• 瀏覽: 48,615
  • 回覆: 22
  • 追帖: 5
+6
一輛九巴日前在大埔公路發生意外翻側,導致19人死亡。肇事的30歲九巴車長陳浩明被控一項危險駕駛引致他人死亡罪,今早(13

巴士司機,幾十人坐緊佢駕駛既車,居然以幾十條命攬炒為左發洩怒氣,三十歲就可以過到自己果關殺幾十人,
想信最兇狠既黑社會刀手都冇膽量一次殺幾十人,一個正常既香港人殺人膽量從何來?
人性已越底線係事實,有個完美借口就可以問心無愧地犯法,戴妖一句違法達目的釋放某類香港人心魔
唔係指佔中參與者,係指[違法達目的]呢句完美借口釋放左有執念果類人既心魔
呢類人做左泯滅人性既事會冇悔意,冷笑,不知仲會危害幾多人,講之前唔諗吓影響會有幾深遠!
人性有正反兩面,成長中吸收都屬正面榜樣,就算有危害他人念頭都知道唔可以做,呢條底線在青少年期基本守得住,直至[違法達目的]高調宣傳,中青年已經失守!
於佔中領導者曲解為只要自己認為正確就可以無畏無悔地幹,包括違法,呢點出L晒事啦,邊個去介定正確與否?自衛殺人都認為正確的話,行為仲邊有界線?
個老豆憎前妻攪死前妻個女佢都可以怪罪前妻,認為自己正確咁仲唔仆街了?
至於點解要同[違法達目的]扯上,因為呢D幾件悲劇有共通點,年輕入世未深,犯事無畏無悔,事後無悔意!

新聞來源連結:
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180213/bkn-20180213100526509-0213_00822_001.html?eventsection=hk_news&eventid=40288347614f379801617f79218b0967

引用:
原帖由 30624700_ 於 2018-2-13 10:36 PM 發表
馬迷屌9車長,影響到司機駕駛所致
你係車長入彎有冇膽踩油門?

引用:
原帖由 30624700_ 於 2018-2-13 10:36 PM 發表
馬迷屌9車長,影響到司機駕駛所致
你好L燥想隊人,但...你係車長入彎有冇膽踩油門?入彎收油係駕駛慣性反應.

引用:
原帖由 airforce3 於 2018-2-14 05:44 AM 發表

弱弱一問,車長絕對唔啱,入灣收油係common sense. 但係該路段寫限速70,而黑盒証明司機當時開70,如果pk律師話,司機跟足道路指示做,會如何?
你呢D說話同馬道臘發官講,佢地相信波蘿包有波蘿既.

引用:
原帖由 airforce3 於 2018-2-14 05:44 AM 發表

弱弱一問,車長絕對唔啱,入灣收油係common sense. 但係該路段寫限速70,而黑盒証明司機當時開70,如果pk律師話,司機跟足道路指示做,會如何?
比殺邪塔唔冧係有數得計

引用:

巴士設計可承受傾斜度有數據,咁多年黎冇意外點解?

引用:

巴士設計可承受傾斜度有數據,咁多年黎冇意外點解?因為巴士車長心中有數巴士負重入彎幾高車速會加大離心力

引用:

巴士設計可承受傾斜度有數據,咁多年黎冇意外點解?因為巴士車長心中有數巴士負重入彎幾高車速會加大離心力,呢D經驗數字呃到發官呃唔到車手.

引用:
原帖由 spy12 於 2018-2-14 10:51 AM 發表

你點證明佢係存心想殺死幾十人先?佢EQ差比班乘客問候完一時衝動開咁快咁都冇計,而且危險駕駛引致他人死亡呢條罪佢多數都走甩。講殺人佢殺既人相比起班國家領導人來講九牛一毛啦。

冇人性?當年史太林、毛澤 ...
國家領導人?搭錯線,收線!

引用:
原帖由 tampat 於 2018-2-14 01:01 AM 發表
做九巴EQ要高
做大眾運輸EQ最重要

引用:
原帖由 30624700_ 於 2018-2-14 11:32 AM 發表

無啦啦比人圍屌,揸緊車又屌,幾高EQ都無用啦
知唔知行內最普遍發洩方法係唔開車?落車行埋路邊,打電話報比公司.
我試過兩次,成車人搭第二架巴士,唔駛入多次錢.

引用:
原帖由 陳主任 於 2018-2-14 11:43 AM 發表

事實同現實係, 你吊人就要遇 踢到鐵板!咩EQ 只係事後大家扮成熟
講下, 之後你發覺... 一齊冇變, 毒網台,大學生,古惑仔 仍然不斷不停地吊人老母.
呵呵⋯⋯
EQ唔係絕世冇工,正常人皆能控制,知唔知行內最普遍發洩方法係唔開車?落車行埋路邊,打電話報比公司.
我試過兩次,成車人搭第二架巴士,唔駛入多次錢.

引用:
原帖由 514k 於 2018-2-14 12:00 PM 發表

自家車車身低緊係唔會反,巴士車身高又咁多人,我相信其它巴士司機都唔會70km轉灣。
能夠反車都唔會係唔小心.

引用:
原帖由 30624700_ 於 2018-2-14 03:15 AM 發表

呢個無規定,要搵個識揸巴士又要EQ高,香港地邊搵到咁多呢D人材呀? 其實車長只係揸巴士同負責車內事務,比乘客圍屌係唔包響入面,因為乘客同車長談話已經屬於違規,乘客違規而引起交通意外,乘客自己 ...
[要搵個識揸巴士又要EQ高香港地邊搵到咁多呢D人材]反而夠膽攞成車人命較飛更難得一見吧,佢唔係恐怖份子被洗腦

引用:
原帖由 kk246hk 於 2018-2-14 08:14 AM 發表

佔中嗰陣夠大撚把人挑釁差佬啦,又唔見差佬開槍打撚爆佢哋個頭
個比喻非常好+1

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]