ...
咁你仲唔移民去菲律賓?那那聲啦

早五,六年前去過呆灣幾次,坐地鐵個個垂頭喪氣心事重重,D食店真係過午不食咁,學哂歐洲中午關門休息。果間SOGO十足中聯國貨咁,見過幾次地鐵內有精神病人四圍鬧人,其實呆灣嘅經濟都近似南韓日本,明顯見到D人身上衣著,手機都係好舊款,就知經濟有幾差。但係同一真實現象就係,比錢消費緊嘅有八,九成都係大陸遊客
引用:
原帖由 Uhu123 於 2018-4-17 11:20 PM 發表
真心講句,大家都睇到、知道呆彎嘅情況,
呆蛙點會生活得開心?點會覺得幸福?
好嘅話,呆正苦嘅民調、民眾滿意度…等,
就唔會咁低啦!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]