• 瀏覽: 2,027,518
  • 回覆: 7,506
  • 追帖: 503
+358
引用:
原帖由 stone612 於 2018-4-6 11:18 PM 發表
問各位大儒, 黃豆這ㄧ類農作物,可否從㺯國中轉他國再入中土。如可.那麼 美國 農民看似也沒有什麼大損失。可否用食物基因改造為名禁止入國
農產品呢味野,入口阿爺屋企,必定要有原產地證明,可能有好多人唔知,南美洲,澳洲,北美洲出口去中國大陸,阿爺要當地海關提供證明,再搵獨立第三方機構檢測食品安全。不明來歷或轉個彎搵第二個國家掩飾真正來源地,好難呀
第二個國家海關做乜要幫老美農民做呢啲野 ?做虛假原產地證明 ? 一查就穿哂煲啦

祝k兄新帖天南地北一團和氣,增進視野!

阿爺大豆入口量驚人,商務部農業部直接派人到當地查核,預計收成,天氣,同埋當地政治環境。失驚無神,當地好少種植大豆,突然有大量大豆出口去大陸,後果係點 ?

引用:
原帖由 kallan 於 2018-4-6 12:05 PM 發表
中美大戰發展跟進
其實到今天(2018~4~6),我們用時間序去梳理一下中美對陣的發展,大家就睇到中美在這個命題裡的打法和大概發展。
首先特朗普幾乎在上任之初就講要中國讓利,而且首先就將鐵鋁金屬品作為頭炮,往 ...
剛剛環球社評己用"即使中美貿易歸零,中國也不會后退" 為題目, 和樓主的睇法一樣.

引用:
原帖由 neverdear 於 2018-4-6 11:46 PM 發表

剛剛環球社評己用"即使中美貿易歸零,中國也不會后退" 為題目, 和樓主的睇法一樣.
當然不可能服軟,這是一場兩大國政治角力,稍有動搖,狼群便上來了

引用:
原帖由 neverdear 於 2018-4-6 11:46 PM 發表

大陸其實係想剩機唔賺美元廢紙,狂沽美債,打擊美元霸權的同時用惡通夾爆老美

引用:
原帖由 scottiehong 於 2018-4-6 11:08 PM 發表

阿爺上次話 *奉陪到底* ,今次加多句 *不惜代價* ,口講唔想打,其實好想打。好啦,新仇舊恨一次過計清計楚。
欲擒先縱

引用:
原帖由 kallan 於 2018-4-6 01:24 PM 發表

其實這場貿易戰,特朗普開始是想嚇嚇中國,希望中國讓步(即是剪羊毛),但今次有一點跡象是中國好像很願意去打這場仗,這點就要留意了,今天特朗普開打這場貿易戰,其實有人將廣場協議聯想喜來,其實兩者只有一個 ...
謝k兄分析,所以其實好大機會係拖拖拉拉後,老美見勢色唔對,揾個藉口鳴金收兵吧?!始終要全面開展貿易戰,對美太不利。。

引用:
原帖由 zzzdd 於 2018-4-7 07:31 AM 發表

謝k兄分析,所以其實好大機會係拖拖拉拉後,老美見勢色唔對,揾個藉口鳴金收兵吧?!始終要全面開展貿易戰,對美太不利。。
昨晚跌了572點了

天南地北日東昇 ,紅黃藍綠亮晶晶
綠蔭古榕世倒影 ,點點華燈美不勝

歸飛鳥詠照汗青 ,彩霞疏星雙輝映
舉目環顧天仙境 ,翻使周郎受重名
=========
原來新舖開張 ,先來道賀 ,賀禮難免

美聯儲準備6月加息
建議阿爺就6月推美債零頭千九億….打爆佢
=========
本文僅供參考 ,並不構成要約 ,招攬 ,邀請或誘使
任何不論形式之建議及推薦

務請運用個人獨立思考能力 ,自行作出決定
如因相關建議招致損失 ,概與作者無涉 ,嘻嘻

引用:
原帖由 theyuen2000 於 2018-4-6 11:21 AM 發表
做CD ROM 繼續追
x2

俄羅斯間諜兩父女神經毒害事件,越揭越臭,先前無證無據就屈俄羅斯,點知化驗所澄清無證據係俄羅斯做嘅;又話毒性好重,點知個女同親戚對話原來佢同老豆好番咁滯啦,搞到好多英國人都唔信自己政府啦。

引用:
原帖由 monitor 於 2018-4-7 08:18 AM 發表
俄羅斯間諜兩父女神經毒害事件,越揭越臭,先前無證無據就屈俄羅斯,點知化驗所澄清無證據係俄羅斯做嘅;又話毒性好重,點知個女同親戚對話原來佢同老豆好番咁滯啦,搞到好多英國人都唔信自己政府啦。
依單野最爆的笑點是個外長亂講嘢。 真係豬隊友。 最後搞到又刪帖。 仲比俄國反將一軍。

引用:
原帖由 zzzdd 於 2018-4-7 07:31 AM 發表

燒森林法則,中國還手系要睇特朗普有無救火方案。
美國燒森林法則,自毀光環!

引用:
原帖由 horse2014 於 2018-4-6 23:00 發表

今晚商務部最重要一句話就係“雙方更不可能就此問題進行談判”,商務部澄清中美間就 500 億沒有談判,就一千億更不可能談。

我不知玩美股班 ...
高見。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]