• 瀏覽: 8,555
  • 回覆: 9
引用:
原帖由 fb5602382 於 2018-3-23 11:55 PM 發表
係政治封殺煙民 定係為環保 安全問題 而禁煙 我覺得做更加研究檢討控煙政策 是否有可以適當空間煙民去吸煙 只要唔影響其他非煙民負面觀感 而有政治壓迫賺取私利 更加要優化提升吸煙室空氣循環通風系統設施 唔係周圍聚 ...
不是吧? 被迫吸二手煙已經很慘, 還要政府斥巨資優化提升吸煙室空氣循環通風系統設施, 即是出了該系統範圍仍有機會吸到二手煙, 食肆商場公共地方羊毛出在羊身上, 變相要非吸煙者負擔埋那先進系統的龐大維修費用。
自殘者自負吧

引用:
原帖由 fb5602382 於 2018-3-29 01:05 PM 發表

只商業願唔願意投資更多提升吸煙室空氣循環系統 仲有再重組資源構架 我只係想俾煙民適合吸煙地方 仲有吸煙是否完全禍害健康 我相信煙民只係有適合吸煙 而做唔非吸煙負面影響
那些循環系統總會有排放的功能, 同時也是會做成另一面的污染, 並且會在運作不暢順時產生噪音, 做成更多的污染....
何謂適合吸煙地方? 吸煙人士癮起時, 什麼公德心也不顧, 怎會等到找到設有少量空氣循環系統的空間才吸?
你看一邊在路上行走一邊噴煙的人比比皆是, 根本不會理會行在後面的路人的感受就知道了。

引用:
原帖由 fb5602382 於 2018-3-31 07:20 PM 發表

設計時靜音空氣循環過濾系統  設計時增加負離子空氣淨化循環過濾系統 增加冷風循環淨化過濾系統 增加設計冷水循環過濾淨化系統
然後呢?

引用:
原帖由 fb5602382 於 2018-4-4 12:01 AM 發表

然後將污泥空氣液化循環過混過濾
戒煙把啦!
為了小小煙霧, 要政府投入大量金錢去裝置循環過濾系統, 成效與回報難成正比, 不划算。

引用:
原帖由 fb5602382 於 2018-4-4 01:29 PM 發表

唔係政府大量投放資源去 其他商人睇到有商機 而願意投資去做
我在帖2已講過:食肆商場公共地方羊毛出在羊身上, 變相要非吸煙者負擔埋那先進系統的龐大維修費用
其他商人睇到有商機 當然願意投資去做, 但用家呢是否願意用者自付?

引用:
原帖由 fb5602382 於 2018-4-4 06:17 PM 發表

商人資源構架重組 政府應該盡快稅務構架重組
政府只會擴闊稅基, 怎可補貼商人?

引用:
原帖由 fb5602382 於 2018-4-6 11:44 AM 發表

香港人更多盡諗各式各樣迴避交稅問題 仲有最權威 最具公信力認為香港法律制全球最好 香港稅最低都庫房每年更多有營剩 仲有股票市場收益 非常令更加外國相信我哋香港法律制度去港投資 庫房預期更多 甚至幾年 ...
疏水都不該走回頭路去鼓勵人吸煙, 此舉會令醫療開支大增, 不要自欺欺人

引用:
原帖由 fb5602382 於 2018-7-5 06:24 PM 發表

其實只要慢慢吸 而唔短急吸 先至達到真正放鬆效果 唔係吸量問題 更加係慢慢吸入血管 慢慢運行到全身 進入腦部 而令腦部達到真正放鬆 從而減少心理依賴 大部份城市人精神緊張 想盡快放鬆大腦 吸得又短及急 只不過不斷追求量先達到效果 而係慢慢吸入血管 讓慢慢血液運行到全身 從而進入大腦 令大腦真正放鬆 同時要心理狀況 不斷吸入無限量都係冇達到真正放鬆效果 ...
令大腦真正放鬆的說法跟醫界相反, 醫學界研究顯示吸煙只能令大腦短暫放鬆, 而不是令大腦真正放鬆, 實際上長期吸食會令大腦受損。

引用:
原帖由 fb5602382 於 2018-7-11 06:18 PM 發表

現時醫學界未有份吸煙與健康對正面影響研究報告公開承認 鄧小平吸煙長壽 根本香港迷幻成份唔高 只係安巴分過多 令腦部長期興奮狀況 引致太壓力 而增加致癌機會率 你唔信可以試下吸慢啲 深啲 長啲 尼古丁進入血液運行到全身 真係唔量 而係要達到真正腦部放鬆 只係大部份半信半疑煙民 醫學界索性建議唔好吸煙 一定背後有既得利益者反對香煙賺錢 而催谷新研究又毒又多副作用 並長期心理依賴生物毒藥 不斷追求 ...
就以鄧小平吸煙長壽來評估為吸煙有益, 只是個別例子, 不能一概而論......
反之有更多從事創作的人士, 起初每天吸小量煙以為有助增加靈感, 但久而久之, 越吸越多, 完全失去效力。 而且對週邊的人肯定的有害的, 據統計吸煙人士身旁的親人, 比起他患肺癌的機會高出一倍, 因此, 吸煙絕對是一件自私又污染的行為。

引用:
原帖由 fb5602382 於 2018-7-13 02:26 PM 發表

醫學界未能全面研究報告 只係吸煙與健康小部份 仲其他吸煙對健康有正面影響 背後有一定既得利益者 只係一小部污染 聚埋一齊吸煙產生強烈污染 仲有呼吸道疾病 多年工業廢氣污染 長期在工業區工作或生活 而長期吸入工業廢氣 多年工業廢氣污染 潛伏多年現時先引發患上呼吸道疾病 甚至患上癌症 仲有千千萬萬吸煙長壽人士 只係自身免疫力無法抵抗外來病毒 而死亡 ...
硬說背後有一定既得利益者, 我相信鼓勵人吸煙的 既得利益者只有是煙草商和醫生, 但幾乎所有醫生都勸人戒煙

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]