• 瀏覽: 2,027,190
  • 回覆: 7,506
  • 追帖: 503
+358
美再打壓土耳其軍工出口 欲進一步破壞其外貿信用
https://news.sina.cn/2018-08-14/ ... html?&cid=56262

土耳其英文媒體《沙巴日報》(Daily Sabah)8月14日報道,當地時間13日由美國總統特朗普簽署的2019財年國防授權法案決定延遲對土耳其交付F-35第五代隱身戰機,直到美國國防部于90天內出台相關評估報告。對于是否將土耳其整體驅逐出F-35研發制造項目,法案未作出決定。

同時,美國防務新聞網14日報道稱,美國有可能禁止對土耳其T129武裝直升機發放出口許可,阻止土耳其對巴基斯坦履行價值達15億美元的軍火協議。
……………………………………………………………………

嘩……

美國人這麼拖拉干什麼,換了我,我只會立刻把土耳其踢出F35所有“研發+製造”項目。😁😁

研發,要錢,生產,更要錢。俄羅斯T50項目,需要研發,生產,再升級,再製造……

美國人今天這麼快就把軍工項目扔出來說事,這不就是“無私顯見私”的節奏嘛!

沒辦法,急…………

引用:
原帖由 horse2014 於 2018-8-14 05:02 PM 發表
今日港股又跌,但港滙就差唔多同 7.85 拍住行,港股跌恐怖定係港滙穿恐怖呢!宜三日環球股市同金融嘅情況,叫我嗅到濃濃嘅金融戰味道,特大帝後面嘅政治局大概已經知道同阿爺打貿易戰注定係失敗,無法,要攞佢地最強嘅一招,如來神掌第十式!既然咁利害,點解唔一開始就攞岀尼,無它,你估真係香港黃 C 學者、三流財演講咁天下無敵呀!金融戰一樣會傷人自傷,2008 嘛奶過一次大大 WOK 囉!你估真係班友講失誤呀 ...
我d正股都跌唔小,不過仲係賺緊。
以不變應萬變~!
無計,唔夠馬兄高壇數

引用:
原帖由 pakinHK 於 2018-8-15 03:18 PM 發表

我d正股都跌唔小,不過仲係賺緊。
以不變應萬變~!
無計,唔夠馬兄高壇數
自己睇路啦!係 K 君個地頭,我都係順帶講開就講,宏觀為主,唔會深入!順帶俾個建議,有靚正股,銀碼又大,又唔願放,做少少對沖吧!

http://big5.sputniknews.cn/politics/201808151026128320/

朝韓9月要第三次首腦會面了。 又要睇美國點反應。

引用:
原帖由 neverdear 於 2018-8-15 05:41 PM 發表
http://big5.sputniknews.cn/politics/201808151026128320/

朝韓9月要第三次首腦會面了。 又要睇美國點反應。
今日好似有單新聞,話南韓想做朝鮮嘅經理人噃。幾盞鬼。中朝韓日自...區...

南韓做得起先得嫁

引用:
原帖由 diverstranger 於 2018-8-15 08:39 PM 發表

今日好似有單新聞,話南韓想做朝鮮嘅經理人噃。幾盞鬼。中朝韓日自...區...
係幾盞鬼嘅

美國人係寧可撤走薩德,都唔會同意解除對朝制裁。

仲記得文在寅“三不一限”嗎?

韓國想參加朝鮮經濟發展,唔該韓國打倒美國先啦!

文在寅家陣搞咁多嘢,美國唔俾就唔俾。

金三家陣好似釣墨魚咁釣文在寅。

引用:
原帖由 孺子牛 於 2018-8-15 11:17 PM 發表

係幾盞鬼嘅

美國人係寧可撤走薩德,都唔會同意解除對朝制裁。

仲記得文在寅“三不一限”嗎?

韓國想參加朝鮮經濟發展,唔該韓國打倒美國先啦!

文在寅家陣搞咁多嘢,美國唔俾就唔俾。

金三家陣好似釣墨魚咁釣文在寅。 ...
話唔埋喎。講唔定睇場嗰位對耳仔好長嘅呢⋯⋯

引用:
原帖由 diverstranger 於 2018-8-15 11:21 PM 發表

話唔埋喎。講唔定睇場嗰位對耳仔好長嘅呢⋯⋯
你就真樂觀

我敢寫包單:Mission Impossible

因為,美國對南韓嘅控制,仲嚴密過日本。激嬲美國,南韓文在寅有咩下場,唔敢講

引用:
原帖由 孺子牛 於 2018-8-15 11:33 PM 發表

你就真樂觀

我敢寫包單:Mission Impossible

因為,美國對南韓嘅控制,仲嚴密過日本。激嬲美國,南韓文在寅有咩下場,唔敢講 ...
意外呢啲嘢,我都有諗過。文生咁出格,希望佢夠命硬啦。

引用:
原帖由 diverstranger 於 2018-8-16 12:41 AM 發表

意外呢啲嘢,我都有諗過。文生咁出格,希望佢夠命硬啦。
今朝新聞,美國針對北韓,即刻制裁俄羅斯。
呢個就係美國俾南韓嘅答案。

睇路啊,文在寅!

印度盧比跌至歷史最低 美媒:里拉崩盤傳導效應
https://news.sina.cn/2018-08-16/ ... pos=9&cid=56262

分析與市場交易人士說,為對抗盧比貶值,印度儲備銀行14日出手干預外匯市場,買入本國貨幣,並從其外匯儲備中賣出美元。

報道稱,印度儲備銀行在過去5個月裡已賣出約230億美元的外匯儲備。

印度莫蒂拉爾·奧斯瓦爾金融服務公司大宗商品和貨幣業務主管基肖爾·納爾內說:“一旦發生全球危機,儲備是保不住的。你只會損失外匯儲備。”
……………………………………………………………………

印度現在看來,也正在步土耳其的後塵。

儲備保不住,就只會損失外匯儲備。

而印度儲備銀行過去5個月已賣出230億美元的外匯儲備。

留意,是5個月。而印度經濟,早就千瘡百孔,早成了西方眼裡的肥肉。所以,現實就是,西方面對這塊肥肉,不是動與不動的問題,而是何時行動的問題!

別看莫迪咀硬,其實心中比誰都虛。

還記得97亞洲金融風暴,西方資本抄底日本韓國印尼等國家的資產的那一幕嗎?

印度的結局,已慢慢滑向西方所設計的最終結局。

所以,不妨留意,當印度所有外匯儲備用完之後,印度人會不會也出plan C,強制收繳民間黃金,然後,黃金又會去哪裡?

今日上海期油日盤成交新高 ------ 395,000手

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]