• 瀏覽: 2,027,459
  • 回覆: 7,506
  • 追帖: 503
+358
多國聯軍猛攻荷台達 胡塞武裝誓言“絕不投降”
https://news.sina.cn/gj/2018-11- ... pos=9&cid=56262

過去幾天裡,沙特主導的多國聯軍對荷台達發動了大約400次空襲,並與胡塞武裝展開激烈地面戰鬥。據也門軍方官員介紹,在武裝直升機的支援下,多國聯軍已經控制了一條通往荷台達的重要公路,並占領了臨近第50大街的一片城市區域,該區域距離荷台達港口設施僅有5公里。此前還有多名也門軍方官員稱,政府軍已經包圍了被胡塞武裝控制的荷台達。
…………………………………………………………………

土豪在行動,表面上是針對胡塞,實際上就是要剿滅伊朗在海外的戰略空間!只要目的達到,那麼,伊朗在丟掉敘利亞之後,連也門都失去,就只剩下伊朗本土了。

這時候再回看俄羅斯之前為紀念二戰時期最艱難時期而舉行的閱兵式,我們就會發現,在丟失了中東這個海外戰略空間,以及烏克蘭這個重要的國家安全緩衝區後,面對已經堵到家門口的北約軍隊,俄羅斯今天可以做的,就是以強調當年蘇聯紅軍操過閱兵場直接奔赴戰場的悲壯,表示堅決捍衛俄羅斯領土的決心。

如果敘利亞烏克蘭今天還在俄羅斯的掌控下,北約還敢把軍隊堵到俄羅斯的家門口嗎?

留位

引用:
原帖由 horse2014 於 2018-11-8 01:10 PM 發表

K 君開了個新樓,這個樓有主題的,有主題就不能好像這樓隨便說東說西,隨便在天涯找些東西貼貼,始終 K 君的帖友都早尊重規則的,還是等我消化多一點他的題目再在那邊發文(我已在那邊佔樓了)。

昨晚美股狂升,很好,我喜歡!過去,包括我在內,我們會說美國人好善良,壞的祗是美國政府,是華爾街;這個觀念,自從我跟睇 K 君的帖子後,我改變了。首先,很多人說 911 受襲的人係無辜的!真的嗎!當 ...
其實美國人嘅本質係爛透, 由佢哋細個接受國家教嘅思想開始, 佢哋本質係覺得美國人(美國白人)至係人, 世界上其他人,佢哋根本就唔當係人。

基辛格呢個老而不, 早前就同侵侵獻計聯俄抗中, 個頭前後腳就嚟中國攪友好.....呢啲猶太人真係十分小人.......

近兩日巳覺有點怪,美元升,油金跌

都知老美係度死前掙扎,今日查一查,原來真係來料

都係時侯啦,中期選完結,俄國近幾個月成日高調唱去美元化,都係有野背後搞緊

https://www.jiemian.com/article/2610230.html

俄羅斯動真格:要求原油買家使用歐元付款 禁用美元

引用:
原帖由 風天小畜 於 2018-11-10 12:12 AM 發表
近兩日巳覺有點怪,美元升,油金跌

都知老美係度死前掙扎,今日查一查,原來真係來料

都係時侯啦,中期選完結,俄國近幾個月成日高調唱去美元化,都係有野背後搞緊

https://www.jiemian.com/article/2610230.html

俄羅斯動真格:要求原油買家使用歐元付款 禁用美元 ...
我都覺得美國係死前掙扎  但係相信仲有一兩年時間 師兄覺得美元匯價會唔會再升 我覺得有機會去到100 甚至102 感覺上明年再加息嘅時候 未完就真係差唔多

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2018-11-10 12:40 AM 發表

我都覺得美國係死前掙扎  但係相信仲有一兩年時間 師兄覺得美元匯價會唔會再升 我覺得有機會去到100 甚至102 感覺上明年再加息嘅時候 未完就真係差唔多 ...
而家都96.6,上多D有咩難度

不過咁樣既強美元你要埋我果份

加息根本就為左死頂,唔關經濟降溫事

可否玩多一兩年,兩年就應該唔得

12月習特會的核心應該係談判後美元時代的安排,睇下大家講唔講得掂

之前巳有報導大陸上半年巳口頭要求金融機構預備人民幣入口石油,俄國,安哥拉係試點

所以俄羅斯現在出招只係開頭卒,之後再公布更多措施,大陸才跟住出手,扮著一個只係順勢而行的角色

由現在起1年內,世界金融秩序會發生巨大變化,不過係各國的安排下過度,大亂子應該唔會出現

引用:
原帖由 風天小畜 於 2018-11-10 12:54 AM 發表

而家都96.6,上多D有咩難度

不過咁樣既強美元你要埋我果份

加息根本就為左死頂,唔關經濟降溫事

可否玩多一兩年,兩年就應該唔得

12月習特會的核心應該係談判後美元時代的安排,睇下大家講唔講得掂

之前巳有報導大陸上半年巳口頭要求金融機構預備人民幣入口石油,俄國,安哥拉係試點

所以俄羅斯現在出招只係開頭卒,之後再公布更多措施,大陸才跟住出手,扮著一 ...
都係私人理由諗下 保險金兩年先到期 感覺美元有危機 港元與美元掛勾 一樣有危機感 諗下係乜嘢時機將資產轉為人民幣 估計會轉一半多啲 保險就冇辦法 一定係美元結算 同埋師兄估計 講完會唔會跟住同一籃子貨幣掛鉤 或者同人民幣掛鉤

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2018-11-10 01:01 AM 發表

都係私人理由諗下 保險金兩年先到期 感覺美元有危機 港元與美元掛勾 一樣有危機感 諗下係乜嘢時機將資產轉為人民幣 估計會轉一半多啲 保險就冇辦法 一定係美元結算 同埋師兄估計 講完會唔會跟住同一籃子貨幣掛鉤 或者同人民幣掛鉤 ...
投資野自己諗自己負責

以前我諗港元會否掛SDR,這暫時唔知

但早排任老剛出來話香港應該以人民幣代替港元做國際交易,但又同時話人民幣不適合自由兌換,

咁即係以本來可自由兌換的港元唔用,反而去用不可自由兌換的人民幣??

任老剛有無咁傻咁都諗唔到??

佢唔講的意思即係暗示人民幣會和黃金掛勾,咁外商收左人民幣後,就可兌回黃金

黃金是世上唯一非主權,非負債,無被制裁和違約的天然貨幣,全世界都流通

以上純屬個人估計,風險自負

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2018-11-10 01:01 AM 發表

都係私人理由諗下 保險金兩年先到期 感覺美元有危機 港元與美元掛勾 一樣有危機感 諗下係乜嘢時機將資產轉為人民幣 估計會轉一半多啲 保險就冇辦法 一定係美元結算 同埋師兄估計 講完會唔會跟住同一籃子貨幣掛鉤 或者同人民幣掛鉤 ...
美元未必會變廢紙,之前個人估計各國可會把手上的舊美元交出向IMF換回SDR,
美國國內就用新美元
美元全世界都楂住,邊會想變廢紙,不過就想在有安排下,令舊美元的儲備地位下台

引用:
原帖由 風天小畜 於 2018-11-10 01:21 AM 發表
美元未必會變廢紙,之前個人估計各國可會把手上的舊美元交出向IMF換回SDR,
美國國內就用新美元
美元全世界都楂住,邊會想變廢紙,不過就想在有安排下,令舊美元的儲備地位下台 ...
變廢紙應該唔會 但係驚佢量化寬鬆 今次再印銀紙 唔會再有中國同日本幫佢買債 可能真係會貶值好多

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2018-11-10 01:29 AM 發表

變廢紙應該唔會 但係驚佢量化寬鬆 今次再印銀紙 唔會再有中國同日本幫佢買債 可能真係會貶值好多
留意美國通脹數字,通脹會極速變滯脹。昨日 PPI 創七年最大升幅,上升值係 2.9,上月為 2.6。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]