• 瀏覽: 20,944
  • 回覆: 240
  • 追帖: 1
+2
引用:
原帖由 lwklwk8742 於 2018-4-15 02:37 PM 發表
荷蘭一個葬禮展覽會展出一個「自殺膠囊」,用家只要按下按鈕,膠囊會注入氮氣,在內的人便會死亡。有份發明這機器的醫生認為,人有權利選擇何時死亡,多年來一直倡議安樂死。

https://fs.mingpao.com/ins/2018041 ...
注入氮氣時,人會感到缺氧而不適,可能會掙紮,所以應先注人歌羅芳,失知覺後才注氮氣。

自殺落無間地獄

跳樓的社會成本更加大啦,要警察消防出動,又要人清理現場,又要搵人打齋,業主又因為變成兇宅而蝕錢。所以跳一次樓不是咁便宜的。反而這種自殺膠囊可以讓人死得有尊嚴和舒服,政府應該考慮大量採購,放在指定地方讓人自殺。然後每日搵人去清理遺體,這個社會成本就立即降低很多。

我絕對唔支持自殺既行為,但有些人被傷病折磨多年至死,真係可能選擇安樂死會比較合適.....

引用:
原帖由 betterbetter 於 2018-4-16 10:25 AM 發表
跳樓的社會成本更加大啦,要警察消防出動,又要人清理現場,又要搵人打齋,業主又因為變成兇宅而蝕錢。所以跳一次樓不是咁便宜的。反而這種自殺膠囊可以讓人死得有尊嚴和舒服,政府應該考慮大量採購,放在指定地方讓 ...
其實政府的角色只需要係立法同監管,其他執行上可發牌俾殯儀館,私人骨灰龕場等等就可以了

自殺膠囊可以核對埋身份證或其他證件確認身份,自殺者亦都可以選擇埋後事處理方法如邊間殯儀館,火葬定土葬定海葬,要唔要骨灰龕位,等等
之後揀埋付款方式再付款就可以按啟動制完成程序,乾淨利落

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2018-4-15 03:29 PM 發表
應該有尊嚴、舒舒服服地離世,這是人權!
人類越來越長命,安樂死會逐漸普及

引用:
原帖由 betterbetter 於 2018-4-16 10:25 AM 發表
跳樓的社會成本更加大啦,要警察消防出動,又要人清理現場,又要搵人打齋,業主又因為變成兇宅而蝕錢。所以跳一次樓不是咁便宜的。反而這種自殺膠囊可以讓人死得有尊嚴和舒服,政府應該考慮大量採購,放在指定地方讓 ...
要安樂死
用槍咪得
向頭部開槍立即無知覺
簡單d
打大量嗎啡
洗撚搞咁多野咩

殺人武器

引用:
原帖由 sohotabc 於 2018-4-15 02:56 PM 發表
我覺得人應該有權選擇自己幾時死
😒係咯,你想死就死。咁燒炭啦。仲平。一邊睇咸帶,一邊飛機,仲安樂啦!
問題係,你允許咗。咁受教育低個d。仲有有心殺人個d。就可以大行其道啦。
吸毒都係啦。人地自己選擇吸。你應該有權啊? 有邊個係被逼吸毒啊? 咁點解禁止啊?因為引導係好重要。
自由只有係秩序下,受教育下先可以。

引用:
原帖由 lwklwk8742 於 2018-4-15 02:37 PM 發表
荷蘭一個葬禮展覽會展出一個「自殺膠囊」,用家只要按下按鈕,膠囊會注入氮氣,在內的人便會死亡。有份發明這機器的醫生認為,人有權利選擇何時死亡,多年來一直倡議安樂死。

https://fs.mingpao.com/ins/2018041 ...
喺各大商場擺返幾廿個,行過路過隨時隨地,享受安樂服務。。

應該一條龍服務
加自動火化/自爆設定
無需收屍系統 賺硬

引用:
原帖由 雲心 於 2018-4-15 03:12 PM 發表
人不能自理,死了好過
不能自理即有機會需要人幫手先可以用到呢部嘢,幫手嘅人都有可能被判協助謀殺喎!

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2018-4-15 03:13 PM 發表
其實點解要搞咁多野?
打枝針咪死得舒服囉
幫人打針嗰個會被控告謀殺!所以宜家醫生只會提議放棄延續生命救援!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]