• 瀏覽: 1,020
  • 回覆: 19
立法會前議員梁國雄前年在立法會會議上搶走官員文件,被控違反《立法會權力及特權條例》中的藐視罪,西九龍裁判法院頒下判詞,裁定條例適用於所有立法會會議的程序,但條例中所指的任何人不應包括立法會議員。律政司表示,會研究裁判官的判決理據及主控官的報告,決定下一步的去向,又指由於相關司法程序仍在進行,不適宜作出進一步評論。

梁國雄就說,裁判官的裁決理據乾淨俐落,即使律政司日後決定上訴,亦看不到法官會改變判決。他又認為,事件不止影響自己,同時影響全體立法會議員,如法庭裁定條例是適用於議員,類似事件便變得無日無之。

人哋唔願意,你夾硬攞,就為之“搶” 。D狗都係咁,見到想要嘅,就會咬走。
點解中國人會稱D官做“狗官” ,因為佢哋行為似狗,喜歡搶人嘢,
仲會覺得搶人嘢嘅,都喺做啱,需要保護。

新聞來源連結:
http://www.881903.com/Page/ZH-TW/newsdetail.aspx?ItemId=995988&csid=261_341

根據終審庭以前的指示:
引用:
在審訊中終審法院在解釋基本法中「在香港出生的中國公民」依照「立法原意」為主要解釋方法,但「立法原意」需以字面表達出來的原意,而不是立法者的原意
呢位裁判官係唔係犯左原則性錯誤? "任何人" 字面表達出來的原意就係任何人, 所有人, 邊個準佢自己遷建不包括議員的解釋入去 ?

議員大晒?殺人都無事?

香港立法會議員=THE KING OF HONG KONG

下次議員用刀斬777,
黃官都會判議員有言論自由

引用:
原帖由 Peter_H 於 2018-3-6 12:15 PM 發表
咁長毛的確有幾十萬票~和受權代表 我都懷疑D人唔識法治
幾十萬票
你印俾佢架 ?

個官係香港人,冇理由唔知終審法院已判定長毛當時唔係議員身份。

引用:
原帖由 Peter_H 於 2018-3-6 12:15 PM 發表
咁長毛的確有幾十萬票~和受權代表 我都懷疑D人唔識法治
個官係香港人,冇理由唔知終審法院已 DQ 咗條撚樣,已判定長毛當時唔係議員身份。

引用:
咁長毛的確有幾十萬票~和受權代表 我都懷疑D人唔識法治
如果我選長毛,純粹想睇喜劇版立法會
就好似意大利國會選舉,意大利人投左個三級女星入國會一樣

引用:
原帖由 vvoy 於 2018-3-6 12:17 PM 發表

幾十萬票
你印俾佢架 ?
通常黃絲會作大十倍

引用:
原帖由 Peter_H 於 2018-3-6 12:25 PM 發表
平均一個自願去的投票人通常代表到1千人是國際常識 邊有人咁得閒走得開

沒國際水準的點識~登陸月球先啦
死咯
我俾你代表左
都唔知

香港登記選民應該唔夠400萬,另外長毛上次好似系2萬幾票低票當選

同意,立法會議員不是人。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]