• 瀏覽: 17,156
  • 回覆: 142
  • 追帖: 2
+10
都是因果関係
浸大學生怎會膽敢恐嚇老師
全因前港大學生會長馮陰莖圍打校委都完全冇受罰

大埔的嚴重車禍奪去了19條寶貴生命,且仍有數十名傷者在醫院接受治療,香港人心情已經非常沉重。當多名市民團結一致趕去捐血救人的同時,專欄作家屈穎妍在報章專欄發文,指車禍的起因是2014年的佔中事件,此觀點實在令人感到莫名其妙,大有藉車禍來抽水擦鞋之嫌。

屈穎妍在文中先引用一段英文民謠,藉以帶出「蝴蝶效應」之意,之後更指出法官如要調查車禍,應由2014年佔中事件開始查起。皆因屈小姐認為當年的佔中事件,釋放了人的獸性、罪惡心等等,「金鐘的一場佔中暴亂,就是拍翼蝴蝶;大埔車禍,是之後的龍捲風。」

按屈小姐的邏輯,大埔車禍是因為佔中事件後的「蝴蝶效應」而衍生出來,因為佔中,才有車禍;既然車禍是緣於佔中,那法官應作更深入的調查,查明佔中事件的起因,就更能清楚知道大埔車禍的罪魁禍首是誰。

香港,輸在有屈穎妍這類人。

https://www.thestandnews.com/politics/香港-輸在有屈穎妍這類人/

越來越亂

引用:
原帖由 wmo 於 2018-2-13 11:32 AM 發表
http://hd.stheadline.com/news/columns/398/20180213/646386/
十三世紀時,日耳曼詩人佛萊登寫了一首民謠《For Want of a Nail》,內容是這樣的:

For want of a nail the shoe was lost.

For want of a sho ...
屈小姐讀得書多,懂得引經據典,說出哲理來。其實新明白,佔中改變了香港社會生態,推倒了傳統智慧,孕育出一大班廢青:無知、自大、不顧後果、永不認錯。巴士司機最基本的責任就是乘客安全,過去司機被辱罵最多是還口、甚至還手,斷不會搵乘客命仔靠飛。老人家常言道:學壞三日、學好三年。經此一役,年輕人不知何時才能回歸正軌!

引用:
原帖由 pp49pp 於 2018-2-13 11:55 AM 發表
大陸有文革,香港有佔中,都是因為我不小心放了一個屁而引起。
真係對唔著。
閣下應該係當年屙了一舊黃色的屎,而引發了佔中,厲害👍

引用:
原帖由 pp49pp 於 2018-2-13 11:55 AM 發表
真係對唔著。
你經常系本壇放屁,豈非馬上世界末日

有d牽強。

引用:
原帖由 pp49pp 於 13/2/2018 11:55 發表
真係對唔著。
嘩,咁你死 Q 咗咪世界和平?!

不過點都好,算有進步,唔再屈佔中係因為 831

引用:
原帖由 hellexpress 於 13/2/2018 13:55 發表
我過往都幾認同屈小姐既專文, 不過呢篇將佔中同大埔車禍拉埋有D扯得太遠
你只係歷練未夠啫。

你覺唔覺自佔中後多咗好多件好差嘅事?的士佬動不動打交比以前多,截唔到巴士就佔領馬路唔比巴士走,唔想學普通話就佔領校園,大學生為保粵語就喺街大大聲講粗口當潮流,罪犯做錯事唔肯面對兼逃避現實要著草去台灣,有乜唔順意就影相拍片網絡公審,無晒同理心之餘仲要屈人犯法﹙佔中時啲女撞埋對方然後話佢非禮,叫其他人夾住佢唔比走﹚,自己做錯反而諉過於人…

唔知你幾大,不過我就見証住不論 97 前或者佔中前,香港人都唔會有咁多唔知醜嘅行為。

引用:
原帖由 hinfan 於 13/2/2018 14:18 發表

佢係認僭建,一路改進中。

但有些人,僭建釘契都唔理!仲有巫議員,個車房仲未改正!
仲有啲議員收咗錢做漢奸又唔認

引用:
原帖由 x747x 於 2018-2-14 01:09 AM 發表

你只係歷練未夠啫。

你覺唔覺自佔中後多咗好多件好差嘅事?的士佬動不動打交比以前多,截唔到巴士就佔領馬路唔比巴士走,唔想學普通話就佔領校園,大學生為保粵語就喺街大大聲講粗 ...
事實就係689當選特首之後,盡力撕裂社會,打壓香港人,做成嘅社會現象。

引用:
原帖由 Votenoteking 於 13/2/2018 14:48 發表
咁都拉得埋黎講, 唉!
佔中班垃圾到今時今日都唔會認錯,睇完佢咁講個心確係難受,插到應一應嘛。

根本唔洗屈小姐,佔中開始後大把人預計到香港人會大變質,最慘係變咗質嘅仲以為自己先正常,自己先係「香港人」。

引用:
原帖由 kaibalau 於 13/2/2018 15:07 發表

有腦都見到罪證確鑿啦,咁都叫屈?果然係黃絲
法庭判有罪嘅都係黃絲佔大多數,唔明藍絲無犯法又何來話佢哋有罪呢?

或者黃絲眼中,唔支持佢哋嘅就係有罪吧… 有病。

引用:
原帖由 x747x 於 2018-2-14 01:15 AM 發表

佔中班垃圾到今時今日都唔會認錯,睇完佢咁講個心確係難受,插到應一應嘛。

根本唔洗屈小姐,佔中開始後大把人預計到香港人會大變質,最慘係變咗質嘅仲以為自己先正常,自己先係「香港人」。
根本係一眾梁粉盲目支持689,大家有眼見到689下台後,香港立即戾氣減低。

佔中引致777停放煙花,五毛小狗777= 五毛支持佔中