• 瀏覽: 29,551
  • 回覆: 272
  • 追帖: 4
+2
引用:
原帖由 十字軍 於 2018-3-14 09:45 發表
中國的大好河山!就給共產黨破壞得沒一角完整!為的什麼?為的是滿足那十三億低素質的人民!
我一直認為非民主白人國家唔應該發展工業,搞旅遊同動物園就Ok了,的WM過到來,就表演下唱歌跳舞,人妖妓女服侍就得了。吶吶吶,今日明益你了,給個機會提前撿下,做人妖仲系妓女好了?

第一段講新疆綠化

https://youtu.be/pNZIVXiddhI

引用:
原帖由 WentWorth.Miler 於 2018-3-13 04:05 PM 發表
藏水入疆,令我想起朔天工程,比南水北調更有意義。由此可見西藏對中國極重要,誰敢説放棄
南水北調 重要D

引用:
原帖由 DareDandy 於 2018-3-14 13:24 發表
世上沒有支那做不到的事

支持支那!
支那等於對中國人講Fuxxing Chinese哦,你繫到Fuxxing Chinese啊?

嘩!我越來越懷疑依編文的真確性。把新疆綠洲化?萬一破壞埋長江黃河咪扑街。青藏高原除了是恒河之源,也是中國好多河之源。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2018-3-14 09:32 AM 發表

中國截到幾多水,有得計,海水化淡規模要幾大,都有得計。你有無計過?

缺口係有,但唔代表解決唔到。同埋你真係以印度無左條河就死先會嘈?
師兄。有冇讀地理?
如果截水系印度北部,系印度糧倉。亦系內陸。
用海水化淡。笑到騎騎聲。
因為印度要做千里水道工程。
即系等如山東海域海水化淡,再運入新彊。
你真系智將(障)

引用:
原帖由 廿一比一 於 2018-3-14 05:26 PM 發表
嘩!我越來越懷疑依編文的真確性。把新疆綠洲化?萬一破壞埋長江黃河咪扑街。青藏高原除了是恒河之源,也是中國好多河之源。
黃河流域係中華民族發源,先民們逐水草而居,黃河流域一帶幾千年前適合人居住可想而知。

經過幾千年天氣同人為因素,令黃河流域變成黃土高原。

現在是做林復原,對保留水土有相當大的幫助,對保護黃河更有重大作用,更加可以令北京受沙漠化的影響降低。

過去幾年,中國係全世界做林面積最大的國家,係聯合國有記錄,仲得過環保組織的世界性獎項。

長江黃河的源頭都是高山雪水,相去百千里,關沙漠荒地乜事?
而且那些地方古代都有水源綠洲,只不過氣候轉變而消失,引藏水入疆,遠不能和大自然相比,更談不上回復千年前舊貌,說影響,都只是修復而非破壞吧!

不忘初心,相會在中華騰飛時。
百年苦難,中國曾經給其他國家搶掠、殺我人民,令很多中國人下一代很自卑,甚至不認自己是中國人。真心痛!
但已經過去了,多少先烈去忍辱負重,國家才到今日。我相信巨龍醒後定會騰飛天際。

引用:
原帖由 哪singh 於 2018-3-14 12:38 PM 發表

印度有恆河,可解決所有問題
嗯,沒錯,印度靠恆河,號稱恆河文明。而西藏得條雅魯藏布江比較著名。不過雅魯藏布江出左西藏就入印度啦。叫布拉馬普特拉河。係印度第二大河。而問題來了!這條河最終匯入左恆河! 恆河30%水量係靠佢!😂 如果我地調左雅魯藏布江水去新疆。
第一 印度第二大河消失,靠第二大河灌溉地區收皮。
第二 恆河水量減3成。下游唔夠水。河流改道。造成水災。長遠來計 灌溉面積要萎縮。
😂😂😂😂😂

在網上…WC那一邊…
無知井底迷濛的…普遍地存在

只知道有核電站…
就以為問題解決了!
我想問:電。網。呢?

海水化了淡就可以灌溉了…
以為印度就如香港咁細咁平坦
亦不知.不管.不理.不問.不思考
海邊…泵水到內陸呢個問題!?

題外話

中國的電網技術,
係世界頂尖水平!!!

但最近印度…【亦是…因為】
國家安全理由…緊急叫停!!!
理由係…
恐怕中國【到時】會對它不利…

引用:
原帖由 mhchoi310 於 2018-3-14 09:29 AM 發表

我只是奇怪,你是那個國家的人?
不是中國人又有好的中文!
不是中國人又很關心中國!

我不是肯雅或者烏岡達人,我不會他們的文字說話,也不太理會他們的情形!

我到墳場只會留意及拜自己祖先,其他的我只是尊重吧 ...
所以近十年來越來越多西奴同西人出聲話中國呢樣唔得嗰樣唔得, 每次睇到都幾開心吓。証明中國真係日益強大了, 以前七八十年代西人們邊會咁多聲呀, 踩你塲就踩你場, 無論飛機貨輪夾你便夾你, 但而家西奴西人們真悲慘可以做嘅只得日日狗叫, 做乜都要有伴冇伴就唔做當冇講過。睇得出佢地內心真係好難受,不過慢慢就會慣㗎啦。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2018-3-14 01:49 AM 發表
太過輕視遠距離運水既難度. 異想天開.
南水北調主要都係平原, 同埋利用大運河, 唔洗自己再開過, 係山上面可以點?
宜家起條鐵路都十幾廿年, 又要煩地震又要煩地熱又要煩山崩, 你要起引水道?

唔排除一百幾十年後 ...
細路,現今中國能做的工程,很多因民主而衰敗的西方做是不了,暗啞底反中不是這樣膠吹就能矇混過關!!!

實拍:1500名鐵路工人不眠不休,一夜之間把龍巖火車站改造成這樣
https://youtu.be/ShrLVPDX_s4

啥是中國速度?一晚上換了個火車站
https://youtu.be/VD6KQFWZCpE

中共提出兩個一百年奮斗目標
其中一個最重要嘅支點系…
國家安全。
————————————————
中國人內斂

向來不像西方人般狂妄…
西方制度…五年后都保不齊
(看奧巴馬被推翻的醫保、TPP…)
窮到PK,仍然吹水無限大
什么領導世界一百年!!!
—————————————————
中共嘅尿性大家大概也知道
默默耕耘,說一不二…

中共…講得出口…
兩。個。一。百。年。
(而不是未來十年…廾年…)
大家應該要細細品味…

引用:
原帖由 潘盧小閒 於 2018-3-13 03:12 PM 發表
http://mp.weixin.qq.com/s/gYQQ3uRdRh2nup-e0muOJg

引文來自軍事觀察室

愚蠢的日本人沒有遠見…
看不到中國人百年后的反撲!
美國人的輕敵…
造就了中國興起…美 ...
紅旗渠工程十劃未有一撇,網上胡謅,請勿相信。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]