• 瀏覽: 2,026,811
  • 回覆: 22
  • 追帖: 503
+358
引用:
原帖由 太大星 於 2018-10-12 09:13 PM 發表

呢個係網上申請的ETA簽証,純粹作反恐作用,同加拿大上年實施的一樣,揸日本、新加坡護照都要簽,最重要佢地有錢收。
咁本身特區護照係免簽;咁2021年後係一樣免簽證,但需要再搞呢份ETA先可入境?

引用:
原帖由 太大星 於 2018-10-12 10:24 PM 發表

呢樣只可說是入境審核,不算是簽証。持正式英國護照入美國都要辦理類似審核,否則不能登機或入境 ,即使是免簽證。

呢啲衰嘢首先因為英國有個鞋底詐蛋人乘飛機入美被查出,美國認為免簽證護照都有風險,所以最先實施呢啲ETA簽証,專比免簽証護照用,之後加拿大上年跟隨。 ...
明白哂。吾該師兄

引用:
原帖由 風天小畜 於 2018-10-12 10:30 PM 發表
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20181012/58786635
所有免簽國家都要伸請
Thx Ching

引用:
原帖由 horse2014 於 2018-11-3 12:32 PM 發表
天涯論壇 > 國際觀察 > 歐盟反水底氣何來
樓主:跳蚤其實是小強
時間:2018-11-0311:38:24
地主家毛衣逆差又雙叒叕創新高,毛衣保護主義並沒有給地主減少逆差,反倒增加了逆差,不斷增加,而且越來越大,金毛在橢圓形辦公桌上滿頭霧水,按道理金毛也民粹過了,也瘋過了,也不要臉過了,把一切不合服地主家的規則也推翻了,關稅也加了,怎麼就沒有絲毫的好轉呢?(有好轉就奇怪了,跳蚤從第一天發 ...
馬兄,美國內里應該越逆越開心,反正交易條件絕對係美元結算(熱錢)都係印比你啫但攞左中國既資源,問題係點樣引爆全球或西太危險令(暖錢)回流返美國。

1。呢個產生更大貿易逆差有冇可能係老美的圈套
2。美股升亦可叫做暖錢回歸,但用其他蓋去com既,但佢又com得賞算輕鬆,一未開機QE,二美匯不斷升,三息反而加左幾次,其餘反應經濟成長幾個數據都向上,咁邊忽危?

請馬兄賜教🙏

引用:
原帖由 horse2014 於 2018-11-18 11:48 AM 發表

凱薩兄,賜教就不敢,分享一下睇法吧!
這場戰爭有趣的地方係老美好似越打經濟越好,股市跌但又好似跌唔落,美滙指數又越打越高,d 就業數字又全民就業;相反,中國果邊就打到股滙大跌,失業數字上升,樓價大跌!但更奇怪係,中國唔急,老美急到賴尿!
點解係咁,其實祗要對 K 君各帖內的各師兄文章進行扒文,就應該全部掌握,在這,我簡單地分享下我對你問題的理解。
1.老美用印的美金換人家實物,老美要繼續換, ...
多謝馬兄,消化下先👍🙇‍♂️thx

各位新年好,請問呢個帖有冇續集?

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2019-2-11 11:49 PM 發表

https://www.discuss.com.hk/redirect.php?tid=27835604&goto=lastpost#lastpost
Thx Ching

引用:
原帖由 Moon1227 於 2019-2-13 08:05 PM 發表

果邊個貼有主題,萬一太離題可以搬返過嚟呢邊繼續傾
Thx Moon

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]