• 瀏覽: 14,307
  • 回覆: 79
  • 追帖: 3
當大量資源被濫用消耗時,自然會停電停水啦,信佢都白膠痴。

一個post睇哂香港幾多無知嘅人

假幣點解要用咁多電挖?

浪費電力去挖呢啲虛擬產物,根本超on9,政府立法禁止啦!!啲環保L去9晒邊呀﹖

冇電咪用太陽能囉

引用:
原帖由 東敏期權 於 2018-2-14 12:46 PM 發表

真正環保係用對腳黎行路,製造單車需要挖礦開採源料。廣東省主要電力來源來自核電廠,大陸嘅核發電技術已經去到第三代,前幾年英國政府仲請大陸去幫手興建核電廠,大陸已著手關閉好多煤廠,還有中國是用煤大國,生 ...
單車係類似體力消耗速度係行路三倍左右,平路來講,可以去到行路你唔會行的距離,例如你行要一個鐘單車只需20分鐘,已經可以去到好多地方,可以配合埋鐵路去做通勤。只要唔好好似某d地方d共享單車被整治的話單車可以用好多年。
中國仲有好多省份係倚重燃煤發電,我之前讀大專做過assignment,有看過學術論文大約兩三年前的論文。
同話過係中國倚重燃煤發電的省份例如北方果d電動車比普通汽車更加唔環保。
中國自產的煤係低質多雜質多水同重量的煤燒出來的能量更低汙染物更多,中國燃氣輪機技術係落後過外國,仲有效率高的發電廠投資係貴d,所以話中國發電效率低過外國。
電子廢物外國係會出口但好似好多都係電路板之類,而電動車會產生大量廢電池,個問題未殺到,但我之前搵的論文係話外國係電池回收技術研究係領先中國,中國係呢方面研究係少,仲有係驅動之家講電動車的新聞d人都係留言話電池問題而家極待解決,回收係要有技術可以合乎成本效益去做

引用:
原帖由 skywalker167 於 2018-2-14 01:27 PM 發表

單車係類似體力消耗速度係行路三倍左右,平路來講,可以去到行路你唔會行的距離,例如你行要一個鐘單車只需20分鐘,已經可以去到好多地方,可以配合埋鐵路去做通勤。只要唔好好似某d地方d共享單車被整治的話單車 ...
長知識👍
歐美出口落後國家包括舊製衣,醫院嘅有毒廢料,外銷到中國嘅爛銅爛鐵都唔係乜嘢好東西。

引用:
原帖由 thank-777 於 2018-2-14 10:02 AM 發表

高尚白種及香港人沒資格講環保

自助餐, 人均用水, 人均碳排也是世界前列... ...
還要反高鐵, 反共享單車, 反手機銀行及支付... ...
最冇資格出聲o個班嘈得最大聲,吹到啤啤聲  

D乜鬼野研究學者最鐘意用條數大9D人
乜野2020年用曬D電 傻的嗎
增長會有限度  學你咁計 遲下咪全世界都挖礦?

咁支負寶呢。 

引用:
原帖由 東敏期權 於 2018-2-14 02:08 PM 發表

長知識👍
歐美出口落後國家包括舊製衣,醫院嘅有毒廢料,外銷到中國嘅爛銅爛鐵都唔係乜嘢好東西。
美國民主黨同歐盟彩虹L向來偽善

引用:
原帖由 C09088 於 2018-2-14 01:07 PM 發表
浪費電力去挖呢啲虛擬產物,根本超on9,政府立法禁止啦!!啲環保L去9晒邊呀﹖
未見到民主環團L同崇呆環保署L提過虛幣挖礦耗電

引用:
原帖由 火火的老馬 於 2018-2-14 12:37 PM 發表

Tidebit
Tidebit 系交易平台,買賣需要有投資者參與。換言之比特幣依然是商品。但這商品沒有金銀般的內在價值,也不像股票般的投資價值,也沒有像貨幣般有國家背書,也就是說純粹炒作它的有限供應特質,希望有傻瓜以更高價格接手。

引用:
原帖由 火火的老馬 於 2018-2-14 12:37 PM 發表

Tidebit
Tidebit 系交易平台,買賣需要有投資者參與。換言之比特幣依然是商品。但這商品沒有金銀般的內在價值,也不像股票般的投資價值,也沒有像貨幣般有國家背書,也就是說純粹炒作它的有限供應特質,希望有傻瓜以更高價格接手。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]