• 瀏覽: 2,026,814
  • 回覆: 7,506
  • 追帖: 503
+358
引用:
原帖由 ecwce 於 2019-1-17 11:06 PM 發表

大陸對台灣的貿易是逆差, 也是說 中國是派錢給台灣, 所以這個講法並不成立
所以親中覺得台灣人多數是商人對嗎?

引用:
原帖由 agentsmiths 於 2019-1-18 07:16 AM 發表

所以親中覺得台灣人多數是商人對嗎?
所以親中 的台灣人 多數是商人對嗎

引用:
原帖由 ecwce 於 2019-1-17 11:06 PM 發表

大陸對台灣的貿易是逆差, 也是說 中國是派錢給台灣, 所以這個講法並不成立
還有澳洲、瑞士、德國也對中國有貿易順差。所以該論㸃只是為反中而立,沒有數據支持,企唔住。

引用:
原帖由 agentsmiths 於 2019-1-17 11:00 PM 發表
理解為何 各國 親美國 而不能親中國 特朗普 公開他的美國政策是 美國優先 政策, 但其他國家 仍然比較 親美國 多於中國。 思考當中的原因 是因為 美國對外的貿易, 大多是 逆差 金額,  而中國對外的貿易, 差不多全是順差。 也是說 美國是派錢給其他國家, 而中國是賺其他國家的錢, 因此 理所當然的 其他國家會親 美國 多於中國了。 不知道對不對?   ...
美國主要貿易夥伴列表[編輯]
美國貿易夥伴2017年12月占了美國出口的74.1%,進口的79.3%。[1]這些數字不包括服務或外國直接投資,美國與其最大貿易夥伴的貿易總額(進口額和出口額)2017年數據如下(單位:十億美元):[2]

美國最大的貿易夥伴流動圖[td]
國家出口進口貿易總額貿易差額
歐盟
283.5434.9718.4-151.4
中華人民共和國
130.4505.6636.0-375.2
加拿大
282.4300.0582.4-17.6
墨西哥
243.0314.0557.0-71.1
日本
67.7136.5204.2-68.8
德國
53.5117.7171.2-64.2
韓國
48.371.2119.4-22.9
英國
56.353.1109.43.2
法國
33.648.982.5-15.3
印度
25.748.674.3-22.9
義大利
18.350.068.3-31.6
中華民國
25.842.568.3-16.7
巴西
37.129.466.57.7
荷蘭
42.217.760.024.5
沙烏地阿拉伯
16.318.935.1-2.6

https://zh.wikipedia.org/wiki/美國主要貿易夥伴列表

好似個個國家都賺緊美國的錢!!!
實際是全世界做緊美國的奴隸, 老美用的陰c紙買我地辛辛苦苦做出的產品!!!

推一把,推!推!推!

引用:
原帖由 supremeabc 於 2019-1-16 04:46 PM 發表

講起柴氏一族令我諗返起睇過一段片已經起碼10幾年前大陸電視台訪問第六代話事人大衛,佢在當時已經投資中國鐵路,而家的一帶一路唔知佢有冇份 ?  佢在大陸的投資和影響力可能遠超我地估計 ! ...
呢啲係一個隱患。我記得當年做trading,識到一班南美油太人,果時先知道佢地只會玩近親相姦,男大多數只會同自己既表姐妹結婚,一來咁樣可以保持血統純正,二來材產唔會分薄

天南地北
隨便任噏
推一把

天涯浪盪……諜影重重

附件

IMG_20190119_164556.png(93.88 KB)

引用:
原帖由 supremeabc 於 2019-1-16 04:46 PM 發表

講起柴氏一族令我諗返起睇過一段片已經起碼10幾年前大陸電視台訪問第六代話事人大衛,佢在當時已經投資中國鐵路,而家的一帶一路唔知佢有冇份 ?  佢在大陸的投資和影響力可能遠超我地估計 ! ...
其實大家要明白一個重點,油太人根本唔志再一帶一路,亦志不在錢(講錢佢地大把,佢哋嘅資產分分鐘係全球資產總和嘅五至六成!),佢哋嘅終極目標係操控同權力,而且係統一世界嘅權力(即係陰謀論中嘅NWO!).
哩個係由於佢哋個民族太早亡國,最後俾更被人趕出自己家郷以色列,係之後千幾年仲要俾佢哋眼中冇文化嘅野蠻人統治同打壓,所以受盡委屈嘅油太人喺哩千幾年來就想盡辦法要點樣復國,結果被佢哋先後想出共產主義同資本主義哩兩個辦法去推翻當年貴簇嘅封建制度,之後又再用自由民主同資本主義去達成自己可以藉由代理人身份去操控國會,政府甚至操控總統去達成佢哋想要嘅目標!
所以油太人就算佢哋有參與中國一帶一路都只會係一個晃子,都只係滲透工作,亦因為佢哋有錢,所以一定大把漢奸甘願賣命,至於油太人能唔能夠完成佢哋嘅統一大業就要睇我哋阿爺嘅智慧喇.

係時候,推一把

直接清晰,好過藍綠政棍

https://www.youtube.com/watch?v=-EF9OLrHmb8

引用:
原帖由 風天小畜 於 2019-1-21 12:00 PM 發表
直接清晰,好過藍綠政棍

https://www.youtube.com/watch?v=-EF9OLrHmb8
台灣只有回歸祖國 實行一國一制(不要兩制,兩制在香港成大禍害,成澳門也好不了太多,一國兩制二十年就夠了)才會再次成為亞洲小龍。

引用:
原帖由 風天小畜 於 2019-1-21 12:00 PM 發表
直接清晰,好過藍綠政棍

蔡英文要「一國二制」,要'一國一制',還是台灣國!!! 三選一...

引用:
原帖由 scottiehong 於 2019-1-11 01:11 PM 發表

即係樓下得一間茶餐廳,而呢間茶餐廳只有A餐粟米肉粒飯,B餐肉粒粟米飯。 揀邊個餐好呢 ?
計正係
號稱兩間競爭既茶仔
其實係同一個老闆同一個廚房

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]