• 瀏覽: 2,027,135
  • 回覆: 7,506
  • 追帖: 503
+358
引用:
原帖由 Moon1227 於 2019-3-12 08:08 PM 發表

好可惜,普通凡人嘅塵世間,已經好複雜。 而整個宇宙萬物,包括生死、來往,係一個更為複雜嘅system。

我都好想死後歸無,但呢個係法則之外嘅願望而已。

我哋帶著靈魂(你可以叫佢氣團/電波)而黎,亦都帶著靈魂而去,赤條條嘅身體,反而只係一件衣服(裝飾)。 ...
但原來人死後可能又是令一埸夢的開始,或者其實本身在夢中未醒,到醒時已去了令一個夢,都是1句活(夢)在當下

引用:
原帖由 用來問野 於 2019-3-12 08:36 PM 發表

聖經入面講既被提
應該指由三維人類升維到四維什至五維
靈魂話唔定其實係上到四五維既人類
確實靈魂嘅結構同所處空間,並非塵世間嘅物理學三維可以演繹得到。

引用:
原帖由 理得你 於 2019-3-12 08:59 PM 發表

但原來人死後可能又是令一埸夢的開始,或者其實本身在夢中未醒,到醒時已去了令一個夢,都是1句活(夢)在當下
謝謝安慰!

引用:
原帖由 Moon1227 於 2019-3-12 09:16 PM 發表

謝謝安慰!
莊周蝴蝶夢,蝴蝶夢莊周
唔緊要嗱,人生唔使咁認真!

引用:
原帖由 Moon1227 於 2019-3-12 10:10 AM 發表

係咪要哂冷先
我小一開始家規每日半小時新聞,小五開始去圖書館睇衛斯理同心理學書籍。因為睇過太多書,吾係最出名嘅作者都已經數吾出。。。
衛斯理&原震俠 30+
亦舒 10+
瓊瑤 50+(因為文筆太靚,全靠自學佢D文筆,改變到我小小嘅祭遇)
金庸 10+
古龍(港漫版)
黃易 100+
陶傑 20+
鍾偉民 30+
張小嫺 20+
黑素 10+

15歲睇四大名著, ...
我小一開始家規係要坐定定比呀媽幫我榜鞋帶,小五開始自已識得食鼻涕........

講書,擁有最多應是漫畫,小生當年出租漫畫舖仔亦係海豹叢書補購站之一,擁有老番過萬.......

小五睇衛斯理同心理學!!

未免太沉重了......

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-3-10 07:22 AM 發表

no 3D version in HK, if you are ok to travel Shenzhen, you are highly recommended to watch the 3D version.  I do not watch the IMAX version, you may try in Shenzhen.
Took a break in our stay in HK and went to Schenzhen this morning to watch this movie. Purely from the entertainment point of view, my personal and subjective view is that it's a good movie but not quite a "great" movie as yet. However,  if I were to look at it as a gauge to the Chinese movie industry,  it certainly is the hallmark of the Chinese movie industry entering into another horizon. With that in mind and the massive approval from the domestic market,  do we even have to worry about debating for it's justification? 

引用:
原帖由 x747x 於 2019-3-12 03:27 PM 發表

太空唔係無重狀態咩?如果要出去做維修,無理由小型推進器可以係核電嘛。

就當係故事太低能唔應該有燃料,係一個敗筆,都唔應該針對佢而話套戲唔掂。

就好似曼聯輸畀阿仙奴,廸基亞輸第一球無反應,都唔會話因為佢搞到輸波甚至要賣咗佢啦。

全面啲睇,我覺得套戲係無驚喜,亦有驚喜:站喺美國電影角度嚟睇係無驚喜,站喺中國電影角度嚟睇係有驚喜。

最唔慣係拯救地球嘅角色唔係鬼佬囉。 ...
無話過套戲唔掂喎,只說出睇到某場景我有某樣反應......

年假3套戲,有網友話煙幕最緊湊於是睇先,去到第一聲配樂"砰"就開口話成套戲係靠音晌包裝製做緊張效果,票房反應好即係方法成功喇.....

次選既喜劇之王開場撞車一幕大6小品味好重,於是認定係一套加插星爺"在導演中"片斷黎搶錢既年貨.......

流浪,要感人就要有正面人物犧牲,於是就要安排一幕容易理解既焚身以火,氫+氧+燃料=巨爆咁都睇唔明就真係弊弊都冇咁弊喇......

話時話,幾乎所有星空片N頂都係離不開一個巨爆既

引用:
原帖由 Moon1227 於 2019-3-12 07:17 PM 發表

吾止DNA, 仲有指紋、掌紋同眼紋,係ID認證(指、眼紋),能確認你嘅身份,寫住你嘅過去、將來(掌紋有如barcode、QR code)。 世上所有所謂嘅先知、睇相佬, 佢哋身份只不過係maintenance team (Game Master正式授權)或者係黑客(Game Master冇授權,非法入侵偷睇/更改程式)。

包括我自己,同身邊好幾人(我其中一種異能係會自然吸引左呢類人聚埋我 ...
想問,Moon小姐會否認識一位網名叫"陸天行"的人.......

引用:
原帖由 papaj 於 2019-3-12 03:21 PM 發表

其實無論一個女人有幾咁堅強同硬淨,有時侯㸃都需要一個男人.....嘅肩膊。
呀老娘已經話明要小鮮肉,咁你就排晌小生後面喇

引用:
原帖由 木雞 於 2019-3-12 04:04 PM 發表

打書釘人同你打個招呼
HI,你好

引用:
原帖由 神..六 於 2019-3-13 12:10 AM 發表

我小一開始家規係要坐定定比呀媽幫我榜鞋帶,小五開始自已識得食鼻涕........

講書,擁有最多應是漫畫,小生當年出租漫畫舖仔亦係海豹叢書補購站之一,擁有老番過萬.......

小五睇衛斯理同心理學!!

未免太沉重了...... ...
事出必有因,如果你睇到我之後講嘅背景,就見到成件事、人生嘅關連。
因為早開竅,所以小五開始就探索人生,除咗心理學(先透切了解自己)之外,中一、二不停硏究、思考哲學(了解呢個世界)。除咗睇各類型嘅書,仲會成日同老人家傾偈,聽佢哋嘅人生經驗,果D三年零八個月、 共產黨打到黎要逃難、香港早期貧苦難捱嘅日子。。。

用盡方法去了解呢個世界嘅運作、法則。。。然後,十幾歲就已經俾人話我似幾十歲嘅老人精;三十歲就有位異能人士話我已經經歷左一個刻苦人一生要練歷嘅野(其實我真實生活嘅際遇更傳奇),從今,你就當作另一世重頭開始重新計算,做你自己想做嘅野啦。

所以,現在嘅我,係活得最爽快舒暢嘅我,我正全力好好品嚐我嘅人生。

引用:
原帖由 神..六 於 2019-3-13 12:39 AM 發表

想問,Moon小姐會否認識一位網名叫"陸天行"的人.......
不認識喔!

引用:
原帖由 jcfordiscuss 於 2019-3-13 12:24 AM 發表

Took a break in our stay in HK and went to Schenzhen this morning to watch this movie. Purely from the entertainment point of view, my personal and subjective view is that it's a good movie but no ...
流浪地球在本版我相信討論足夠了,大家都應該認同電影有好多改善空間,但作為中國科幻片首作,此片已算是超額完成。至於電影的題材,一定係有爭議,但作為向國人宣揚中國立國目標,似乎已做到,而向世界傳遞信息就一步一步來吧!

引用:
原帖由 Moon1227 於 2019-3-12 10:10 AM 發表

係咪要哂冷先
我小一開始家規每日半小時新聞,小五開始去圖書館睇衛斯理同心理學書籍。因為睇過太多書,吾係最出名嘅作者都已經數吾出。。。
衛斯理&原震俠 30+
亦舒 10+
瓊瑤 50+(因為文筆太靚,全靠自學佢D文筆,改變到我小小嘅祭遇)
金庸 10+
古龍(港漫版)
黃易 100+
陶傑 20+
鍾偉民 30+
張小嫺 20+
黑素 10+

15歲睇四大名著, ...
Moon 姐 你有沒有看過 奇蹟課程 和 告別娑婆系列的書,如果有看過,你對它有什麼看法😊

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]