• 瀏覽: 2,027,225
  • 回覆: 7,506
  • 追帖: 503
+358
引用:
原帖由 agentsmiths 於 2018-12-14 12:43 PM 發表
對 中國拘捕加拿大前高官的看法

其實不知道中國 這樣做是否合適?  萬一 加拿大總理是個愛面子的人, 中國反而得不到好處。
三國演義裡, 孔明到吳國, 也是先觀察孫權是一個怎樣的人, 然後再判斷見機行事。
聽說美國的所有 談判 外交 官員, 也經過 政府專業的心理學訓練。
感覺 中國應該要先 瞭解加拿大和美國高官的性格, 針對不同性格作出不同的做法, 才好辦事呢。 ...
我相信早就了解哂,試諗下孟女士一出事,好快就拉2個(可能更多),之前唔拉,可能係特登由佢地係中國周街走,反正係我眼皮底下唔使怕,早早拉左佢,換左班人又要重新跟過,而家終於到左拎呢班友出黎用既時候

引用:
原帖由 agentsmiths 於 2018-12-14 12:43 PM 發表
對 中國拘捕加拿大前高官的看法

其實不知道中國 這樣做是否合適?  萬一 加拿大總理是個愛面子的人, 中國反而得不到好處。
三國演義裡, 孔明到吳國, 也是先觀察孫權是一個怎樣的人, 然後再判斷見機行事。
聽說美國的所有 談判 外交 官員, 也經過 政府專業的心理學訓練。
感覺 中國應該要先 瞭解加拿大和美國高官的性格, 針對不同性格作出不同的做法, 才好辦事呢。 ...
Yeah, sounds really like a good idea. We should put the entire Chinese bureaucracy through a Yale University Master Degree in Psychology so that they are well trained to deal with foreign bureaucracies. Only wondered how long such a degree may take and if the foreign bureaucracies are happy to take a break?

引用:
原帖由 芽菜子 於 2018-12-14 01:04 PM 發表

問題係孟女士,而家隨時送都唔走呢!人地而家話要留係加拿大讀埋個博士學位啊!加拿大求神拜佛呢段時間內孟女士身體健康,如果有乜衫長褲短,就真係要恭喜佢囉 ...
梗係唔走啦!要走就要清清白白咁走!
FF嘅諗法,美國佬拖到最尾嗰幾日,先出引渡令,但D文件錯漏百出,俾格甩底彈番轉頭!到再出到份修正文件,已經過咗60日!
格甩底名正言順嗱嗱聲放人!
大家落晒台!

引用:
原帖由 maldini1967 於 2018-12-14 01:31 PM 發表
梗係唔走啦!要走就要清清白白咁走!
FF嘅諗法,美國佬拖到最尾嗰幾日,先出引渡令,但D文件錯漏百出,俾格甩底彈番轉頭!到再出到份修正文件,已經過咗60日!
格甩底名正言順嗱嗱聲放人!
大家落晒台! ...
用番香港拉唔到斯諾登個招..
你文件有個名有間個joseph打漏個字...
格甩底搵班人金睛光眼逐隻字執,唔啱等最後一刻和美國認證..
每次搵一錯處,總之要渣到正先開審...

引用:
原帖由 孺子牛 於 2018-12-12 01:22 PM 發表

到時就知西人有幾下三濫
喺連遮醜布都唔用就強行擄人勒索嘅情況下,對佢老尾唻講都只不過係一件污兩件穢嘅事,只要打擊到中國,莫講話下三流,下九流都仲得!

引用:
原帖由 Moon1227 於 2018-12-13 08:11 PM 發表

我早兩日喺新聞版話人係“漢奸”, 都扣咗廿分、閉屏。

大家真係要小心D
話咗背後有人做嘢,不過佢哋係垂死掙扎。

侵侵同佢嘅馬仔,唔知有心定無意 (個人相信係因為得意忘形叻唔切), 話釋放太子女可作為毛衣氈之談判條件.

所謂西方民主政制鎮山之寶的三權分立, 原來是如此這般, 卻又未見各大法律學院院長、副教授、首席講師有所抨論. 看來孟德斯鳩定要破棺而出,鳩鳴一番矣.

不過,格肋底法例,不可引渡正字犯.

看來,太子女應無大礙

引用:
原帖由 SilverHaze 於 2018-12-14 04:02 PM 發表
侵侵同佢嘅馬仔,唔知有心定無意 (個人相信係因為得意忘形叻唔切), 話釋放太子女可作為毛衣氈之談判條件.

所謂西方民主政制鎮山之寶的三權分立, 原來是如此這般, 卻又未見各大法律學院院長、副教授、首席講師有所抨論. 看來孟德斯鳩定要破棺而出,鳩鳴一番矣.

不過,格肋底法例,不可引渡正字犯.

看來,太子女應無大礙 ...
楓葉國外長提哂水,唔好政治化吖嘛,明哂

引用:
原帖由 scottiehong 於 2018-12-14 04:09 PM 發表

楓葉國外長提哂水,唔好政治化吖嘛,明哂
條女仲話宜個係抗辯理由

引用:
原帖由 horse2014 於 2018-12-14 04:27 PM 發表

條女仲話宜個係抗辯理由
聽完真係笑爆嘴
呢頭綁架中國公民,果頭提供藏參地點。

引用:
原帖由 horse2014 於 2018-12-14 04:27 PM 發表

條女仲話宜個係抗辯理由
呢個好明顯係一個非常有力嘅反對引渡理由,而家連要求引渡嘅國家個阿頭自己都間接承認呢個係政治拘捕,係用嚟傾貿易協議嘅一部分。

引用:
原帖由 Moon1227 於 2018-12-13 08:11 PM 發表

我早兩日喺新聞版話人係“漢奸”, 都扣咗廿分、閉屏。

大家真係要小心D
在很多驅魔儀式中,如果能知道那個魔的名字或身份,直接把它的名字或身份叫出來,它就會痛苦萬分地發狂,可能你提到了它們的真正名字和身份

引用:
原帖由 max3306kin 於 2018-12-14 17:08 發表

講起個條女,格肋底發言人。
回應記者提問回到口窒窒,樣衰到
補充少少;

美國官員話中國唔應該扣留加國人。

美國記者問番佢;加國扣留中國人又啱唔啱。

美官咪四處揾面懵膏搽囉。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]