• 瀏覽: 2,026,828
  • 回覆: 7,506
  • 追帖: 503
+358
引用:
原帖由 nigel2014 於 2018-7-20 12:15 發表
威脅感,
美國國策是不可能接受有國家國力有機會可以挑戰老大地位,不論誰做總統,做法也一樣,川普祇是執行國策。
如中國製造2025成功,中國國力就會更加壯大,美國現在就在中國羽翼未長前,先打殘中國。在中國人立場,美國完全冇正當性,但美國從來做事就以國家利益為先。 ...
咁講只能話美國怕中國崛起,所以玩扼殺搖籃。
其實老老實實咪好囉!
硬係叫搞抹黑,
講到好似佢地要拯救世界咁!

自己啲國民被剝削到負資產後開刀割鄰國嘅毛,
割唔到毛就就駛橫手阻人發財!

真係cheap到呢!

引用:
原帖由 gullible 於 2018-7-20 12:39 發表

中國製造2025就係中國唔想再做血汗工廠, 利用 cheap labour 同埋破壞環境來換外匯。如果唔發展高科技根本冇可能突破中等收入陷阱。

中國近年高科技發展嘅速度簡直嚇傻咗啲鬼佬。因為中國人聰明勤力(講勤力鬼佬根本冇得同中國人競爭), 而且有制度上嘅優勢(一黨專政冇反對派冇拉布, 而且一黨專政可以長期佈局, 唔會行幾年左幾年右), 仲有佢係中國嘅體量太大,足以左右世界經濟。加上中國而 ...
講到尾都係班死懶鬼(既得利益者)唔願意同班努力爭取者分享成果啫!

我最唔明嘅係在公在私,中國富強起來對香港嘅黃營藍營都冇衝突,
貧弱戰亂嘅國家推民主只有失敗收場;
相反國家富強後更是有利去推動民主進程!
咩驅使班香港人反對一帶一路同2025中國制做呢?

我個人總覺得成件事的背後有些不見得光嘅hidden agenda。

北京又有新房屋政策去吸引人才。 港澳地區都適用。
香港有料果d隨時又走一班,遲d就真係好似台灣咁,得返d二三線人才留港。

引用:
原帖由 貓男 於 2018-7-20 05:03 PM 發表

講到尾都係班死懶鬼(既得利益者)唔願意同班努力爭取者分享成果啫!

我最唔明嘅係在公在私,中國富強起來對香港嘅黃營藍營都冇衝突,
貧弱戰亂嘅國家推民主只有失敗收場;
相反國家富強後更是有利去推動民主進程!
咩驅使班香港人反對一帶一路同2025中國制做呢?

我個人總覺得成件事的背後有些不見得光嘅hidden agenda。 ...
其實黃營係無得選擇嫁,當佢地反中/反共都好。 佢地就返吾到轉頭。 除非認衰仔先啦。
因為佢反果一刻就一定要推另一樣佢支持的制度出黎,那他們就只有西式民主可以選(總吾會選帝制/君主制). 所以即使佢地見到西式民主有好多問題,佢地都只可以當睇吾到。

引用:
原帖由 貓男 於 2018-7-20 16:47 發表

咁講只能話美國怕中國崛起,所以玩扼殺搖籃。
其實老老實實咪好囉!
硬係叫搞抹黑,
講到好似佢地要拯救世界咁!

自己啲國民被剝削到負資產後開刀割鄰國嘅毛,
割唔到毛就就駛橫手阻人發財!

真係cheap到呢! ...
美國拯救世界的情節只會出現在荷里活電影入面, 現實中, 睇敘利亞就知唔駛我多講

政治抹黑也不限於政府層面, 美蘇冷戰時, 好多荷里活電影都會把蘇聯塑造成邪惡軸心, 最記得係《星際大戰》就搵咗個好似戈爾巴喬夫嘅演員嚟做黑武士, 成功為美國民眾洗腦

宜家雖然打緊貿易戰, 但美國人民也不至於敵視中國人, 但發現美國電影中的邪惡軸心換成中國的話, 表示風向已變, 那時候中國及中國人都要非常小心

引用:
原帖由 ecwce 於 2018-7-20 05:44 PM 發表

美國拯救世界的情節只會出現在荷里活電影入面, 現實中, 睇敘利亞就知唔駛我多講

政治抹黑也不限於政府層面, 美蘇冷戰時, 好多荷里活電影都會把蘇聯塑造成邪惡軸心, 最記得係《星際大戰》就搵咗個好似戈爾巴喬夫嘅演員嚟做黑武士, 成功為美國民眾洗腦

宜家雖然打緊貿易戰, 但美國人民也不至於敵視中國人, 但發現美國電影中的邪惡軸心換成中國的話, 表示風向已變, 那時候中國及中國人都要非常 ...
豬羅紀世界裡基因改造科學家,就係搵中國人扮演,要令民眾覺得中國人係邪惡自私

引用:
原帖由 ecwce 於 2018-7-20 05:44 PM 發表

宜家雖然打緊貿易戰, 但美國人民也不至於敵視中國人, 但發現美國電影中的邪惡軸心換成中國的話, 表示風向已變, 那時候中國及中國人都要非常 ...
中國電影市場咁吸引,可滅少大片醜化中國人,細片或者完全對中國人無吸引力片種另計

引用:

審慎樂觀,荷里活搵俄佬做反派,條片都仲可以賣去14億市場,搵中國做反派就即刻冇左大陸市場。除非已經打緊熱戰,否則冇乜可能。

今日睇到前特首個樣,一代所謂香港仔落得如此下場。
殖民地精英又如何。

引用:
原帖由 9440940964241 於 2018-7-20 18:53 發表

審慎樂觀,荷里活搵俄佬做反派,條片都仲可以賣去14億市場,搵中國做反派就即刻冇左大陸市場。除非已經打緊熱戰,否則冇乜可能。
咁就要計下數, 睇下14億人嘅電影市場係唔係大過美元霸權(其核心利益)啦

引用:
原帖由 neverdear 於 2018-7-20 06:59 PM 發表
殖民地精英又如何。
咁都可以減刑減罰款已比足面了。

混戰中的和平,已掘起的中國。
>重整內部工、農、商制度。(防止經濟泡沫)
>穩定金融策略,讓人民幤在世界流通。(以中國一藍子貨物掛鈎人民幤,推動一帶一路)
>取得重要原材料話語權。(確立國際空間,物資流量、工商業等同本體流通之命脈)
>普及教育,培養人材。(面向未來,民族認同)
>嚴打貪腐。(不能官商鈎結,因私利而影響整體)

引用:
原帖由 neverdear 於 2018-7-20 06:59 PM 發表
殖民地精英又如何。
正一垃圾,搞到香港人咁慘,抵佢死

澳洲電視劇Secret city 第二季講中國點用間諜控制澳洲政府。魔鬼已經開始洗班袋鼠腦了。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]