• 瀏覽: 44,257
  • 回覆: 437
  • 追帖: 2
+7
今次立法會補選爆出「冷門」,被DQ的前議員姚松炎在九龍西不敵民建聯的鄭泳舜,泛民主派在3區直選之中只能以2勝1負「慘勝」。今次也是回歸以來,泛民第一次在單對單的地區補選中吃敗仗。
整個選戰中,也有聲音指出姚松炎沒有地區勢力,完全是「空降」九龍西,面對本身是在九龍西紮根十多年的南昌北區議員的鄭泳舜,二人的地區實力可謂強弱懸殊。
《香港01》綜合泛民人士的分析以及各方消息,剖析姚松炎今次的「死因」,當中包括五大因素,除了是地區工作的短板外,更大問題是原來很多選民都認為「DQ沒什麼大問題」,出乎泛民的意料。

死因一:選民反映「DQ冇乜問題」
今次九龍西選舉,姚松炎是參選人之中唯一被DQ的前議員,泛民亦在選戰中「大打DQ牌」,指出姚松炎是被「不義制度」DQ。不過據泛民人士指出,選舉期間接觸過不少街坊,很多人都不明白DQ民選議員有何問題,削弱了箍票能力。.....

死因二:地區工作不紮實

姚松炎雖然具有全港知名度,但過往卻沒有地區工作政績,欠缺樁腳,因此他至多可吸引一些有留意時政、熱衷政治議題的選民支持,卻難以吸納街坊票。......

死因三:高估姚松炎知名度
泛民靠明星效應打九西選戰,很依靠姚松炎本人的知名度及光環。但泛民人士反映,進行選舉工期間,發現很多基層選民都表示不太認識姚松炎,反而對鄭泳舜認識更深。.......

死因四:投票人數少
今次補選投票率不高,本身對民主派就較為不利。有泛民人士指,姚松炎的選舉工程,和傳統的街站、洗樓等為主很不同,著重網上輿論戰,流失不少九西年長選民。.....

死因五:「Plan B」問題致政治風波 民協成員不滿
姚松炎早前在「民主動力」舉辦的初選之中大獲全勝,代表民主派出選九龍西。而民主派在制訂「Plan B」時,原先決定如果勝者被DQ,將由第2名補上。......

DQ冇乜問題  

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/港聞/167246/-立法會補選-剖析姚松炎五大死因-泛民研判-選民覺得DQ冇問題

DQ 有乜問題???
自己攞嚟俾人 DQ
引用:
原帖由 win9876432 於 2018-3-12 02:03 PM 發表
今次立法會補選爆出「冷門」,被DQ的前議員姚松炎在九龍西不敵民建聯的鄭泳舜,泛民主派在3區直選之中只能以2勝1負「慘勝」。今次也是回歸以來,泛民第一次在單對單的地區補選中吃敗仗。
整個選戰中,也有聲音指出姚 ...

從來DQ 無問題, 全部都係個官判0既, 係啲飯狗賴皮, 一邊話尊重法治, 一邊又唔尊重判決

一向我投泛民,我覺得喺宣誓玩野,好小學雞,玩完咁又點,又唔可以達到咩目的令到選民投票意慾低係其一,鬼打鬼唔團結係其二

大佬, 你諗下泛民有邊次唔係吹到D問題大一大, 講到成日比人迫害咁, 市民聽得多都麻目曬喇, 狼來了的結果

引用:
原帖由 win9876432 於 2018-3-12 02:03 PM 發表
整個選戰中,也有聲音指出姚 ...
死因6:樣衰,
死因7:口臭

很多人都不明白DQ民選議員有何問題

其實依份野同民主派都"堅離地"
不明白DQ民選議員有何問題 <- 簡單D 講係作者心目中佢係有bias 覺得有好大問題, 而民主派既唸法一樣
如果民主派係研判係真, 咁即係民主派根本掌握唔到市民既唸法....

我住西九,尋日7:30票站一開就去投票,我投完時已見到票站附近有鄭助選團拉票,飲完茶9:30,係差唔多同一位置先見到姚助選團施施然開檔拉票。到下午經過深水保地鐵d2出口,姚班人就開到大聲公完全蓋隔離鄭果班人空完全聽唔到鄭,到晚上八點再經過d2出口,鄭果班人就大聲過姚,姚班人就屈鄭班人霸道又話共產黨一樣云云,單睇兩件事我好多居民睇在眼裏已知邊個會贏

引用:
原帖由 枯燥無味 於 2018-3-12 02:10 PM 發表

死因6:樣衰,
死因7:口臭
樣衰,佢刀唔想, ..

自己搞個小圈子初選,搞到內閧.
更令人覺得所謂既民選制度都係黑箱作業.

得一個原因

泛民乞人憎卻以為自己係萬人迷
泛民自已儍就以為全世界都係儍

DQ6 有邊個唔係抵死?
算把啦

引用:
原帖由 陳主任 於 2018-3-12 02:23 PM 發表

樣衰,佢刀唔想, ..
https://www.youtube.com/watch?v=vJvNeQfSDX8

無人識

引用:
原帖由 初級投資者 於 2018-3-12 02:09 PM 發表
一向我投泛民,我覺得喺宣誓玩野,好小學雞,玩完咁又點,又唔可以達到咩目的令到選民投票意慾低係其一,鬼打鬼唔團結係其二
其實姚松炎及其他三個被DQ者應該去多謝梁、游已完,因為若冇哋無恥誓詞,我估哋嘅宣誓方式應該會被接納!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]