• 瀏覽: 8,365
  • 回覆: 96
引用:
原帖由 愚人之石 於 2018-4-10 12:42 PM 發表

泉洲你梗贏,去南韓再打過睇下點?
去南韓華為一定輸緊,連端午都係南韓發明,你話三星點會輸。

中國法律 (專利法、商標法等等) 同國際脫軌, 自成一格以保障國企為大前題.

唔講其他外國品牌, 「榮華月餅」相信好多香港人都熟悉既香港品牌, 你會唔會諗到「榮華月餅」會比人告侵權, 最後仲要輸埋官司兼要改名同賠錢.

詳情, 自己上網搵.

至於其他品牌, 包括G2000, LV, MICHALE JORDAN, NEW BALANCE 等等, 都係被告侵權並且被判敗訴.

黎緊可能會出現既官司 - 維他「奶」告 維他「牛」? 定 維他「牛」告 維他「奶」? 連包裝都近乎一樣.

引用:
原帖由 愚人之石 於 2018-4-10 12:42 發表

泉洲你梗贏,去南韓再打過睇下點?
http://www.orientaldaily.on.cc/cnt/china_world/20151206/00180_008.html

三星允付蘋果42億 平息專利訴訟

三星去到美國都係咁輸,但最後都沒有再到南韓打返蘋果

引用:
原帖由 samsampigpig 於 2018-4-10 01:06 PM 發表
中國法律 (專利法、商標法等等) 同國際脫軌, 自成一格以保障國企為大前題.

唔講其他外國品牌, 「榮華月餅」相信好多香港人都熟悉既香港品牌, 你會唔會諗到「榮華月餅」會比人告侵權, 最後仲要輸埋官司兼要改名同賠 ...
講呢啲?
因住俾人鬧你法盲
討論呢家嘢要睇「人」
如果唔係就變成我頭像講嘅嘢

呢啲自High 文,由得班阿凡達打J 

1,2  睇送食飯

引用:
原帖由 我係沉大師 於 2018-4-10 11:26 AM 發表

同佢講嘥氣啦,個5G標準係華為制定,經國際電訊組織認可

全世界要開發5G產品,都要俾專利費華為

各大電訊設備製造商,互商購買對方專利,係行業常態

近年的發展,蘋果每年要俾華為的專利費,已經 ...
5G標準唔係華為制定而系華為有份制定,我好似記得華為中興等中國企業佔11%,高通佔14%

引用:
原帖由 samsampigpig 於 2018-4-10 01:06 PM 發表

唔講其他外國品牌, 「榮華月餅」相信好多香港人都熟悉既香港品牌, 你會唔會諗到「榮華月餅」會比人告侵權, 最後仲要輸埋官司兼要改名同賠 ...
佢地要係大陸賣又無或者遲過人做商標註冊,俾人告番好正常。唔係你係香港做左註冊就可以打橫行哂成個世界嘛。

引用:
原帖由 amypat 於 2018-4-10 09:14 PM 發表

佢地要係大陸賣又無或者遲過人做商標註冊,俾人告番好正常。唔係你係香港做左註冊就可以打橫行哂成個世界嘛。
咁G2000點計?
解嚟聽下

引用:
原帖由 格蘭度 於 2018-4-10 08:54 AM 發表

呢啲法,傻嘅先信,山寨告原廠,侵權告原創,係喺中國先告得贏
on9 仔同黃屍永遠唔會知大陸既專利有幾多

引用:
原帖由 百李挑一 於 2018-4-10 08:49 PM 發表

5G標準唔係華為制定而系華為有份制定,我好似記得華為中興等中國企業佔11%,高通佔14%
5G好似有4個最主要既標準要制定,依家華為先取得一個。係以前,全部係老美玩哂,依家俾華為打破左。以後會有億億聲美金收益俾左華為。

引用:
原帖由 織田信長 於 2018-4-10 09:16 PM 發表

on9 仔同黃屍永遠唔會知大陸既專利有幾多
記得自己講嘅嘢!!
數嚟睇下!

引用:
原帖由 amypat 於 2018-4-10 09:17 PM 發表

5G好似有4個最主要既標準要制定,依家華為先取得一個。係以前,全部係老美玩哂,依家俾華為打破左。以後會有億億聲美金收益俾左華為。
以前Sony自己制定標準
老美完全唔so佢
搞到套標準完全無用
宜家華為有份制定標準
好采華為背後有14億市場
除非老美放棄呢個市場
唔系就要認可華為嘅標準
但系老美又要用啲嗱喳招數
嚮美國禁售華為
證明華為已經打到美國痛處

引用:
原帖由 格蘭度 於 2018-4-10 09:26 PM 發表
記得自己講嘅嘢!!
數嚟睇下!
記憶中 中國近年無論專利或論文都係全球第一
要提一提你 專利都係有年期 西方陳年舊專利過左特定期限就人人都用得

三叔返南韓吧

世界第一,最先進發達國家打呢D官司,未輸過

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]