• 瀏覽: 27,088
  • 回覆: 200
  • 追帖: 6
+2

中環上班族老友日前去中環一樂燒鵝食咗一碗燒鵝髀瀨粉,埋單一百零八蚊,佢大歎O依家食乜都貴。小妹了解過,一三年九月時一樂嘅「馳名脆皮燒鵝髀瀨粉」賣六十九蚊,去到一六年七月加價到一百零二蚊一碗,去年九月再次加價到一百零八蚊。

老友覺得,一樂雖然係米芝蓮評為一星嘅餐廳,但都係一間環境一般嘅茶餐廳,覺得飲食業成本貴,轉嫁畀食客,想歎燒鵝髀都唔係咁容易啦。小妹周圍八吓其他著名燒鵝店嘅燒鵝髀瀨粉嘅售價,鏞記酒家嘅燒鵝髀瀨粉要二百零五蚊一碗,而深井陳記燒鵝海鮮酒家更加賣二百零八蚊!

小妹問過飲食專欄作家梁家權,佢直言「一隻鵝得兩隻髀」,覺得一樂嘅燒鵝髀瀨粉定價算係物有所值。佢又話一樂嘅燒鵝質素屬於中上,更分享佢食時最鍾意叫師傅唔好斬開鵝髀,原隻上,可以保留肉汁。佢覺得鵝髀啖啖肉,又有油香,配瀨粉真係一流!

陳記賣208

新聞來源連結:
http://hd.stheadline.com/news/columns/0/20180308/651551/

引用:
原帖由 曹木各 於 2018-3-8 11:28 AM 發表

中環上班族老友日前去中環一樂燒鵝食咗一碗燒鵝髀瀨粉,埋單一百零八蚊,佢大歎O依家食乜都貴。小妹了解過,一三年九 ...
On9,好多酒樓做特價,成隻燒鵝才$250

燒鵝係咁貴架啦
無錢唔好食啦
死記者

出三糧去試下先

一隻鵝得兩隻髀,腦殘先講得出

返大陸到處都係,食鵝好普遍

引用:
原帖由 抗毒果勇士 於 2018-3-8 11:41 AM 發表
燒鵝係咁貴架啦
無錢唔好食啦
死記者
貴無問題,但千奇唔好入深井食,又貴又垃圾

引用:
原帖由 HK官商合謀0002 於 2018-3-8 11:47 AM 發表

呢樣啱!收嘅貴,比返啲好野出嚟無問題

賣廣告??

引用:
原帖由 HK官商合謀0002 於 2018-3-8 11:47 AM 發表

陳記最貴

$1拜樣

自從只供應冰鮮鵝,香港已經冇好食的燒鵝。

燒鵝係好貴, 度度都貴.
想平食燒鴨.

香港係美食天堂真係有D浪得虛名. 
應該廣周先係美食天堂

引用:
原帖由 tony.hk 於 2018-3-8 11:44 AM 發表
出三糧去試下先
食住嚟恥笑嗰啲勤力工作,誠實交稅的老實人。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]