• 瀏覽: 2,027,093
  • 回覆: 7,506
  • 追帖: 503
+358
繼續支持

繼續支持K兄!

而家比人既感覺係大陸係好想好想快D同浸浸交手.仲係不擇手段添

【高峰】:剛才我已經說過,中方已經做好充分準備,如果美方公布新增1000億的徵稅產品清單,
我們將毫不猶豫立刻進行大力度的反擊。我們不排除任何選項。謝謝。

http://www.mofcom.gov.cn/xwfbh//20180406.shtml

引用:
原帖由 scottiehong 於 2018-4-6 07:02 PM 發表
人仔唔會貶值,北極熊中東佬賣油收人仔,阿爺玩貶值人仔,仲邊有人肯賣油比阿爺?A股升,人仔匯水跌,班外資大孖沙邊肯入場玩A股? 咪玩啦 人仔唔駛對其他貨幣貶值,只要對黃金貶值=對全世界所有貨幣貶值,要做到 ...
師兄高見,但狂炒黃金會唔會引起世界恐慌,對貨幣不信任,甚至影響埋人仔的國際化進程?

引用:
原帖由 風天小畜 於 2018-4-6 09:29 PM 發表
而家比人既感覺係大陸係好想好想快D同浸浸交手.仲係不擇手段添

【高峰】:剛才我已經說過,中方已經做好充分準備,如果美方公布新增1000億的徵稅產 ...
重有呀爺開記者會既時間..... 美股開市前..... 而家美期唔見左181點,正式開市會唔見幾多呢?

支持樓主

引用:
原帖由 太大星 於 2018-4-6 09:34 PM 發表

師兄高見,但狂炒黃金會唔會引起世界恐慌,對貨幣不信任,甚至影響埋人仔的國際化進程?
呢個方法巳經對阿爺最有利,損害最少。只要阿爺繼續咋唔知,扮哂野,將黃金當*大宗商品* *貴金屬* 用市場供求為包裝,有幾多人睇得穿 ?

繼續做CDR學嘢,支持K兄和各位高手討論

我呢個CDR都黎支持下

引用:
原帖由 風天小畜 於 2018-4-6 09:29 PM 發表

【高峰】:剛才我已經說過,中方已經做好充分準備,如果美方公布新增1000億的徵稅產品清單,
我們將毫不猶豫立刻進行大力度的反擊。我們不排除任何選項。謝謝
這句夠耐人尋味.

引用:
原帖由 horse2014 於 2018-4-6 02:27 PM 發表

我個人覺得人民幣不但唔會貶,而且會升;阿爺好清楚打貿易戰宜二年中國岀口唔會好,而且會轉差,宜個轉差,我覺得係阿爺刻意而為之。

首先,國內有部分低 ...
今晚商務部最重要一句話就係“雙方更不可能就此問題進行談判”,商務部澄清中美間就 500 億沒有談判,就一千億更不可能談。

我不知玩美股班友係唔係唔識中文,真係唔識就揾翻譯啦,如果識,開盤點會跌咁少?阿爺今晚即係督爆特大帝宜二日嘅大炮,根本無談判,阿爺亦無打算同佢談,即係話貿易戰必打,而且阿爺求戰天。

其實,講真,阿爺今次好明智,同老美有乜好傾,祗要你睇老美嘅基本要求就知:1.阿爺要自動減一千億,或者俾一千億老美,點減,阿爺自己搞掂佢,高科技,諗都唔無諗;2.金融全開放俾老美,即係話四大行老美要買就買;相反,老美唔會開放俾阿爺;3.老美中意你個市場尼開廠就乜技術都唔俾你,總之剩要你 d 勞力同市場;4.停止所有 2025 計劃。你話有乜好傾!

寫到宜度,美股終于跌 300 幾,有人翻譯左段野岀尼,知道大 wok 了。

宜家我仲係財經版見好多帖文話中美最後一定無野,d 財演個個都話無野架 go 啦!其實,阿爺今晚好清楚話俾大家聽,已經無得傾!大家收拾好心情打仗啦!

引用:
原帖由 horse2014 於 2018-4-6 11:00 PM 發表

今晚商務部最重要一句話就係“雙方更不可能就此問題進行談判”,商務部澄清中美間就 500 億沒有談判,就一千億更不可能談。

我不知玩美股班 ...
阿爺上次話 *奉陪到底* ,今次加多句 *不惜代價* ,口講唔想打,其實好想打。好啦,新仇舊恨一次過計清計楚。

問各位大儒, 黃豆這ㄧ類農作物,可否從㺯國中轉他國再入中土。如可.那麼 美國 農民看似也沒有什麼大損失。可否用食物基因改造為名禁止入國

引用:
原帖由 stone612 於 2018-4-6 23:18 發表
問各位大儒, 黃豆這ㄧ類農作物,可否從㺯國中轉他國再入中土。如可.那麼 美國 農民看似也沒有什麼大損失。可否用食物基因改造為名禁止入國
如經第三地,一樣都會被轉口國壓價,運費成本都會大增,美農的收入都一定有影響

支持K兄!
我個人觀點係美國自己好清楚依家唔攪中國之後一定再冇機會,中國什麼也不缺只缺時間,美國佬唔係儍!今次美國都落本攪,軍事經濟台海印越非朝韓日俄等,不過美國今次太欠張法,威力減弱太多!如果老基仲係操盤手嘅話,局勢可能完全不同!
今次美國不會收手,也不可能收手!原本想快刀斬亂麻速戰速決,但全部也番不起風浪,只好硬打貿易戰,但中國借題發揮,一於死拖,一來令自己爭取時間,一來拖累美國,令美國也不可能快速轉變策略多面攻擊!
估計未來局勢會維持(中國樂見,睇中方官員就知),美國被拖無計可施,後手很可能發展成煽動民意,又一個大型冷戰時期出現!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]