• 瀏覽: 26,350
  • 回覆: 5
  • 追帖: 3
+5
台灣有死刑都冇用,啲法官都唔判死嘅,一唔係就判咗唔執行,有鬼用

引用:
原帖由 cwilson1 於 2018-3-13 08:17 PM 發表

咪係, 有錢俾, 死刑都可以坐幾年就放番出來, 台灣法治不可靠.
而家台灣法治真係唔識講,不過可能過去審有着數,政治正確就得,去到話自己支持台獨,法官即刻識做

引用:
原帖由 cwilson1 於 2018-3-13 08:26 PM 發表

香港都唔好得幾多, 好似呢單野咁, 唔洗審, 我都知一定冇死刑, 而且, 假髪又會唔知嗡乜膠, 又話佢年輕, 又喱又嚕, 跟住求其又判12年算數.
師兄指佢响台灣定香港審呀?香港都冇死刑
不過我都相信唔會判得重,上次有個香港大學生去台灣讀書殺咗個包租公都係家屬賠錢和解,判都係判好輕

都唔明啲咩法例嚟嘅,殺人唔使償命都判重啲吖,結果唔判重不特止,仲可以俾錢了事

引用:
原帖由 hoikittsang 於 2018-3-14 09:26 AM 發表

你講緊邊單賠錢了事???
我所知的那一單港生殺包租公是無期徒刑
之前有講話兩邊家屬想賠錢了事,另外仲有小燈泡嗰單,個兇手都希望可以賠錢了事,香港判無期要坐幾耐唔知,但早幾日有單獸父強姦三個仔共300幾次,判2000幾年,但實際執行都係判坐25年,仲要扣假什麼的,連25年都坐唔足,邊個會對司法有信心?

仲有嗰啲因為阿媽唔肯俾錢佢瘟仔走去殺阿媽嘅,法官都可以話因為佢學歷高可教化而唔肯判死,我唔明嘅係既然唔肯判死刑,判咗又唔肯執行,點解唔直接廢死?

引用:
原帖由 hoikittsang 於 2018-3-14 10:18 AM 發表

我找不到雙方想賠錢了事的新聞

那單包租公和小燈泡

另外強姦那些就找到太多了

另外想指出一點
大陸法中的無期徒刑和有期徒刑

普通法的監禁是有區別

普通法在實際坐監日子是會扣除執法機構扣押 ...
但而家係台灣,用嘅都係大陸法?我冇研究
不過睇住陳水扁嘅保外就醫可以完全無視保外條款,法官又可以因為覺得個犯高學歷而可以教化所以明明應該判死嘅都唔判,咁其實係人治定法治?

引用:
原帖由 hoikittsang 於 2018-3-14 11:27 AM 發表

我們稱呼的大陸法是指歐洲大陸,不是中國大陸

大陸法在一開始時只有完整的私法理論(即香港所指的民事),是拿破崙法典開始才出現完整公法(刑事)概念

感覺上台灣在處理公法問題上開始倒退,不然為什麼會頻頻傳出 ...
哦,你講呢個大陸法
不過確係唔知由幾時開始,台灣嘅司法越嚟越奇怪,該判嘅唔敢判,一唔係就輕判,成日話犯人要有人權,咁被殺咗嗰啲人就唔使有人權?

主題標籤 #警務處
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]