• 瀏覽: 8,539
  • 回覆: 35
係政治封殺煙民 定係為環保 安全問題 而禁煙 我覺得做更加研究檢討控煙政策 是否有可以適當空間煙民去吸煙 只要唔影響其他非煙民負面觀感 而有政治壓迫賺取私利 更加要優化提升吸煙室空氣循環通風系統設施 唔係周圍聚集煙民 而影響空氣質素 更加可以公開全面研究吸煙與健康報告 增加煙民定期健康檢查

引用:
原帖由 fb5602382 於 2018-3-23 11:55 PM 發表
係政治封殺煙民 定係為環保 安全問題 而禁煙 我覺得做更加研究檢討控煙政策 是否有可以適當空間煙民去吸煙 只要唔影響其他非煙民負面觀感 而有政治壓迫賺取私利 更加要優化提升吸煙室空氣循環通風系統設施 唔係周圍聚 ...
不是吧? 被迫吸二手煙已經很慘, 還要政府斥巨資優化提升吸煙室空氣循環通風系統設施, 即是出了該系統範圍仍有機會吸到二手煙, 食肆商場公共地方羊毛出在羊身上, 變相要非吸煙者負擔埋那先進系統的龐大維修費用。
自殘者自負吧

吸煙三大好處:
一、當你行街時覺得擠逼,噴口煙時,你嘅空間就會立時增大。
二、每日辦公時間抽三支煙,加埋上落升降機時間,每日至少做少一個鐘(或畀上司覺得你自願加班一小時做完手上工作)。
三、同人傾偈時覺得話不投機,就可以借煙遁。
所以絕對唔可以全面禁煙!

我也反對香港全面禁煙,行政長官林鄭月娥應承諾任內凍結煙草稅,放寬禁止香煙賣廣告的規定,鼓勵食傳統香煙的煙民,轉食電子煙,作為戒煙的過渡安排,好處包括沒有二手煙、三手煙的問題,及尼古丁、焦油含量較低,對身體及其他人的影響較小。

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-3-26 10:26 AM 發表

不是吧? 被迫吸二手煙已經很慘, 還要政府斥巨資優化提升吸煙室空氣循環通風系統設施, 即是出了該系統範圍仍有機會吸到二手煙, 食肆商場公共地方羊毛出在羊身上, 變相要非吸煙者負擔埋那先進系統的龐大維修費 ...
只商業願唔願意投資更多提升吸煙室空氣循環系統 仲有再重組資源構架 我只係想俾煙民適合吸煙地方 仲有吸煙是否完全禍害健康 我相信煙民只係有適合吸煙 而做唔非吸煙負面影響

引用:
原帖由 ntworks 於 2018-3-28 02:09 PM 發表
吸煙三大好處:
一、當你行街時覺得擠逼,噴口煙時,你嘅空間就會立時增大。
二、每日辦公時間抽三支煙,加埋上落升降機時間,每日至少做少一個鐘(或畀上司覺得你自願加班一小時做完手上工作)。
三、同人傾偈時 ...
更加可以每個辦公室增加吸煙室 甚至辦公室大廈每層增加吸煙室

引用:
原帖由 秦二世祖 於 2018-3-28 08:45 PM 發表
我也反對香港全面禁煙,行政長官林鄭月娥應承諾任內凍結煙草稅,放寬禁止香煙賣廣告的規定,鼓勵食傳統香煙的煙民,轉食電子煙,作為戒煙的過渡安排,好處包括沒有二手煙、三手煙的問題,及尼古丁、焦油含量較低,對 ...
電子煙或水煙同樣有二手煙 三手煙問題 相對少 冇傳統煙草

引用:
原帖由 fb5602382 於 2018-3-29 01:05 PM 發表

只商業願唔願意投資更多提升吸煙室空氣循環系統 仲有再重組資源構架 我只係想俾煙民適合吸煙地方 仲有吸煙是否完全禍害健康 我相信煙民只係有適合吸煙 而做唔非吸煙負面影響
那些循環系統總會有排放的功能, 同時也是會做成另一面的污染, 並且會在運作不暢順時產生噪音, 做成更多的污染....
何謂適合吸煙地方? 吸煙人士癮起時, 什麼公德心也不顧, 怎會等到找到設有少量空氣循環系統的空間才吸?
你看一邊在路上行走一邊噴煙的人比比皆是, 根本不會理會行在後面的路人的感受就知道了。

我覺得要設置指定吸煙房,比你地班煙民自己吸返自己啲二手煙!空曠地方食煙,我地都有機會吸二手煙!

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-3-30 10:07 AM 發表

那些循環系統總會有排放的功能, 同時也是會做成另一面的污染, 並且會在運作不暢順時產生噪音, 做成更多的污染....
何謂適合吸煙地方? 吸煙人士癮起時, 什麼公德心也不顧, 怎會等到找到設有少量空氣循環系統 ...
只要清楚明確邊度有吸煙室 並增加教育煙民去吸煙室吸煙

引用:
原帖由 hkno2 於 2018-3-31 02:44 PM 發表
我覺得要設置指定吸煙房,比你地班煙民自己吸返自己啲二手煙!空曠地方食煙,我地都有機會吸二手煙!
吸煙室建設者留翻俾設計

只係一部份缺乏對人安全意識 唔小心燒著一部份易燃物料 引起火災 更加不斷煙民教育注重安全意識

引用:
原帖由 hkno2 於 2018-3-31 02:44 PM 發表
設置吸煙室係封閉空間

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-3-30 10:07 AM 發表

何謂適合吸煙地方? 吸煙人士癮起時, 什麼公德心也不顧, 怎會等到找到設有少量空氣循環系統 ...
設計時靜音空氣循環過濾系統  設計時增加負離子空氣淨化循環過濾系統 增加冷風循環淨化過濾系統 增加設計冷水循環過濾淨化系統

唔需要。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]